Ez zaklatás! - Néha nagyon nehezen felismerhető, de ezek a videók segíthetnek

2018.február.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

David Schwimmer, akit legtöbben a Jóbarátok Ross-jaként ismernek, összeállt Sigal Avin rendezővel és forgatókönyvíróval egy szexuális zaklatás-felismerő sorozatot forgatásához.

A rendező korábban már készített egy hasonló projektet Izraelben, amivel szerette volna sokkal felismerhetőbbé tenni a mindennapi zaklatást. Nagyon sok esetben elsőre nem is érzékelhető, hogy mi esik konkrétan ebbe a kategóriába, és mi esik a szexuális zaklatáson kívülre, ezért Avin egyszer s mindenkorra ki akarta mondani, hogy mikor "Ez zaklatás", és végül ezt a címet is kapta a Schwimmer által támogatott videósorozat.

A projekt mellé olyan fantasztikus tehetségek álltak, mint Cynthia Nixon és Bobby Cannavale, akik az első részekben tűntek fel, melyek még tavaly áprilisban debütáltak Facebookon. 6 hónappal később kirobbant a Harvey Weinstein-féle botrány, és immár minden teljesen más megvilágításba került. Schwimmer eldöntötte, hogy ezeknek a videóknak sokkal nagyobb teret kell adni, így további részeket forgattak többek között Emmy Rossum, Grace Gummer, Joseph Sikora és maga David Schwimmer főszereplésével is.

Láttad? Bella Thorne szerint nem elég pár #metoo hashtag, hogy megállítsuk a szexuális zaklatásokat

A #ThatsHarrasment videók rövidített formában amerikai tévészolgáltatók reklámblokkjában láthatók, illetve az Amazon és a Hulu streamoldalakon és egyéb csatornákon, valamint a New York-i taxikban.

A teljes sorozat elérhető Youtube-on, és most meg is mutatjuk, mert rendkívül tanulságos Ugyanakkor elég nehéz is végignézni az epizódokat még akkor is, ha egy-egy részben a zaklatás maga nem is annyira explicit – éppen ez a sorozat célja, nyilvánvalóvá tenni, hogy azok a bizonyos "nem annyira egyértelmű esetek" is igenis zaklatásnak minősülnek minden esetben. A Milk stúdió által készített rövidfilmek arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a zaklatás felismerése és jelentése nem csupán az elszenvedő vagy a munkáltató dolga, hanem azoké is, akik tudnak ilyen esetekről.

A filmek, melyek mind megtörtént esetek alapján készültek, elég felkavaróak, de mindközül talán a Cynthia Nixon és Michael Kelly által előadott orvosi vizsgálat a legborzalmasabb, hiszen ez az az a helyzet, amelyben a legkiszolgáltatottabb az elszenvedője a zaklatásnak, legalábbis az itt felvázolt esetek közül. Az orvosnál ugye sokszor le kell vetkőzni, a szakember ilyenkor nyilván végigtapogat, és a gyanútlan beteg honnan is tudná elsőre, hogy néha ez már nem tartozik a vizsgálathoz. Valóban rendkívül nehéz felismerni ezeket a helyzeteket, és arra kérünk, hogy mindig járjatok nyitott szemmel, és ha bármikor olyan helyzetbe keveredtek, ami már a komfortzónátokon kívülre esik, akkor ne féljetek nemet mondani.

Ha egy dolgot hiányolunk a sorozatból, akkor az az, hogy milyen, ha nő zaklat férfit? Sajnos erre is számtalan példa van, és sokkal kevesebb figyelmet kap, mint kéne, de remélhetőleg ez lesz majd David Schwimmer következő projektje.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője