A fájdalmas menstruáció nem normális

2021. március 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Akár egy év is kieshet az életükből a fájdalmas menstruációval küzdő nőknek. Pedig a fájdalmas menstruáció nem normális! – üzenik a szakemberek az Endometriózis Világnapja alkalmából.

A fájdalmas menstruáció nem normális
Fotó: Shutterstock

Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan három napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és kilenc év is eltelhet, mire pontos diagnózist kapnak. Ha összeadjuk ezeket a napokat, az érintett nők majdnem egy egész évet töltenek fájdalomban, ahelyett, hogy teljes életet élnének. Az Endometriózis Világnap alkalmából az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány neves szakértők részvételével szervezett online kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal szeretné felhívni a figyelmét minden nőnek arra, hogy a fájdalmas menstruációt ne tekintsék normálisnak, merjenek beszélni róla és segítséget kérni, ugyanis minél előbb kapnak pontos diagnózist, az endometriózis annál könnyebben kezelhető, és annál kisebb lesz az esélye a meddőségnek is.

Március az endometriózis tudatosság hónapja, aminek utolsó szombatján rendezik meg az Endometriózis Világnapját. A március 27-i rendezvénnyel és az endometriózis tudatosság hónappal a szervezők idén is a figyelemfelhívásra és tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális dolog, el kell fogadni, pedig a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat. Ez a betegség ma a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék a problémát.

Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel. A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, mely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt.

Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója. Ennek azonban nem kellene így lennie, mert a fájdalmas menstruáció nem normális, hanem az endometriózis egyik legfőbb tünete.

Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis.” – mondta Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, aki munkatársaival együtt évek óta dolgozik azon, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, hiszen a meddő nők 40 százaléka emiatt a betegség miatt képtelen teherbe esni.

Idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel az Endometriózis Világnap programjai az online térbe költöztek. Az alapítvány Youtube-csatornáján március 27-én várták az érdeklődőket különböző, az endometriózis diagnosztizálásáról, a lombikkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről, valamint az integrált orvoslásban rejlő lehetőségekről szóló, élő kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal, amelyek impozáns helyszínét a Hotel Clark Budapest biztosította. Ezek a videók továbbra is elérhetőek, így bármikor elérheted őket.

Aki szeretne addig is tájékozódni az endometriózissal kapcsolatban, az alapítvány hiteles egészségügyi honlapján rengeteg hasznos információt talál. Ráadásul olyan, endometriózissal élő nők személyes történeteivel is megismerkedhet, akik a pontos diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már teljes életet tudnak élni, sőt családot is tudtak alapítani.

Az alapítvány munkatársai azt kérik, hogy aki teheti, adója 1 százalékával támogassa is az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány küldetését, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis, és minél többen merjenek róla beszélni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nemcsak a szülésélményt keseríti meg, a kismamákra és a babákra nézve is életveszélyes a HELLP-szindróma

glamour plusz ikon Nemcsak a szülésélményt keseríti meg, a kismamákra és a babákra nézve is életveszélyes a HELLP-szindróma

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)