5 rákkeltő szokás, amiről nem is gondolnád, hogy az

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rengeteg olyan dolog van, amiről úgy tartják, hogy rákot okozhat, és amikor időnként felbukkannak, nehéz lehet eldöntenünk, hogy mi az, amit valóban elhiggyünk, és mitől nem kellene tartanunk. Mivel azonban a National Cancer Institute előrejelzése szerint az új rákos megbetegedések száma évente 23,6 millióra emelkedhet 2030-ra, minden eddiginél fontosabb, hogy tisztában legyél azokkal a mindennapi tevékenységekkel, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy rákos megbetegedéseket okozhatnak.

shashi-chaturvedula-FjYwhowyp6k-unsplash
Belegondoltál már, hogy az illatos gyertyáid sem kifejezetten egészségesek - sőt: valójában rákkeltőek?
Fotó: Unsplash/Shashi Chaturvedula

Sok olyan hétköznapi tevékenység van ugyanis, amiről elsőre biztosan nem az jutna eszünkbe, hogy bármilyen problémánk származhat belőle, vagy ha igen, akkor sem arra gondolunk, hogy rákkeltő szokásnak tekinthetők. Szerencsére azonban ezeken a szokásokon könnyen változtathatsz, csak próbálj meg tudatosan arra gondolni, hogy talán számodra is veszélyesek lehetnek. Ha így teszel, jóval motiváltabb lehetsz arra, hogy minél előbb leszoktasd magad róluk.

1. Nem kezeled a stresszt

A National Cancer Institute szerint bár a stressz nem vezet közvetlenül rákhoz, a szervezet stresszre adott válasza - például a megemelkedett vérnyomás, a szapora szívverés és a magas vércukorszint - elkerülhetetlenül rákhoz vezethetnek, ha nem kezelik. Az elmúlt években összefüggéseket fedeztek fel a pszichés stressz és a rák között is, mivel ilyen állapotban hajlamosabbak lehetnek olyan tevékenységekre, mint a dohányzás, a túlevés vagy az alkoholfogyasztás.

HIRDETÉS

2. Mellőzöd a fogselymet

Te mennyire alaposan gondoskodsz a szájhigiéniádról? Talán úgy érezheted, hogy ha naponta 2-3 alkalommal szimplán fogat mosol, az teljesen rendben van, az igazság viszont az, hogy a fogselyem és a szájvíz használata is elengedhetetlenek a szád egészségének megőrzéséhez. Egy 2018-as tanulmány, amelyet a National Cancer Institute folyóiratában tettek közzé, egyenesen azt állapította meg, hogy az ínybetegségek a tüdő- és a vastagbélrák kockázatának 24 százalékos növekedésével járnak, ami azt jelenti, hogy ha eddig nem tetted, neked is minél hamarabb ragaszkodnod kellene az alapos szájhigiéniáról.

3. Túl sokat ülsz

Egy, a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban megjelent 2014-es áttekintésben német tudósok 43 tanulmány adatait elemezték, és megállapították, hogy minden további napi két óra mozgásszegény cselekvés esetén a vastagbélrák, az endometriumrák és a tüdőrák kockázata is nőtt, 8, 10 illetve 6 százalékkal. Kell ennél több motiváció arra, hogy munka közben és még a délutáni vagy esti pihenés alatt legalább néhány percre felkelj átmozgatni a testedet?

4. Bekapcsolt tévénél alszol

Még ha úgy is érzed, hogy a kedvenc késő esti műsorod hangja az egyetlen módja annak, hogy elaludj, érdemes lehet búcsút intened ennek a rossz szokásnak. Az Environmental Health Perspectives folyóirat 2010-es elemzése ugyanis megállapította, hogy a tévéképernyőből kiáramló mesterséges fény mind a mell-, mind a prosztatarákkal összefüggésbe hozható. „Az éjszakai fény valószínűleg egyike azon számos tényezőnek, amelyek hozzájárultak az emlőrák előfordulásának növekedéséhez az elmúlt néhány évtizedben" - mondta Les Reinlib, a National Institute of Environmental Health Sciences programigazgatója a tanulmányban.

Szakértő segít, hogyan előzheted meg a mellrák kialakulását

Szakértő segít, hogyan előzheted meg a mellrák kialakulását

5. Illatos gyertyákat használsz

Nem kétséges, hogy van valami megnyugtató az illatos gyertyákban. De bár szinte azonnal ellazítanak, hosszú távon sok kárt is okozhatnak. Az EPA szerint az illatos gyertyák tele vannak potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal, például benzollal és toulollal, és ezek rendszeres belélegzése növelheti a rák kockázatát. „Azoknál a személyeknél, akik éveken át minden nap gyertyát gyújtanak, vagy csak gyakran használják, a levegőben sodródó veszélyes szennyező anyagok belélegzése hozzájárulhat olyan egészségügyi kockázatok kialakulásához, mint a rák " - mondta Ruhullah Massoudi, a Dél-Karolinai Állami Egyetem kémiaprofesszora. Vagyis ha rajongsz az illatos gyertyákért, jobb az alkalmi használatuknál maradnod, és eleve minél kevésbé káros összetevőjűeket vásárolnod.

Forrás: bestlifeonline.com

Még több dolog, amire az egészséged megőrzése érdekében figyelj oda:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„A trauma egyetemes és szinte mindannyiunkat érint”

glamour plusz ikon „A trauma egyetemes és szinte mindannyiunkat érint”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)