„Ezzel pénzt is tudnál keresni!” - Vajon tényleg megéri a hobbinkból élni?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Legyen szó egy barátnak sütött tortáról vagy egy kézzel kötött pulóverről, ha legalább közepesen jó vagy valamilyen hobbiban, egy idő után törvényszerűen felmerül, hogy monetizálnod kéne, vagyis pénzt csinálnál belőle.

Téged feltölt a hobbid vagy függeni szeretnél tőle anyagilag? Nagyon nem mindegy
Téged feltölt a hobbid vagy függeni szeretnél tőle anyagilag? Nagyon nem mindegy
Fotó: Getty Images /Paper Boat Creative

Lehet, hogy az ismerőseid javasolják elismerően, vagy az inflációt látva nyaggat egy kis hang a fejedben, de valószínűleg te is gondoltál már rá, milyen jó lenne pénzt csinálni a szeretett hobbidból. Azonban mielőtt belevágsz, jó, ha tudod, hogy a hobbiból létrehozott vállalkozásnak bizony vannak hátulütői is. A látszólag haszontalan, pénzt nem termelő tevékenységekre pedig nagyobb szükséged lehet, mint gondolnád!

Üdv a hajszolás kultúrájában

Az a belső hang, ami azt súgja, monetizáld a hobbid, legyél még produktívabb, keress pénzt a szabadidős tevékenységeddel, bizony a hajszolás kultúrájának a hangja. Angolul hustle culture-nek nevezik azt a jelenséget, amikor egyre többet dolgozunk, egyre hatékonyabbak akarunk lenni, hajszoljuk a sikert, a több bevételt, a magasabb pozíciót.

Ez részben érthető: a megélhetés egyre drágább, a pénzügyi szorongás elharapódzik az embereken. Egyre inkább elfog minket a bűntudat, ha a hétvégét lustálkodással töltjük, elkezdünk azon gondolkodni, milyen jó lenne egy másodállással, vagy egy kis vállalkozással extra pénzt keresni.

A megélhetési költségek emelkedése, a gazdasági helyzet, a munkahelyi bizonytalanság mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen tegyék pénzzé a szabadidejüket. Egy 2023-as felmérés szerint az ezredfordulósok felének és a Z generációsok 53%-ának van side hustle-je, azaz valamilyen kiegészítő keresete. Ezek leggyakrabban másodállások, saját kisvállalkozások, vagy pedig a hakni gazdaságból (általában appokon keresztül, egy-egy projektre szóló megbízásból) származó bevétel.

CleanTok: Mégis miért szeretjük ennyire a takarítós videókat, ha mi magunk utálunk takarítani?

CleanTok: Mégis miért szeretjük ennyire a takarítós videókat, ha mi magunk utálunk takarítani?

A hobbival való bevételszerzés érthető, ha mágnesként vonz: manapság annyi platform és social felület létezik, hogy úgy tűnik, mintha bármiből lehetne pénzt csinálni. Sőt, egyre többen készítenek tartalmat pont arról, hogyan tehetsz szert passzív jövedelemre a hobbid által, vagy hogyan legyél te is influencer, és szerezz bevételt a közönségeden keresztül.

Csináld, amit szeretsz…?

Csináld, amit szeretsz, és egy napot sem kell dolgoznod, tartja a népszerű karriertanács. A valóság azonban sokkal inkább az ellenkezője: próbáld pénzzé tenni a hobbid, és munkát csinálsz abból, ami eddig kikapcsolt.

Fontold meg, mi az, ami miatt élvezed a hobbidat! Szeretsz elmélyedni a tortadíszítés apró részleteiben? Élvezed a természet szépségeit és a közösséget, akivel túrázni jársz? Kihívást jelent egyre komplexebb ruhadarabokat horgolni magadnak? Csábítóan hangzik, hogy megrendelésre készíts tortát, vagy saját márkanév alatt eladd a horgolt termékeid. De jobb, ha felkészülsz rá, hogy ha üzletet csinálsz a hobbidból, akkor szinte teljesen felcserélődnek a feladataid.

Folyamatos kommunikáció, marketing, önpromóció kell az ügyfélszerzéshez, majd velük egyeztetni, vezetni a rendeléseket, csomagolni, postázni, közben számlákat kiállítani… Ha tényleg pénzt akarsz keresni, akkor jó eséllyel az idő nagy részében nem is azt fogod majd csinálni, amit akartál.

Készülj fel rá, hogy kiveszik a folyamatból az alkotás öröme: egy 2022-es kutatás szerint az emberek kevesebb motiváció éreznek, ha meg kell csinálniuk valamit, mintha meg akarják csinálni ugyanazt. A hobbink pénzzé tételével extra stresszt és felelősséget vállalunk magunkra. Amikor az embernek az a feladata, hogy megfeleljen az ügyfeleknek vagy megőrizze az üzlete életképességet, az komoly terhet jelenthet, amitől az örömteli hobbi nyomasztó kötelességgé válik.

Ráadásul, ha sorra jönnek a rendelések vagy egyéb lehetőségek, könnyen a siker hatása alá kerülhetsz: nehéz nemet mondani a leendő ügyfeleknek (és a bevételnek), könnyen túlvállalja magát az ember, pedig a kikapcsolódásra, pihenésre szánt idő elengedhetetlen ahhoz, hogy újratöltődjünk és folytatni tudjuk a munkánkat.

Tengerparti nagyitól a maffiózófeleségig: Mi a baj a TikTok mikrotrendekkel?

Tengerparti nagyitól a maffiózófeleségig: Mi a baj a TikTok mikrotrendekkel?

Szükségünk van hobbikra

A szabadidős tevékenységek fontosabbak, mint valaha: fokozzák a közérzetet, javítják a mentális jóllétet, pozitív érzéseket szabadítanak fel. Aki rendszeresen csinál valamit a két kezével - horgol, süt, kertészkedik -, az meg tudja erősíteni, hogy van valami terápiás a folyamatban. Ezt a kutatások is alátámasztják: csökkenti a stresszt és oldja a szorongást, ha a két kezünkkel alkotunk valamit.

Az irodai, szellemi munkák nagy részében egész nap egy képernyőt bámulunk, gombokat nyomkodunk. A tudásmunkások feladatai ritkán érnek véget. Nap végén lecsukjuk a laptopot, de a projekt tovább folytatódik, a megválaszolatlan emaileknek sosincs vége… Nem látjuk a végső, kész, kézzelfogható eredményét a munkánknak.

Épp ezért olyan hasznos valamit hobbiból, kézzel alkotni. Ha megsütsz egy kenyeret, megfestesz egy képet - legyen bármilyen ehetetlen vagy csúnya is -, az nemcsak sikerélményt ad, de egy lezárás-élményt is. Pont ezért szerepelnek előkelő helyen a szabadidős tevékenységek a kiégés kezeléséről szóló tanácsok listáján.

Elegük van a játszmázásból, és nem kérnek a tanácsokból - a Z generáció szép csendben megreformálta a Tindert

Elegük van a játszmázásból, és nem kérnek a tanácsokból - a Z generáció szép csendben megreformálta a Tindert

Egy-egy új hobbi kipróbálása továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy tét nélkül tanuljunk valami újat, fejlesszük a készségeinket, szellemi szempontból gazdagítva minket. Ráadásul nincs olyan hobbi, amit ne űznének mások is - egy niche tevékenységben való elmélyedés jelentheti egy új közösséghez (akár offline vagy online) való csatlakozást, a baráti körünk bővülését. A hobbik tehát fontosak az egészséges életmód, a személyes fejlődés és a társadalmi kapcsolatok szempontjából is.

Tudnád monetizálni - de biztos akarod?

A hobbik okozta öröm egy része abból fakad, hogy a tevékenység opcionális: tudsz vele foglalkozni, amikor kedved tartja és kikapcsolódásra vágysz, de bármikor félre is teheted anélkül, hogy bevételtől esnél el, vagy ügyfeleknek kéne magyarázkodni. Ez pedig önmagában érték.

Természetes, ha a bolti árakat látva folyamatos nyomást érzünk az extra bevételszerzésre, de mielőtt monetizálni kezdenéd a hobbid, gondold át, nem veszítesz-e többet, mint amit nyersz, ha munkát csinálsz a kikapcsolódásból? A barátaid biztatását, hogy például add el a kézzel készült termékeidet, érdemes üzleti tanácsadás helyett csak pozitív visszajelzésként és bátorításként kezelni. Az, hogy meg tudnád tenni, még nem jelenti azt, hogy érdemes is. Inkább örülj neki, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz, pusztán azért, mert szereted!Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője