18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Bár nincs erekciója, így is nagyon élvezetes vele a szex” - Nők meséltek, milyen egy kerekesszékes férfival az ágyban

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A GLAMOUR-nál hiszünk a rendszerszintű változásokban, és abban, hogy minden út az őszinteséggel kezdődik. A GLAMOUR.hu online szerkesztője, Ivanova Daniela kerekesszékesként segít, hogy sokkal többet megtudj a fogyatékossággal élők mindennapjait érintő problémákról - annál is inkább, mert kellő edukációval tehetnénk azért, hogy az életük könnyebb és méltóságteljesebb legyen.

Három nő mesélt arról, hogyan élik meg a szexualitást fogyatékossággal élő párjukkal
Három nő mesélt arról, hogyan élik meg a szexualitást fogyatékossággal élő párjukkal
Fotó: Jelena Danilovic/Getty Images

Előző alkalommal megpróbáltam átfogó képet adni arról, hogy kerekesszékes nőként hogyan éltem meg tinédzser koromban, illetve hogyan élem meg most, felnőttként a nőiességemet, szexualitásomat. Azt látom, hogy a fogyatékossággal élők helyzetével kapcsolatban lassú, de határozott tempóban haladunk előre, ami azért nagyon jó, mert minél több szó esik erről a társadalmi csoportól, annál tájékozottabbá, nyitottabbá válhatnak azok, akik még nagyon idegenkednek ettől a “világtól” (nem szeretem ezt a szót, mert ugyanabban a világban élük, de sokan meghúzzák még ezt a határt).

A fogyatékossággal élők és a szex kapcsolata olyan téma, amire a legkíváncsibbak az emberek, és melynek kapcsán általában millió kérdés merül fel bennük. Mennyire fontos a nőknek, hogy az ágyban minden “tökéletes” legyen? Zavarja-e őket, ha egyes pózok nem kivitelezhetőek, sőt, mi több: el tudják-e fogadni, ha egy lebénult srác nem képes erekcióra? Járóképes nőket kérdeztünk arról, miként működik fogyatékossággal élő párjukkal a szexualitás.

HIRDETÉS

Mennyire éri meg a nehezebb utat választani?

Az, hogy egy női magazin “hasábjain” kerekesszékes nőként megírhatom a személyes tapasztalataimat, óriási előrelépés, főként, hogy arról adhatok át tudást, ami a legtöbbeket érdekel. Még mindig rengeteg tévhit kering velünk kapcsolatban, ami pedig a legnagyobb tabu, az egyértelműen a szerelem, a párkapcsolat és legfőképpen a szex témaköre. Mindig felmerül a kérdés, hogy vajon egy fogyatékossággal élő ember hozzá hasonló fizikai állapotban lévő párt keres magának, vagy bátran ismerkedik testileg ép emberekkel is?

És nem hazudok: bár nehezebb kerekesszékesként párt találni, több olyan helyzet is előfordul, amikor kerekesszékes férfiak bulin, társkereső appokon, baráti társaságban vagy épp egy utazáson ismerkednek, és sikerrel is járnak: meghódítják a kiszemelt hölgyet, akinek velük ellentétben semmilyen fogyatékossága nincsen. Ilyenkor hogyan tovább, azaz: mi következik a hálószobában? Három nő ossza meg velünk a tapasztalatait ezzel kapcsolatban.

A szex tele van lehetőségekkel

„Mi még az ismerkedés fázisában vagyunk" - kezdi a 21 éves Léna. „Tinderen néztük ki egymást, és eleinte nem tudtam róla, hogy Ármin (25) kerekesszékes. Ami először megfogott benne, az a már a képekről is sugárzó vidámsága volt. Láttam rajta, mennyire szereti az életet - még a szeme is mosolygott. Utólag elmesélte nekem, hogy részéről tudatos döntés volt, hogy nem tett fel teljes alakos képet magáról, mert azt akarta, hogy ne ez alapján alkossanak róla véleményt." Amikor Ármin elmondta neki az igazságot, egy kicsit meglepődött, de megértette, hogy párja miért várt a “coming out”-tal.

A jó szexet mindenki megérdemli - még egy kerekesszékes is

A jó szexet mindenki megérdemli - még egy kerekesszékes is

„Nekem alapvetően semmi problémám nincs ezzel a helyzettel, illetve nem is volt soha, mert olyan környezetben nőttem fel, ahol több fogyatékossággal élő emberrel is találkoztam, már egészen pici koromtól kezdve" - folytatja, és azt is megossza, hogy szerinte a mai generáció már sokkal lazább és nyitottabb, de őszintén bevallja, a szexualitással kapcsolatban neki is voltak kétségei. „Ármin egy balesetben sérült meg, aminek következtében deréktól lefelé lebénult; magömlése van, de erekciója nincs, és nem is érez semmit odalent."

Új kapuk nyíltak meg

„Még tanuljuk egymást, de amire már most rádöbbentem, hogy a szex sokkal több, mint egy szimpla aktus: rengeteg olyan felfedezetlen, izgalmas árnyalata van, amikről eddig fogalmunk sem volt - nekem sem, de neki sem, mert én vagyok az első lány az életében a balesete óta -. Jó különböző aspektusokból megközelíteni a szexualitást, és lubickolni azokban az élményekben, amiket mások - akik a klasszikus és jól bevált rutinokra esküsznek - talán még meg sem tapasztalnak" - mondja, majd felsorolja, milyen hálószobatitkokat sajátítottak el eddig Árminnal:

  1. több olyan erogén zóna is van, ami orgazmust okozhat (például mellbimbó, fül)
  2. az orális szexet egészen új szintekre lehet emelni, ha sokat gyakoroljuk
  3. ahogyan testi, úgy lelki kielégülés is létezik.

„És mivel nem orgazmusmaratonra készülünk, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak olyan dolgok, mint az intimitás, a mély beszélgetések, a lelki összekapcsolódások, a simogatások és a finom csókok. Sosem éreztem még magam ennyire közel senkihez, és bár nincs erekciója, így is nagyon élvezetes vele a szex. A magam részéről én remélem, hogy ennek lesz folytatása, és bízom benne, hogy Ármin is ugyanezt érzi."

Nem szeretné, hogy az ápolója legyek

„A párom, Zoli (24) egy gerinc eredetű izomsorvadásban (spinális izomatrófia) szenved" - kezdi történetét a 36 éves Enikő. „A végtagjait kicsit tudja mozgatni ugyan, de a mindennapi teendőkhöz segítőre van szüksége. Én csak olyan apróságokban segítek neki, mint például egy kabát fel/le vétele vagy az itatás, de a munka oroszlánrészét az ápolói végzik. Azért ragaszkodik hozzá, hogy ne én gondoskodjak róla, mert úgy gondolja, hogy a kapcsolatunk szempontjából fontos, hogy férfi-női minőségben legyünk egymás mellett, az ápoló-ápolt szerepeket pedig a lehetőségeinkhez mérten kerüljük." Enikő boldogan segítene a párjának, de megérti, hogy Zoli miért döntött így, és hat együttlét távlatából már ő is ő úgy látja, nagyon jót tesz a kapcsolatuknak az, hogy nem lépnek át bizonyos határokat. „Mindketten önálló, független egyéniségek vagyunk, akik kiegészítik egymást."

„Tudom, hogy Zolit borzasztóan megviseli a kiszolgáltatottság, illetve hogy az állapota évről évre romlik, és így legalább többször érezheti azt, hogy ő a férfi, aki a tenyerén hordozza a nőt" - folytatja Enikő. „Ehhez azonban meg kellett teremtenie azt az anyagi biztonságot, ami lehetővé teszi, hogy segítőket fogadjon fel (az állam ugyanis nem támogatja). Igazi koponya, szellemi munkát végez és rendkívül sikeres a karrierjében. A szex csodálatos vele. Mivel érzi minden porcikáját, így van erekciója, és pózok tekintetében nyilván én vagyok az aktívabb, viszont romantikus gesztusokban, simogatásban és csókolózásban ő a verhetetlen.

„Úgy kipróbálnám egy kerekesszékessel!" - Őszintén arról, milyen egy társkeresőn ismerkedni kerekesszékesként

„Úgy kipróbálnám egy kerekesszékessel!" - Őszintén arról, milyen egy társkeresőn ismerkedni kerekesszékesként

Önmagát volt a legnehezebb elfogadni

Az 52 éves Józsi és a 44 éves Enikő 25 éve házasok. „Az 1950-es évektől kezdve rengeteg ember kapta el a Heine-Medin-kórt (más néven járványos gyermekbénulás vagy gyermekparalízis), és a férjem is közéjük tartozott" - magyarázza Enikő, majd azt is elárulja, hogy vannak, akik nagyon súlyosan megbetegedtek, míg mások szerencsésebbek voltak - köztük a férje is, akinek “csak” a jobb lába bénult le, és az sem teljesen. „Azon a lábán járógépet hord és kicsit sántítva közlekedik, de mivel nem következett be teljes érzékkiesés, így egészen jól tudja használni."

„A szexualitásunk kapcsán inkább az okozott gondot, hogy Józsi nehezen fogadta el a “szépséghibáját”, és sokat kellett együttesen dolgoznunk azon, hogy az ágyban ki tudjon teljesedni - férfiként, szeretőként, férjként" - hangsúlyozza. Elmondása szerint miután Józsi magabiztosabbá, önbizalomteljesebbé vált, egyre könnyebben mentek a dolgok, de ehhez elsősorban az kellett, hogy megszeresse önmagát. „Ebben igyekeztem sokat segíteni neki, és szerintem sikerült is: miután elhitte, hogy tényleg nem zavar engem a lába (vékony volt, az izmai elsorvadtak), és olyannak szeretem őt, amilyen, egyre szenvedélyesebbek és kielégítőbbek lettek a szeretkezéseink." (Kinga, 44 éves)

Mindig az önelfogadás az első lépcsőfok

A fenti történet is bizonyítja, hogy fogyatékossággal élőként szexuális életet élni nem csak arról szól, hogy a gyakorlatban hogyan tudjuk azt megoldani, hanem arról is, hogy a lelki és mentális akadályokat is le kell győznünk. Ha ebben van egy olyan partner, aki támogat, az hatalmas segítség, de az első lépés mindenképpen az, hogy megpróbáljuk - még ha nagyon nehéz is - elfogadni és megszeretni önmagunkat, és abból a szeretetből már képesek vagyunk ajándékozni a másiknak is.

„Bárcsak úgy látnál engem, ahogyan én látom magamat!” - Kerekesszékesként is tudom szeretni magam, és köszönöm, ha ezt elfogadod

„Bárcsak úgy látnál engem, ahogyan én látom magamat!” - Kerekesszékesként is tudom szeretni magam, és köszönöm, ha ezt elfogadod
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez komoly? Így néznek ki ma a Vészhelyzet című kultikus sorozat színészei, van, akire rá sem ismerünk

Ez komoly? Így néznek ki ma a Vészhelyzet című kultikus sorozat színészei, van, akire rá sem ismerünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)