Ezzel az itallal őrizheted meg leginkább a fogaid egészségét

Belegondoltál már abba, mennyi mindent érhetsz el, ha csak egy kicsit is változtatsz az étrendeden? Igaz ez a szád egészségének védelmére is, amelyért már azzal is sokat tehetsz, ha alaposan megfontolod, hogyan étkezel. Amikor azonban az étrendünkről van szó, gyakran kizárólag az elfogyasztott ételekre gondolunk. Elvégre amit iszunk, az nincs sokáig a szájüregünkben. Ennek ellenére az italok is sokat számítanak, és eggyel közülük minden más folyadéknál jobban támogatja a fogaid egészségét.

Ezzel az itallal őrizheted meg leginkább a fogaid egészségét
Fotó: Getty images/Glamour

A valóság sajnos az, hogy amit iszol, az hasonlóan nyomot hagy a fogaidon, mint az, amit eszel, és ez óriási hatással lehet a szád egészségére. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyhangúan kellene kiválasztanod, mit iszol, az azonban nagyon sokat segíthet, ha legtöbbször egy bizonyos italt választasz. Nem másról, mint a vízről van szó, ami egyben a legkönnyebben elérhető, legolcsóbb és a szervezetünk számára is nélkülözhetetlen ital. Természetesen ezeken túlmenően is számos oka van annak, hogy a víz kortyolgatása az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a fogaidért.

Erősíti a fogakat

A rendszeres vízivás az egyik legegyszerűbb és legegyszerűbb dolog, amellyel megelőzheted a fogszuvasodást, különösen, ha fluoridos vízről van szó. Bár megoszlanak a vélemények arról, egészséges-e fluoridos vizet inni, egy korábbi tanulmány rávilágít arra, hogy a fogak szempontjából kifejezetten kedvező. 2011-ben a kanadai Calgary városában leállították a víz fluoridozását. A hatásra kíváncsi kutatók ekkor úgy döntöttek, összehasonlítják a Calgaryban második osztályba tartozó gyerekeket az azonos korú, Edmontonba járó gyerekekkel, ahol 1967 óta fluoridos a víz. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy a fluoridos vizet ivó gyerekeknél ritkábban fordult elő fogszuvasodás, mint azoknál, akik fluoridmentes vizet ittak. Bármi is a teljes igazság, az biztos, hogy a szimpla ivóvízzel nem árthatsz a fogaidnak.

Tisztán tartja a szájat

A gyümölcslevek, a szóda vagy a sportitalok fogyasztása segíthet leöblíteni a vacsorát, de nem kívánt cukrot hagyhatnak maguk után a fogaidon. A szájüregekben tanyázó baktériumok pedig előszeretettel fogyasztanak cukrot, majd termelnek savat, ami koptatja a zománcot, vagyis a fogak külső védőrétegét. Sok ilyen ital savakat (foszfor- citrus- vagy almasavat) is tartalmaz, hogy kevésbé édesnek érezzük az ízüket, de ezek a savak is rosszat tesznek a zománcnak. A víz azonban minden kortynál megtisztítja a szádat, hiszen segít eltávolítani az ételmaradékokat és az egyéb maradványokat, amelyek a lyukas fogakat okozó baktériumok keresnek. Sőt, a szájüregben lévő baktérium által termelt savakat is hígítja. Ennek ellenére természetesen még mindig ajánlott naponta kétszer, legalább két percig fogat mosnod, de a nap folyamán történő vízivás valóban jelentősen hozzájárul a fogaid egészségének megőrzéséhez.

Harcol a szájszárazság ellen

Talán te is hallottad már, hogy a nyál a száj elsődleges fogszuvasodás elleni védőeszköze. Segít eltávolítani az ételmaradékokat, megkönnyíti az ételek lenyelését, vagyis nagy szerepet vállal a fogak egészségének megőrzésében. Ha azonban kevés nyál termelődik, a szájszárazság miatt növekedhet a fogszuvasodás kockázata. A vízivás segíthet ennek csökkentésében, de közben az is fontos, hogy rendszeresen, legalább évente vegyél részt egy fogászati szűrővizsgálaton, hogy ha esetleg fellép bármilyen probléma, azt minél előbb kezelni lehessen.

Mi a teendő, ha sürgősen van szükségünk fogorvosra?

Kalóriamentes

A magas cukor- és kalóriatartalmú édesített italok több okból sem kedvezőek az egészségedre nézve, beleértve azt is, hogy hosszú távon roncsolhatják a fogaidat. A víz azonban kalóriamentes, és nem tartalmaz semmilyen édesítőt sem, így attól sem kell tartanod, hogy irritálná a gyomrodat. Ráadásul tényleg a nap bármely szakaszában nyugodtan fogyaszthatod, egyedül közvetlenül az elalvás előtti rövid idő az, amikor inkább jobb, ha hanyagolod a kortyolgatását.

Forrás: mouthhealthy.org

Ha még többet szeretnél tudni a fogaid egészségének megőrzéséről:

Ez is érdekelhet

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Listáztuk a Grammy-gála legcsodásabb és legbátrabb szettjeit

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói