Migrén vagy fejfájás? Hogyan különböztetjük meg, és mi a teendő ellenük?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Magyar Fejfájás Társaság adatai szerint hazánkban egymillió embert kínoz a migrén, ám alig a felük tudja, mit lehet (és kell!) tennie ez ellen a betegség ellen. Sokan csak némán szenvednek és elfogadják, hogy vannak napok, hetek, amikor alig tudnak valamit csinálni. Tulajdonképpen mi is az a migrén? És hogyan különböztethetem meg a fejfájástól? Fel a fejjel - eligazítunk!

Tanuld meg megkülönböztetni a migrént és a fejfájást és tegyél ellenük minél előbb, ne vesztegesd az időt!
Tanuld meg megkülönböztetni a migrént és a fejfájást és tegyél ellenük minél előbb, ne vesztegesd az időt!
Fotó: Shutterstock

Ha valakinek tompán fáj a feje, esetleg merev és feszes a nyaka és a tarkója, de ez még nem zavarja annyira, hogy kibírhatatlannak érezze a kínt, gyakran egy kiadós sétával vagy egy pohár friss vízzel enyhítheti a tüneteket, elmúlik a fejfájás. Az ilyen fájásnak számos oka lehet a túlzott stressztől, a fogyókúrán át az időjárás-változásig. A migrén egészen más: ez nyilalló, lüktető fejfájással jár, mely lehetetlenné teszi a normális létezést, a beteg ágynak dől tőle, nemritkán pedig még émelygést, rosszullétet is érez. A migrén idegrendszeri betegség - egy igazán komoly roham akár maradandóan károsíthatja az agyműködést.

Mi váltja ki a migrént? Egy biztos: az időjárás ritkán ludas

A betegség okait még nem sikerült teljesen felderíteni, ám az majdnem biztos, hogy a gének és a környezeti tényezők nagy szerepet játszanak a kialakulásában. Aki nem tesz semmit a migrénje ellen, nagy kockázatot vállal, mert betegsége akár krónikussá is fokozódhat. De nem csak ezért kell orvoshoz fordulni migréngyanús tünetekkel, hanem azért is, mert a fájdalomcsillapítók túlzott használata is veszélyes: ha havonta tíznél több alkalommal szedsz belőlük, önmagukban is komoly fejfájást okozhatnak. A roham okozója sok minden lehet: hormonális változások, stressz, érzelmi terhek, az alvás-ébrenlét ritmus változásai, alkohol - de némelyeknél bizonyos élelmiszerek is előhívhatják, például a vörösbor, a sajt, a tartósítószerek vagy a glutamát (igaz, a szakértők szerint az utóbbi csoport jelentősége túlértékeltnek tűnik).

A szaknyelvben ezeket a kiváltó okokat Triggernek nevezik. Ha ezek hatására túl sok ingerületátvivő-anyag szabadul fel, az agy ezt mérgezésként fogja fel, és védelmi reakciókat idéz elő - példáult hányingert, hányást. És már ki is alakult a migrénroham. Mivel mindenkinél más válthatja ki, a betegnek érdemes fejfájásnaplót vezetnie, melyben feljegyzi, milyen gyakoriak, és mennyire hevesek a fájdalmak, milyen kísérőkörülményeket figyelt meg, és milyen tablettákkal küzdött a fájdalom ellen. Ez alapján az orvos könnyebben meg tudja állapítani, milyen migréntípusban szenved az illető - aurásban, aura-nélküliben vagy krónikusban. A legjobb először a háziorvost felkeresni, aki továbbküld egy neurológushoz vagy fájdalomspecialistához. Fejfájásnaplót egyébként letölthetsz a Magyar Fejfájás Társaság honlapjáról is.

Van megoldás? A migrénrohamok gyakorisága és súlyossága csökkenthető

  1. Tanulj meg valóban lazítani! A leghatásosabb az autogén tréning vagy a Jacobson-féle izomlazító gyakorlatok (itt először szándékosan megfeszíted az izomzatot, majd tudatosan edzeni kezded az ellazulást). Mindkért módszert szakemberektől érdemes megtanulni: keress egy jó pszichológust, ha lehet, olyat, akit ajánl valaki. 
  2. Edzz többet! A kitartást igénylő sportok, mint az úszás, a futás és a biciklizés leépítik a stresszhormonokat, és nyugtatóan hatnak a vegetatív idegrendszerre. Legalább heti három-négy alkalommal szakíts időt egy kiadós sportolásra.
  3. Ügyelj a rendszerességre! Tervezd meg, mennyi időt töltesz munkával, étkezéssel, kikapcsolódással, és tartsd magad egy állandó alvás-ébrenlét ritmushoz - az egyenetlen, rendszertelen alvás is okozhat migrént. Ám a legfontosabb, hogy kerüld el a túl sok stresszt. A fenti szempontok figyelembevételével vezesd a fejfájásnaplódat, így könnyebben megállapíthatod, a napi ritmusod mely változásai válhatnak trigger-faktorrá az életedben. 
  4. Használj gyógyszert! A fájdalomcsillapítók mellett gyógyszerekkel is küzdhetsz a migrén ellen. Az idegrendszer nyugtatására szolgáló szerek elég jók, hátrányuk, hogy akár hónapokig is eltart, mire hatni kezdenek, nem beszélve arról, hogy naponta tablettákat bekapkodni rossz érzés. És persze a mellékhatások, például a csökkentett teljesítőképesség, ugyancsak nem túl kellemesek. Úgyhogy gyógyszerhez csak akkor nyúlj, ha tényleg muszáj!
  5. Botox vagy akupunktúra? Bizony, jól olvastad: az idegméreg nem csupán a ráncok ellen hat. Ha a fej bizonyos izomterületeibe fecskendezik, segít ellazítani az ott található izmokat. Ez ügyben még persze folynak a vizsgálatok, de most valóban úgy néz ki, hogy a botox mind a rohamok gyakoriságát, mind azok súlyosságát jelentősen csökkenteni képes. Ám hatása elég korlátozott, körülbelül három hónapig tart. Az akupunktúra is hatásos lehet, de csak nagyon megbízható emberhez menj, mert rossz esetben még fokozódhatnak is a tüneteid, ha kontár keze közé kerülsz. 
  6. Ne hagyatkozz csak alternatív gyógymódokra! Sokan próbálják homeopátiával leküzdeni a migrént - de e pillanatban sajnos ennek sem bizonyítja semmi a hatásosságát. Próbálkozhatsz vele, de ne tekintsd mindenható módszernek. 
A migrén elviselhetetlen és megakadályozza, hogy részt vegyél a mindennapokban, így nem lehet halogatni az orvosi segtséget!
Fotó: Shutterstock

Hogyan zajlik le egy migrén?

1. szakasz: egy-két napig tarthat. A migrén előjelei egészen különbözőek lehetnek. Van, aki fáradt, levert, ingerlékeny, állandóan ásítozik. Mások valóságos "kreativitásrohamot" élnek át, miközben izzadnak és szörnyen nyughatatlannak érzik magukat.

2. szakasz: körülbelül egy óra. Az aurás migrén esetében (ebben kb. a betegek 15%-a szenved) kettőslátás, szédülés, beszédzavar, álmosság, bénulásos tünetek, de akár eszméletvesztés is felléphet. Az aura nélküli migrénben szenvedőknél ezek teljesen kimaradnak.

3. szakasz: négy-hetvenkét órán át tart. Heves, lüktető, görcsös fájdalom, a mozgás csak fokozza. Sok embernél csak a fej egyik oldalán jelentkezik. A beteg rendkívül fény-, szag- és zajérzékeny. A roham után a test még akár egy-két napon át fáradt, kimerült marad.

Segítség! De gyorsan!

Ha nincs idő hezitálásra! Feküdj le, egy nyugodt, lesötétített szobába. Próbálj aludni! A hideg borogatás segít. Bevethetsz recept nélkül vásárolható gyógyszereket is, a gyógyszertárban megmondják, mit ajánlanak. Az egyik kollégánk a Sinolra esküszik, ami egy természetes anyagokból készült orrspray. Neki bevált. Ha hányingered is van, először is azt kezeld valamivel, a fejfájáscsillapítót csak utána vedd be. Azt, hogy mit szedj, az orvosod mondja meg - ha úgy érzed, "találomra" ad valamit, keress más szakembert, neurológust vagy pszichológust.

Ezek a cikkek segíthetnek, ha egészségügyi panaszaid vannak:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyönyörű lány itt Szoboszlai Dominik barátnője

Ez a gyönyörű lány itt Szoboszlai Dominik barátnője

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)