5 lakberendezési hiba, amivel tönkreteheted a nappali hangulatát

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha van olyan helyiség az otthonunkban, amelynek ideális esetben minden nap hangulatosnak és rendezettnek kellene lennie, akkor az a nappali. Hiszen ott fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket, pihenünk és töltjük a legtöbb időt a családunkkal. Azonban jellemzően itt követjük el a legtöbb lakberendezési hibát is, amelyekkel teljesen tönkretehetjük a nappali hangulatát.

Ezekre próbálj meg odafigyelni!
Ezekre próbálj meg odafigyelni!
Fotó: Royalty-free/Getty Images

A konyhában gyakran előfordul, hogy nem jut időn kipakolni a mosogatógépet, visszarakni a helyükre a főzéshez használt alapanyagokat, a hálószobában pedig bárkivel megeshet, hogy éppen nincs ideje vagy kedve beágyazni. A nappali viszont az a hely, ahol talán a legfontosabb, hogy mindig rend és tisztaság legyen. Hogy igazán hangulatosnak is mondhassuk, ahhoz viszont az is fontos, hogy elkerüljük a gyakori lakberendezési hibákat.

Minden bútor szorosan a falhoz kerül

Ha minden bútort a falhoz tolunk, akkor tény, hogy középen több helyet kaphatunk, viszont erre egyáltalán nem biztos, hogy szükség van. Hiszen az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, kikapcsolódjunk, amihez a szigorú elrendezés nem igazán passzol, sőt egyenesen mesterséges hatást kelt. Ehelyett inkább használd ki az egész teret, és hagyd szabadabban a bútorokat!

Nem megfelelő méretű kanapé használata

A nappali berendezése során az egyik első hiba, amit elkövethetünk, az a nem megfelelő méretű kanapé használata. Sokan úgy érzik, hogy egy minél nagyobb, kényelmes kanapé a legjobb választás, Emma Deterding, a Kelling Designs tulajdonosa szerint azonban érdemes inkább több kisebb kanapét beszerezni, méghozzá karcsúbb karfákkal, amelyek nem foglalnak el feleslegesen helyet. Végeredményben ugyanis szerinte így nemcsak jobb elrendezést kaphatunk, de még tágasabbnak is látszódhat a nappalink.

Rétegezés nélküli világítás

Ha igazán hangulatossá szeretnéd tenni a nappalidat, akkor a legjobb, ha többrétegű világítást használnod. Vagyis ahelyett, hogy alapvetően egy nagy mennyezeti lámpa biztosítaná csak a fényforrást, szerezz be például asztali lámpákat vagy állólámpákat is. Ha pedig még tovább fokoznád a hangulatot, válassz kifejezetten olyan lámpákat is, amelyeknek változtatható a fényerejük, illetve ha izzókra van szükséged, akkor a lágy fehér fényűek közül érdemes válogatnod.

Gazdagságot hozhatnak az életedbe ezek a tárgyak, tartsd őket a nappalidban a szakértő szerint

Gazdagságot hozhatnak az életedbe ezek a tárgyak, tartsd őket a nappalidban a szakértő szerint

Rosszul megválasztott szőnyegméret

Bár sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget nekik, a szőnyegek valójában teljesen megváltoztathatják bármely dekor arculatát. Közben viszont rengetegen vagyunk, akik nem igazán tudjuk, hogyan illesszük a szőnyegeket a belső térhez. Mind közül is a leggyakoribb hiba pedig az, hogy túl kicsi szőnyeget választunk. Na de hogy mekkora számít előnytelennek, és mi az a méret, ami már megfelelő?

Nos, nem egy konkrét méretről van szó: Emily Henderson stílusszakértő szerint egy nappaliba ideális szőnyegnél a kulcs az, hogy érintenie kell minden központi ülőhelyet. Vagyis elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy két szék vagy egy kanapé lába elférjen rajta. Ennél kisebb szőnyegben pedig a nappali közepére a szakértő szerint egyáltalán nem is érdemes gondolkodnod.

Minden elem stílusa egyforma

Végül, de nem utolsó sorban az sem jó ötlet, ha megtetszik egy stílus, és szó szerint minden tárgyat abból válogatsz ki a nappalid berendezéséhez, dekorálásához. Ebben az esetben ugyanis egyszerűen unalmasnak tűnhet. Ellenben egy kis eklektika egyedibbé, egyenesen jobb hangulatúvá teheti az egész teret. Lehet szó egy tollpárnáról, egy szőnyegről, egy nagy képről a falon vagy akár egy antik bútorról, a lényeg, hogy megtörd vele az egyhangúságot.

Forrás: dorisleslieblau.com, realsimple.com, idealhome.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)