„Te vagy ebben a videóban?” - Eláruljuk, miért ne dőlj be soha ennek a kérdésnek a Messengeren

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az üzenetküldő alkalmazások nagyon hasznosak, mert a legegyszerűbb módja, hogy a családtagokkal és a barátainkkal egyszerűen és gyorsan tartsuk a kapcsolatot. De pont emiatt szeretik a csalók is.

mobil-glamour
Mutatjuk, mire kell figyelned, ha nem szeretnéd, hogy hozzáférésikód-lopás áldozata legyél
Fotó: Getty Images /Westend61

Hozzáférésikód-lopás a hivatalos neve annak a családi módnak, amire a Facebook is felhívja a figyelmet. Azért nehezebb kiszűrni a többinél, mert itt nem egy idegentől érkezik a link, amire óvatlanul rákattintva minden adatod illetéktelenek kezébe kerül, vagy vírust telepítenek az eszközödre, hanem egy ismerőstől. Elmondjuk, hogyan ismerd fel, mit csinálj ha ilyet kapsz, és mit tehetsz, ha már megtörtént a baj.

Szia! Te vagy a videón?

Íme az üzenet, aminek a legtöbben bedőlnek, és emiatt nem is lehet hibáztatni senkit. Az üzenet ugyanis egy ismerőstől érkezik, ráadásul teljesen ártatlannak tűnik. Főleg, ha olyan embertől jön, akivel egyébként is szoktatok linkeket, fotókat vagy videókat küldözgetni egymásnak. Nem feltétlenül ennyire konkrét, lehet olyan szöveg is, hogy „Ezt nézd, mit találtam!” vagy bármi olyan, ami ártatlannak tűnhet, de arra ösztönöz, hogy minél hamarabb megnyisd a linket. Sőt, az is elképzelhető, igaz, a magyar nyelv sajátosságai miatt egyelőre itthon ritkább, hogy egy chatbot átveszi a másik fél szerepét, először megkérdezi hogy vagy, majd bedobja témának, hogy milyen sok pénzhez jutott, majd bármit válaszolsz rá, elküld egy linket, ahol te is hozzájuthatsz a mesés vagyonhoz. Sokan nem is fognak gyanút ekkor sem, hiszen a szomszéd, volt osztálytárs vagy egy rokon írja, akivel esetleg pont pár napja váltottál üzenetet.

Mi a célja a vírusos vagy adathalász üzeneteknek?

Az átveréseknek több formája van. A romantikus átverésekben idegenek vagy a közösségi oldalon, társkereső oldalakon megismert kvázi idegenek próbálnak először romantikus viszonyt kialakítani és a bizalmadba férkőzni, majd pénzt kicsalni tőled. A lottócsalók azt állítják, hogy nyertél egy játékban, de ahhoz, hogy a nagy nyereményhez hozzájuss, először egy kisebb összeget kell fizetned. A hitelcsalók alacsony kamatú gyorskölcsönt ajánlanak egy kisebb kezdeti befizetésért cserébe, és vannak azok, akik a hozzáféréseidet szeretnék megkaparintani, ők azok, akik azt szeretnék, hogy kattints egy linkre. Például azért, hogy megnézd, te szerepelsz-e a videóban.

A legtöbb esetben a link nem megszokott formátumú, rövidített, és nem derül ki az URL-ből, hogy milyen oldalra vezet. Vagyis ha a barátnőd átküld egy cikket a Glamour oldaláról, akkor látni fogod, hogy amire kattintani kell, az úgy kezdődik, hogy https://www.glamour.hu/ . Ezzel szemben egy veszélyes linkben általában össze-vissza betűket látsz, és sok esetben a végződés sem a megszokott. Ha ilyet látsz, azonnal érdemes gyanút fognod, és kattintás helyett rákérdezni az illetőnél, mit küldött, miért küldte, egyáltalán ő küldte-e. Ha nem ő küldte, akkor vagy jelzi, vagy nem válaszol, ha pedig ő küldte, megírja majd, hogy nem kell aggódni. A legegyszerűbb és legbiztosabb, ha erre egy másik platformon kérdezel rá tőle, és például felhívod telefonon vagy írsz egy e-mailt vagy SMS-t, hogy kiderítsd, valóban ő küldte-e az üzenetet.

Óvatosan a furcsa linkekkel, mert nagy gond lehet belőle
Fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Mi történik, ha kattintottál?

Az ember azt várná az ismerősétől, hogy amennyiben kap egy olyan linket, hogy „Ezt látnod kell” vagy valami hasonló rövid, de kattintásra ösztönző, formális, de mégis közvetlen üzenetet, akkor minimum egy partycsákós mosómedve fotóját láthatja, de a legnagyobb valószínűség szerint egy Facebook kezdőoldalnak tűnő felületet. Azért csak tűnő, mert ha megnézi a címsort, akkor látni fogja, hogy az nem a Facebook kezdőoldala. Lehet, hogy valami hasonló, de az is lehet, hogy teljesen más az URL-cím, az oldal pedig azt kéri, hogy az illető jelentkezzen be a Facebook-fiókjába. Innen még van visszaút, egyszerűen be kell zárni az oldalt, és jelezni a Messenger felső sarkában található menüben, hogy a felhasználó csaló üzeneteket küld.

Így szerezheted vissza a feltört Facebook-profilodat

Így szerezheted vissza a feltört Facebook-profilodat

A csalók célja, hogy mit sem sejtve, a kamu bejelentkezési oldalon keresztül nekik küld el a felhasználóneved és jelszavad. Hogy ez mire jó nekik? Egyrészt, mert hozzáférnek a fiókodhoz, és hasonló átveréseket tudnak küldeni az ismerőseidnek. Megszerzik a felhasználóneved és jelszavad, amit a tapasztalatok szerint több más oldalon is használni szoktál. És vírust is tudnak telepíteni az eszközödre, ahol állandóan hirdetéseket és hasonló kártékony programokat látsz a böngésződben, vagy éppen akár a banki belépésedhez is hozzá tudnak férni. A csalók nagyon gyorsan, hatékonyan és botok segítségével dolgoznak, és most azt hinnéd, hogy ez sok hűhó a te fiókodért, de ez nekik pár másodperces munka, neked viszont gyakran az emlékeid, ismerőseid, beszélgetéseid vagy a pénzed bánja.

Mit tegyek ha rákattintottam a Messenger üzenet linkre?

Ha rákattintottál, és a felhasználóneved és jelszavad is megadtad, abból könnyedén baj lehet. Ha korábban beállítottad az előző cikkünkben is nagyon erősen javasolt kétlépcsős azonosítást, akkor a baj kisebb, mert nem tudnak hozzáférni a fiókodhoz. Változtasd meg a jelszavad nem csak a Facebookon, de minden olyan helyen, ahol ugyanezt a jelszót használtad, és soha többé ne vedd elő újra. A kikerült adatbázisok ugyanis évekig keringenek a darkweben, vagyis ha egy jelszavad egyszer már nyilvánosságra került, az úgy is marad. Ha az adathálaszat volt a cél, akkor változtasd meg a jelszavaidat. Ha a fiókodhoz nem férsz hozzá, akkor pedig jelezd a Facebook erre kialakított felületén.

Ha azonban nem az adataid megszerzése volt a cél, hanem vírus, akkor gyorsan kell reagálnod. Legelőször is azzal, hogy a megfertőzött eszközt, amire kártékony program került, azonnal leválasztod a hálózatról. Lemész a wifiről, kihúzod a gépből az internetet, hogy megelőzd, hogy a vírus a többi hálózatra csatlakoztatott eszközt is megtámadja. Mentsd le a fájlokat. A telefonnál érdemes már most beállítani, hogy a felhőben legyen biztonsági mentésed, és a laptopodnál is érdemes a dokumentumokról, képekről, videókról vagy felhőben vagy otthon egy külső memórián másolatokat tárolni. Lehetséges ugyanis, hogy zsarolóvírus kerül a gépedre, vagy éppen megsérülnek vagy törlődnek a fájlok, ha helyre kell állítani az eszközt. Ha nem nagyon értesz a technikai eszközökhöz, akkor érdemes szakemberhez vinni a géped, ugyanis át kell nézni a rendszert, hogy beazonosítsák, majd eltávolítsák a kártékony programot.

A legfontosabb pedig az, hogy azonnal cselekedj, és minél hamarabb értesítsd az ismerőseidet is. Ne csak akkor, ha már megtörtént a baj, de a legkönnyebb még csírájában elfojtani a problémát, vagyis fontos minél több embernek tudnia, hogy ilyen átveréseket hogyan tud kiszűrni.

Olvass még többet a témában:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Harry herceg felkereste Katalin hercegnét: végre az is kiderült, mi állt a herceg üzenetében

Harry herceg felkereste Katalin hercegnét: végre az is kiderült, mi állt a herceg üzenetében

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)