Minden, amit tudnod kell, ha vegán szeretnél lenni!

2018.május.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tedd változatossá az étkezésed a vegán gasztroblogger Nagy Zita mennyei receptjeivel, amit a júniusi GLAMOUR magazinban találsz. Ismerd meg Zizit, akinek mindig van a tarsolyában valami különleges fogás.

Hogy lettél vegán?
Sokáig küzdöttem bőrproblémákkal, míg egyszer elmentem egy természetgyógyászhoz, aki megállapította, hogy valószínű nem jól méregtelenít a májam és a bőrömön keresztül pattanások formájában kezdett tisztulni a testem. Később egy biorezonanciás készülékkel is megvizsgált. Először az ő javaslatára próbáltam ki, hogy mi történik a szervezettemmel, ha 48 óráig nem eszek semmilyen állati eredetű ételt, majd utána egy három hónapos vegetáriánus étkezést javasolt. Annyira megtetszett, hogy végül folytattam tovább ezt az étkezést. Tudni kell, hogy eredetileg élelmiszeripari főiskolán
végeztem, voltunk néhányszor gyakorlaton húsüzemben. Ezek az élmények begyűrűztek az életembe etikai és egészségügyi oldalról is, így szinte teljesen elhagytam az állati eredetű ételeket és italokat.

Mik voltak az első lépések?
Elkezdtem tudatosan megismerkedni az alapanyagokkal. Sokan azt mondják erre az étrendre, hogy drága. Ennek pont az ellenkezőjét bizonyítom minden főzőkurzusomon. Különböző témákban tartom a kurzusokat, hogy minél szélesebben meg tudjam ismertetni a szezonalitáson keresztül azt, hogy a vegán konyha egyáltalán nem drága és milyen sokszínű. A sima alapanyagokat, gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket használva is lehet finomat és táplálót főzni. Persze lehet extrákat venni, de ugyanúgy vegyes táplálkozásban is vannak különlegesebb, drágább alapanyagok.

Köztudott, hogy a húsban található fehérje nagyon fontos a szervezetnek. Hogyan pótolható, ha valaki vegán?
A vegánok esetében a hüvelyesekkel lehet a fehérjét pótolni, csicseriborsó, bab, lencse, tofu tökéletes, de a quina álgabonafajtának is rendkívül magas a fehérjetartalma. Gondolnád, hogy 100 kalóriára lebontva például egy brokkolinak magasabb a fehérjetartalma mint a marhahúsnak? A színes, változatos táplálkozás nem csak a vegyes étkezés esetében, hanem a növényi alapanyagú étkezésnél is kulcsfontosságú.

Mit javasolsz azoknak, akik kacérkodnak ezzel az életmóddal?

Ismerek olyat, akiknek egyik napról a másikra megy az átállás, de akinek nem megy, javaslom tudatosan építsen be az életébe egyszer egy héten egy napot, amikor vagy nem eszik húst vagy egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű ételeket. Nagyon sok vegán étel van, amit el lehet készíteni. Mindenki olvasson utána mi, mit tartalmaz, miért jó, hogyan tud finoman elkészíteni egy ételt az adott alapanyagból. Kísérletezzünk bátran a bulgurral, kuszkusszal, barnarizzsel vagy éppen quinoával. Hetente egy-két alkalommal készítsünk egy gazdag gyümölcsturmixot reggelire és indítsuk ezzel a napot.

Honnan nyered a receptekhez az inspirációt?

Külföldi blogok, szakácskönyvek olvasása vagy a piacozás is segít az újabb receptekben. Sokszor két három receptből találom ki a saját verziómat.

Mit kell tudni a júniusi számban található receptekről?

Finomak, könnyen elkészíthetők és bátran lehet más alapanyagokkal is kombinálni, helyettesíteni az összetevőket. Próbáltam egyszerű ételeket összeválogatni, hogy azok is közelebb kerüljenek ehhez az életmódhoz, akik most kísérleteznek először.

Fotó: Erdőháti Áron

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Ezt senki nem fogja nézni” - Elszabadult a pokol az X-Faktor új mentorai miatt

„Ezt senki nem fogja nézni” - Elszabadult a pokol az X-Faktor új mentorai miatt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője