Aki egyszer beszélt már meleggel az tudja, hogy...

2019.május.24.

Pusztai Olivér, Mr. Gay Hungary 2018 és LMBTQ nagykövet most induló blogjában a meleg szubkultúrát szeretné közelebb hozni a magyar társadalomhoz. "Ez azért nagyon fontos, mert az emberek nem ismernek minket, amit pedig nem ismerünk, attól joggal tartunk és kezeljük fenntartással. 2019-ben minden táradalomnak el kell fogadnia a kisebbséget, faji és nemi hovatartozástól függetlenül. Én ebben igyekszem a lehető legtöbbet kommunikálni, hogy egy jobb, élhetőbb és boldogabb társadalomban éljünk és nőjön fel egy új generáció."

A homoszexualitás, mint jelenség, ahogy szerte a világon, úgy Magyarországon is kikerült az objektív tudományos vizsgálódás hatásköréből. A "családvédelem" "melegpropaganda", "természetellenes", "beteg pedofilok" szavak mára jószerével kiüresedtek, elfogytak. Pontosabban egyetlen funkciójuk, hogy az e szavakat halló ember fölismerje a beszélő pártpreferenciáját és vevő legyen egy kis instant gyűlölködésre. Mert úgy látszik, a melegkérdésről ma nem lehet átpolitizáltság, gyűlölet és kirekesztés nélkül megszólalni.

A jóindulatú és alapvetően nyitott heteroszexuális embertől sem várható el, hogy részletekbe menően tisztában legyen a melegek élethelyzetéből adódó problémákkal. Mivel az átlagember véleményformálása hiányos és torz ismereteken alapul, ezért fordulhat elő például, hogy nem látja a lényegi különbséget szexuális orientáció (pl. homoszexualitás), szexuális identitás (pl. transzneműség) és szexuális szokás (pl. szado-mazochizmus) között. Ezek kétségtelenül mind beleférnek az "átlagtól eltérő szexualitás" címkéjű skatulyába. Csakhogy egyenlőségjelet tenni ezek közé körülbelül annyira bölcs és megfontolt dolog, mint összekeverni a vízisít a trolibusszal és a biciklivel (elvégre, ha úgy vesszük, mindhárom jármű).

15 kérdés, amit nem mersz feltenni egy transzneműnek

15 kérdés, amit nem mersz feltenni egy transzneműnek

Ahhoz, hogy valaki a melegekről alkotott sztereotípiákat levetkőzze érdemes végigbeszélgetni egy estét informális keretek között néhány leszbikus vagy meleg emberrel. Utána soha többé nem fogja összekeverni a homoszexualitást a transzvesztizmussal, nem fogja azt gondolni, hogy minden meleg HIV fertőzött, kizárólag magassarkúban jár, dobálja a hajtűit és egy életre a legendák közé száműzi tudatából a "megrontás-elméletet".

Mert aki egyszer is beszélgetett már meleggel az tudja, hogy...
….a melegek nem akarnak senkit homoszexuálissá formálni. Nem akarják a homoszexuális párkapcsolatot utódnemzés szempontjából egyenlőnek feltüntetni a heteroszexuális párkapcsolattal. Nem akarják gyermektelen életvitel mellett igénybe venni a gyermekneveléssel járó kedvezményeket. Nem akarják, hogy bármilyen téren kisebb legyen a büntetőjogi felelősségük és kevesebb a polgárjogi kötelezettségük, mint a heteroszexuálisoknak. Nem akarják kiszakítani a biztos családi háttérből a gyermekeket, hogy a szülők helyett majd ők neveljék föl és közben fajtalankodjanak velük.

Álmodom, de nem ébredek fel! - Pedig jó lenne már!

Álmodom, de nem ébredek fel! - Pedig jó lenne már!

Mert aki egyszer is beszélgetett már meleggel az tudja, hogy…
…a melegek alapvetően egy dolgot akarnak: egyenlő jogi és társadalmi elbánást mindabban, aminek nincs köze ahhoz, hogy az ember társa és/vagy szexuális partnere milyen nemű. Az egyenlő elbánásra három téren tartunk igényt. Egyrészt, ami saját életünk integritását illeti. Másrészt, ami a párkapcsolatunk tiszteletben tartását illeti. Harmadrészt, ami azt a társadalmi feladatot illeti, hogy az emberek az életükben kapott értékeket átadják az utánuk jövőknek.

Mi, melegek jogosan várjuk el, hogy ne csak akkor vegyenek minket emberszámba, amikor épp az adónkra vagy a szavazatukra számítanak, hanem az élet más területén se tekintsenek minket fertőző betegnek, csökkent értékű, selejtes parazitának. Ne kelljen senkinek rettegnie attól, hogy homoszexuális irányultságunk miatt egy nap kitagad minket a családunk, elveszítjük a munkahelyünket, megvernek a nyílt utcán vagy nyilvánosan megaláznak minket. Ne kelljen nekünk plusz teljesítményt felmutatnunk ugyanazon társadalmi megbecsülésért. Ne kelljen képtelen rágalmak ellen előre védekeznünk: semmivel sem valószínűbb, hogy egy tanárként dolgozó meleg férfi kikezdjen az osztályába járó kisfiúkkal, mint annak, hogy egy heteroszexuális tanár molesztálja a gondjára bízott kislányokat.

Mindenkinek kell egy meleg barát!

Mindenkinek kell egy meleg barát!

Mi, melegek az örökbefogadás kérdésében csupán annyit szeretnénk, hogy amikor ezen a nagyon széles, nagyon színes skálán pozícionálnak minket, akkor a meghozott ítélet közelítsen a realitásokhoz. Ne kelljen még ilyenkor is a pedofília hazug vádjával viaskodnunk. A szexuális életüket pontosan annyira vegyék figyelembe, mint bárki másét: ne kevésbé, de ne is jobban. És a mérlegelés elsődleges szempontja ne a szexuális orientációk legyen, hanem az az érzelmi, anyagi és intellektuális háttér, amelyet nyújtani tudunk, nyújtani akarunk egy rászoruló gyermeknek, akire a szülei nem tartottak igényt.

Remélem, hogy mindenki eljut egyszer oda, (lehetőleg minél hamarabb) hogy hajlandó lesz egy gondolatkísérlet erejéig elfogadni, hogy talán a homoszexuálisok nem szükségszerűen ellenségek. Nem ellenségei sem a hagyománynak, sem a családnak, sem a társadalomnak. Emberek vagyunk csupán, akik élni és szeretni szeretnének – és akik adott esetben nyitottak a meg nem válaszolt kérdések együttes továbbgondolására. Hiszek abban, hogy minden jóakaratú ember végső soron ugyanazon cél felé tart, és hiszem, hogy ezen a cél felé vezető úton egymásnak akár segítői, támogatói is lehetünk.

Kövess ezeken a felületeken is:
Instagram: https://www.instagram.com/oliver_pusztai/
Facebook: https://www.facebook.com/stilerfashion/
Iratkozz fel a YouTube csatornámra: https://www.youtube.com/user/stilerfashion


Aki egyszer beszélt már meleggel az tudja, hogy... ...a melegek alapvetően egy dolgot akarnak

Ez is érdekelhet

Magic Mike visszatér a képernyőkre

Magic Mike visszatér a képernyőkre

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet