2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal és ezért a fogkeféd (is) felelős

2019.április.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal és ezért a fogkeféd (is) felelős
Fotó: nempazar.hu

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Döntések százait hozzuk meg nap, mint nap. Néha nehéz döntések ezek, máskor pedig olyan egyszerű dolog, mint például, hogy lecseréljük-e a fogkefénket környezetbarát alternatívára, vagy sem.

Persze még egy ilyen látszólag lényegtelen, egyszerű döntést sem olyan könnyű meghozni. Hiszen már megszoktuk, hogy bemegyünk a boltba, levesszük a kedvenc fogkefénket, vagy épp kipróbálunk egy másikat, ami épp a legjobb vagy legszebb, majd hazamegyünk, és használjuk. Végül, amikor már elhasználódott - pár hónap múlva -, akkor kidobjuk a kukába, és veszünk egy másikat. És ez a megszokás kényelmes.

A baj ezzel csak az, hogy a műanyag - amiből a fogkefék is készülnek - egy élet alatt sem bomlik le. Még a gyermekeink élete során is itt lesznek, sőt. Ráadásul nem lehet őket újrahasznosítani, így a szemétlerakókban végzik, vagy éppen az óceánok vízében – ahol a tengeri élőlények tápláléknak nézik őket, megeszik, majd elpusztulnak.

Néhány sokkoló tény:


- Évente 3,6 milliárd fogkefét használ el a világ.
- Manapság 5 billió darab műanyag úszkál az óceánok felszínén. Több mint 250000 tonna. És állandóan növekszik.
- Azt mondják, ha így megy minden tovább, 2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal.


Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy például lecseréljük tartós(abb), környezetbarátabb eszközökre azokat a dolgokat, amiket mindennaposan használunk. Ahogy egyre többen döntenek úgy, hogy kisebb-nagyobb vászontáskákkal járnak bevásárolni, kulacsot hordanak maguknál, hogy elkerülhessék a palackozott innivalókat, a szívószálakat pedig visszautasítják a környezet megóvása érdekében, úgy itt lehet az ideje annak is, hogy átgondoljuk, mivel mosunk fogat.

Főleg, hogy igazából könnyen találhatunk más megoldást a hagyományos fogkefék helyett:

Persze a legideálisabb az lenne, ha létezne olyan fogkefe, aminek a nyele minél közelebbi, fenntartható erdőgazdálkodásból származna, és a sörtéi pedig növényi alapúak lennének – a disznósörték helyett. Ilyen viszont sajnos tudomásom szerint még nincs. (Tökéletesen környezetbarát terméket egyébként is igen nehéz találni.)

Műanyag, de cserélhető fejű fogkefe

Mivel tényleg csak a sörték mennek tönkre, ennek ellenére az egész fogkefét ki kell dobni, eggyel jobb megoldás, ha cserélhető fejű (műanyag) fogkefét választunk. Arra figyeljünk, hogy nagyon jól hangzik, hogy PLA-ból készültet is találhatunk, azonban ez a fajta kukoricakeményítőből készült műanyag nem dobható a szelektív kukába, és csak speciális körülmények között bomlik le, viszont itthon nincs olyan cég, aki foglalkozna a begyűjtésével. Vagyis inkább maradjunk a sima műanyag változatnál.

Fa fogkefe természetes sörtével

A fogkefe nyele - európai fenntartható erdőgazdálkodásból származó - bükkfából készül. Természetes sörtéi pedig a kínai húsipari feldolgozás során felesleges melléktermékként - vagyis hulladékként – keletkezett, egy hosszúszőrű disznófajta sörtéiből készülnek. Egyrészt így nem vegán, másrészt Kína nem a szomszédban van. De ha arra gondolunk, hogy ha nem hasznosítanák ezeket a sörtéket – márpedig nem csak fogkefékhez, hanem más háztartási kefékhez is alapanyagul szolgál -, akkor egyszerűen kidobásra kerülnének, máris máshogy mérlegelünk.

Megértem, ha az az első gondolatod, hogy ezzel tuti nem mosnál fogat! Én, amikor elhatároztam, hogy lecserélem a fogkefémet, ez volt az első alternatíva, amit kipróbáltam. A tudat nyilván nagyon furcsa volt, de el lehet vonatkoztatni.

Ami inkább szokatlan, az az, hogy a fogkefe feje kicsit nagyobb, mint a hagyományos fogkeféké, és a sörték is puhábbak. A nagyobb fej miatt jobban fogsz figyelni arra, hogy a nehezen elérhető helyeket is alaposan tisztítsd, a puhább sörték miatt pedig érdemes óvatosabban dörzsölni a fogaidat (hogy a sörték ne menjenek olyan hamar tönkre). Ne félj, így ugyan picit meghosszabbodik a fogmosás ideje – amúgy is 2 perc az ajánlott –, viszont alaposabbá válik a technikád, és tovább tart egy fogkefe.

Tisztítás és csere:

A baktériumok elszaporodása és a sörték elhasználódása miatt javasolt három havonta (és betegséget követően) lecserélni a fogkefénket.
Amikor össze-vissza állnak a sörték, már nem tisztít kellően, ezen csak a csere segít. A baktériumokkal szemben viszont – ha a sörték rendben vannak –megoldás lehet a fogkefe fejének és sörtéinek fertőtlenítése. Csak tedd a fogkefét fejjel lefelé egy pohár háztartási ecetbe, és hagyd állni néhány órát. Majd öblítsd ki alaposan, és hagyd megszáradni. (Nem, nem lesz ecet szagú tőle.)

Szóval, ha a sörték rendben vannak – ez tényleg csak egy finomabb fogmosási technika kialakításán múlik –, és 3 havonta fertőtleníted a fogkefédet, akkor akár 10-12 hónapig is tudod használni a fa fogkefét. Ha pedig tényleg úgy látod, hogy elhasználódott, akkor az egész fogkefét bedobhatod a komposztba, vagy, ahogy Kump Edina környezetkutató (egyben a http://www.hulladekmentes.hu>www.hulladekmentes.hu

Ezt a fajta, Naturborsten fogkefét a Ligeti Boltban vagy itt tudjátok megvásárolni.

Bambusz fogkefe

A bambusszal kapcsolatban általában azon szoktak megbotránkozni az emberek, hogy szegény pandáknak nem marad mit enniük, de nyugalom, a cuki pandák nem ugyanazt a fajta bambuszt eszik, mint amit feldolgoznak.

Ezért jársz jobban, ha szappant választasz tisztálkodáshoz

Ezért jársz jobban, ha szappant választasz tisztálkodáshoz

Igaz, hogy a bambuszból készült termékeket Kínában gyártják – vagyis tőlünk nagyon messze –, mégis, mint alapanyag sok előnye is van. Fenntartható, komposztálható, lebomló. Nem kell trágyázni, és viszonylag rövid idő alatt (2-3 év) nőnek meg akár 30-40 méteresre. A bambusz gyökere kivágás után is tovább él, így megvédi a földet az eróziótól.

Ezzel szemben a fákat általában 20-50 évesen vágják ki, vagyis miután kivágnak egy erdőt, átlagosan 35 évet kell várni, mire újra betakarítható lesz. A fák gyökerei pedig a kivágás során elhalnak, elrohadnak és nagy mennyiségű szenet bocsátanak ki.

Az utóbbi évtizedekben a megnövekedett fogyasztói igényeknek köszönhetően kialakuló monokultúrás bambusztermesztés miatt érdemes az FSC minősítéssel ellátott bambusz termékeket választani. Ez a jelzés garantálja, hogy az adott termék olyan erdőgazdálkodásból származik, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik a biodiverzitást és az ökológiai egyensúly fenntartását – a monokultúrás termesztéssel ellentétben.

A sörtékről

Nincs természetes sörtéjű bambusz fogkefe. Általában nylon 4 vagy nylon 6 típusú műanyagból készülnek, de találunk olyat is, ami 62%-ban ricinusolajból készült bioműanyagból van (a fennmaradó 38% azonban sima műanyag).

Bármilyet is válasszunk, az a legfontosabb, hogy tudjuk, a sörték egyike sem újrahasznosítható vagy komposztálható. Vagy törjük le a fogkefe fejét, vagy egy csipesszel távolítsuk el a sörtéket, és dobjuk őket a kommunális kukába. A bambusz nyél pedig természetesen mehet a komposztba.

A bambusz fogkeféknek is nagyobb a feje, és puhább a sörtéje, mint a megszokott. És tisztítás és csere szempontjából is ugyanaz érvényes, mint amit a fa fogkefénél is írtam.

Rengeteg márka közül válogathatunk: Hydrophil, F.E.T.E., Natúrbambusz, Coconut oil Cosmetics, Woobamboo, Ecobamboo, és még sorolhatnám.

FSC minősítéssel ellátott bambusz fogkefék a Humble – ami Dm-ben és Rossmann-ban is kapható, illetve a Zero Hero saját márkás bambusz fogkeféje

Bambusz fogkefe 990 Ft zerohero.hu

Miswak

Elsősorban az arab országokban az arakfa ágából készítenek fogápoló eszközt. Ez leginkább úgy néz ki, mint egy bot – bár hasonlít egy fogkeféhez –, aminek a végén vannak a "sörtéi", amit te "készítesz", úgy, hogy megrágcsálod a hátsó fogaiddal. 2-3 naponta kell új sörtéket csinálni. Nem szükséges fogkrémet sem használni hozzá, ugyanis több mint 70 alkotóelemet tartalmaz, amelyek jót tesznek a fogaknak és az ínynek – mint például fluoridot, kalciumfoszfátot, szilíciumot, tannint, C-vitamint és flavonidokat.

Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad

Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad

Emellett antibakteriális hatása van, fehéríti a fogakat, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású, zsíroldó, súrolóanyagokat tartalmaz, és gátolja a lepedék képződését. Az ínytől távolodva kell sikálni a fogat vele. Íze kesernyés, elsőre szokatlan lehet.

És hogy milyen zero waste fogkrémeket lehet választani, hogy teljesen környezetbaráttá váljon a szájápolás, arról korábban itt írtam.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője