12 kérdés, amit fel kell tenned a jövendőbeli lakótársadnak, hogy elkerüld a balhét

2019.május.26.

Az érettségi szezon és a főiskolai abszolválás közepette sokan már most tudják, hogy másik városba vagy legalábbis másik lakásba költöznének. A költözés kalandjába belevágni izgalmas, de nem mindig egyszerű.

12 kérdés, amit fel kell tenned a jövendőbeli lakótársadnak, hogy elkerüld a balhét
Fotó: Shutterstock

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy egyedül béreljenek egy lakást, vagy egyszerűen nem állnak készen arra, hogy egyedül éljenek, ezért lakótársat vagy lakótársakat keresnek. Azonban korántsem mindegy, kivel költözöl össze! Mielőtt meghozod a döntést, beszélgessetek el néhány fontos dologról. Ha nem egyeznek az elképzeléseitek, jobb előbb megtudni, mint már együtt élve kellemetlenségekbe ütközni. Ez még fontosabb abban az esetben, ha esetleg nem csak lakótársak, de szobatársak is lesztek.

Ezt a 12 kérdést mindenképpen tedd fel a jövőbeli lakótársadnak vagy lakótársaidnak, mielőtt aláírod a bérleti szerződést!

1. Mit szeret csinálni a hétvégén és a szabadidejében?

Fotó: giphy

Ez a kérdés segít abban, hogy közös érdeklődési pontokat találjatok. Ha a potenciális lakótársad minden hétvégén szeret kimozdulni, te viszont inkább egész nap a legújabb kedvenc sorozatodat néznéd, akkor nem biztos, hogy túl jól ki fogtok jönni. Nehéz együtt élni valakivel, aki pont az ellenkezőjét szereti, mint te. De történhet az is, hogy kiderül, mindketten szerettek például főzni vagy jógázni - ilyen és ehhez hasonló tevékenységeket pedig együtt is csinálhattok, ami jó alapja annak, hogy megismerjétek egymást.

2. Mivel foglalkozik? Okozhat-e nehézséget a bérleti díj időben történő kifizetése?
Bár a beszélgetésetek során valószínűleg egyébként is felmerülne, hogy melyikőtök mivel foglalkozik, fontos tudni azért is, hogy biztos legyél benne, nem fog gondot okozni a bérleti díj időben történő arányos fizetése. Különösen fontos ez akkor, ha valakivel úgy költözöl össze, hogy a szerződés aláírása előtt csak online beszéltek.

3. Milyen gyakran főz a lakásban?

Fotó: giphy

Ezzel a kérdéssel megtudhatod, hogy nagyjából milyen gyakran lesz a konyhában és mennyi helyre van szüksége a hűtőben és a kamrában. Ha például csak egy kicsi konyha van a lakásban, és mindketten szerettek naponta főzni, akkor máris problémába ütközhettek. Ügyelj arra,hogy megvitassátok az alapvető élelmiszerek - és konyhaeszközök esetlegesen felmerülő közös használatát is.

4. Kapcsolatban van? Ha igen, mennyi időt tölt a párja a lakásban?
Ha a lakótársad kapcsolatban van, néha úgy érezheted, hogy van egy extra lakótársad, aki még csak nem is járul hozzá a bérleti díjhoz. Márpedig ha a kapcsolatuk komoly, akkor várhatóan sokat lesz nálatok is. Senki nem akarja magát gyertyatartónak érezni a saját otthonában vagy reggel, munka előtt várni a fürdőszobára, így előre tisztázzátok le a határokat.

5. Hogyan vélekedik a háziállatokról, van-e neki?

Fotó: giphy

Ha van kisállatod akit vinni szeretnél magaddal, és a lakás tulajdonosa bele is egyezik, akkor még a lakótársaddal is fontos, hogy egyeztess. Amellett hogy valakik nem szeretik ha kisállat van a lakásban, lehet allergiásak, ami sok kellemetlenséget okozhat. Ha ugyanez igaz rád, neked is fontos tudni, hogy a lakótársadnak van-e valamilyen kisállata.

6. Milyen gyakran utazik haza?

Lényegében azért fontos tudnod, milyen gyakran utazik haza a lakótársad, hogy tisztában legyél azzal, mikor lesz csak a tiéd a lakás, vagy ha hosszabb ideig nem tartózkodik valamelyikőtök a lakásban, akkor illik a rezsiköltség bizonyos elemeit is másként elosztani.

7. Szereti a vendégeket?

Fotó: giphy

Egész biztosan fejfájdító lesz mindkettőtöknek, ha egyikőtök egy hosszú munkanap után szeretne pihenni, de a másikótok hangos baráti összejövetelt szervez a lakásba. Ha valakit meghívtok a lakásba, előtte egyeztessetek róla. Lehetséges, hogy mindketten társaságközpontúak vagytok, és szerettek új embereket megismerni, ebben az esetben viszont kimondottan jó, ha időnként benéznek néhányan a barátaitok közül.

8. Milyen hőmérsékletet szeretne beállítani a lakásban?

Fotó: giphy

Ha az albérletben állítható a hőmérséklet, akkor egész biztosan problémát fog szülni, ha az egyikőtök nagyon melegben szeret ülni, a másikótok viszont inkább a szobahőmérsékletet szereti. Kössetek kompromisszumot és állítsatok be egy mindkettőtök számára elfogadható hőfokot.

9. Hogyan néz ki a tipikus napi menetrendje?

Fotó: giphy

Jó ha tudod, egy nap során nagyjából mennyi időt tartózkodtok otthon mindketten és mennyit egyedül. Senki nem akarja azt érezni, hogy a lakótársa örökké a lakásban van. Egyeztessetek, ki mikor kel, hogy ne kelljen várakozni a fürdőszobára, ha pedig eltérű műszakban dolgoztok, tartsátok tiszteletben egymás pihenési idejét.

Aki egyszer beszélt már meleggel az tudja, hogy...

Aki egyszer beszélt már meleggel az tudja, hogy...

10. Hogyan osztanátok el a házimunkát?
A tisztaságról alkotott véleményeteknek megegyezőnek kell lennie, különben rengeteg nézeteltérésetek lesz. Egyikőtöknek sem jó, ha a másik elhanyagolja a takarítást és minden egy emberre hárul vagy egyoldalúan oszlanak meg a feladatok. Osszátok szét a teendőket és cserélgessétek egymás között. Készítsetek takarítási rendet és tartsátok is be.

11. Dohányzik?

Fotó: giphy

Bár a legtöbb albérletben szigorúan tilos a dohányzás, néhány helyen megengedett. Aki nem dohányzik, többnyire nem is akar dohányossal élni, ezért ezt a kérdést is feltétlenül tisztáznotok kell.

12. Mit keres benned, mint lakótársban?
Vannak, akik a legjobb barátjukat keresik a szobatársukban, valakit, akinek elmondhatja a szívügyeit és kikérheti a tanácsát. Más azonban csak azért keres valakit, hogy megossza vele a bérleti díjat de nap végén inkább szeretne egyedül lenni. Jó tudni tehát, mik a szándékai veled.

Ez is érdekelhet

Ütős fekete szettel indítja a Gardróbnaplót Zimits Andrea divattervező

Ütős fekete szettel indítja a Gardróbnaplót Zimits Andrea divattervező

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján