Ezért kell odafigyelned az emésztésedre

Hirdetés

2023. április 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A modernkor emberének élete felgyorsult, emésztése pedig lelassult. Rengetegen küzdenek emésztési zavarokkal, amelyért sokszor a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okolható.

Megfelelő ritmusban az egészséghez
Megfelelő ritmusban az egészséghez
Fotó: Gettyimages.com

Mondhatnánk, hogy „ugyan, legalább kevesebbszer kell kimenni”, ugyanakkor – pláne fiatalabb korban – hajlamosak vagyunk megfeledkezni a járulékos veszteségekről, amelyeknek elkerülésével a későbbiekben nagyobb bosszúságoktól kímélhetnénk meg magunkat. Említhetjük itt a salakanyagok felhalmozódásából fakadó bőrproblémákat, és egyéb rosszabb prognózisú megbetegedéseket, vagy az erőlködésből fakadó értágulatok okozta kellemetlenségeket.

Van megoldás: alkalmazkodás és ellenállás

Életünk számos területén elképzelhető, hogy nem tudunk egykönnyen változtatni. Habár a körülményeken kevésbé, saját hozzáállásunkon, és cselekedeteinken nagyobb mértékben tudunk alakítani. A prevenciós szemlélet nem egy folyó, amely magával sodor minket, és hipp-hopp egészségesebbek leszünk. Tudatos döntések és tervezés élhető folyamata, amelyben éppúgy helyet kell kapjon a „mit és mennyit mozgunk”, mint a „mit és mennyit eszünk”. Könnyebbség, hogy döntéseinket egyszerű ok-okozati tényezőkön alapulva tudjuk meghozni: a csokoládé megfog, a szilva hajt, a zabkása tisztít stb. Utóbbi a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint kiemelten fontos az egészségünk megőrzéséhez, mert nemcsak a már fentebb említett problémák elkerülésében van szerepe, hanem fontos támogatás lehet az egészséges testsúly eléréséhez és megőrzéséhez is.

Fotó: Oriental Herbs

Könnyebbség a mindennapokban a HKO javallataival

A Hagyományos Kínai Orvoslás alapvetően egészséges folyamatként gondol a megfelelő ritmusú emésztésre, mivel ennek köszönhetően a salakanyagok kevesebbet időznek szervezetünkben. Emellett a funkcionalitás, az egészséges működés megőrzése is fontos, ami jelen esetben a tápanyagok és a folyadék optimális felszívását jelenti. Érdemes ennek tudatában alakítani az étkezés útján bevitt, anyagcsere folyamatokat támogató táplálékok mennyiségét. Van, akinek két-három naponta, van, akinek minden nap szükséges erre figyelmet fordítania.

Ajánlott a könnyebben emészthető ételek fogyasztása, ebből a szempontból előnyt élveznek a levesek és a különböző meleg gabonakásák. Utóbbiak rosttartalma hatékonyan tisztíthatja a bélrendszert, ráadásul jól elkészítve fehérjében gazdag, zsírban szegény táplálékhoz juthatunk. A kínai konyha nagy becsben tartja a lassú tűzön, hosszú ideig főzött hústartalmú leveseket, melyeket hasonlóan készítenek, mint a magyar háziasszonyok a népszerű húslevest. A hosszú ideig tartó főzés során az állati eredetű alapanyagokból a hasznos kollagén jól felszívódó formába kerül, és így elfogyasztva érvényesülnek jótékony hatásai.

A HKO mindezeken felül egyes növények kivonatának, bizonyos esetekben főzetének fogyasztását is javasolja, így a szennalevelet, amely természetes módon segít fenntartani a bélműködés rendszerességét, támogatja a bélfunkciókat és az emésztés ritmusát; a csalánlevelet, amelyet a magyar népi gyógyászatban is régóta természetes vízhajtóként alkalmaznak; a borókát, amely támogatja a zsír- és szénhidrát metabolizmust; a barnaalgát és az északi-tengeri algát, amelyek a testsúlycsökkentésben segíthetnek; a chilit, amelynek kapszaicin-tartalma támogatja a zsírok és szénhidrátok oxidációját.

Végezetül ne feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról sem. Ha sportolni nincs is lehetőségünk, minden napra ajánlott egy kiadós séta. Mindezzel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

glamour plusz ikon Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)