5 különleges futóverseny, ahol a nem lehet betelni a természet csodáival

2021.július.22.

Az elmúlt közel másfél évünk a bezártság jegyében telt, ami lehetőséget adott arra, hogy új vagy rég elfeledett hobbikat fedezzünk fel. Ilyen a futás is, ami nemcsak jó hatással van a fizikumunkra, de segít, hogy elfelejtsük a mindennapok problémáit, környezetünkre fókuszáljunk és mind testünk, mind a lelkünk felfrissüljön. Akárhol futhatunk, edzőteremben, otthon vagy pályán, mégis a természet nyújtja a legfelszabadítóbb élményt. Éppen ezért világszerte számos különleges eseményt szerveznek, ahol nemcsak a sportnak, de a környezetnek is hódolhatunk.

5 különleges futóverseny, ahol a nem lehet betelni a természet csodáival
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Ebben a cikkünkben most öt olyan félmaratont és maratont szedtünk össze, ahol lélegzetelállító helyeken versenyezhetnek a futás szerelmesei, többek között hazánkban.

Patagóniai Nemzetközi Félmaraton

A Patagóniai Nemzetközi Félmaratont Chilében, Dél-Amerikában rendezik meg. A résztvevők csodálatos látványban részesülnek, hiszen az útvonal egy része a Torres del Paine Nemzeti Parkban található. Az Andok hófödte csúcsai, az azúrkék tavak és a hatalmas érintetlen erdők leírhatatlan élményt nyújtanak, itt garantáltan érdemes nézelődni futás közben. A versenyt szeptemberben szokták megrendezni – amely Chilében melegebb hónapnak számít –, így a futóknak nem kell aggódnia a zord időjárás miatt.

Kilimanjaro félmaraton

A Tanzániában megrendezett félmaratonon Afrika lemagasabb hegycsúcsa, az 5895 méter magas Kilimanjaro kíséri végig a futást. Az útvonal sík terepen vezet farmok, banán- és kávéültetvények között. A verseny Moshi településről indul, a rajtnál és az egyes pontokon pedig élőzenével buzdítják a futókat, hogy még véletlenül se veszítsenek energiájukból és kedvükből a 21 kilométer alatt.

Polar Night félmaraton

A varázslatos Észak-Norvégiában zajló félmaraton január első hetében van, így tökéletes évkezdő verseny lehet a futás szerelmeseinek. Nehezítő tényező, hogy az év ezen pontján 24 órás sötétségre kell készülni, de a versenyzőket a sarkifény lenyűgöző látványa kárpótolja. Az útvonalat ráadásul végig égő fáklyák sora világítja meg, így a félmaraton hangulata utánozhatatlan.

Reykjavik Maraton

Az első maratont Izland fővárosában 1984-ben rendezték meg, ekkor még csak 56 versenyzővel. 2018-ban már több mint 1300 futó regisztrált a 42 kilométeres távra, míg körülbelül 2000-en futották a félmaratont. Az izlandi tájat, a végeláthatatlan mohás, zuzmós mezőket, vízeséseket, érintetlen hegyeket sem kép, sem film nem tudja visszaadni. A reykjaviki félmaratonnak olyan hatása van, mintha a semmi közepén, mesebeli környezetben futnánk.

Napfelkelte Félmaraton

Augusztus 15-én, a Balaton északi partján szőlő dűnék között vezet a IV. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton útvonala, ami aligha hasonlítható más versenyekhez hazánkban. A futás előtt a mezőny hajnalban a Balaton közepére hajózik, hogy együtt nézzék meg a nap legelső, vízen megcsillanó sugarait. Az útvonal 8 festői településen át vezet, a cél pedig Szentbékkálla, ahol a versenyzők reggeli mellett és számos programmal pihenhetik ki a futás fáradalmait.

A nevezési díjak egy részével a szervezők egy jó célt, az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját támogatják, így nemcsak az élményért, de jó ügyért mozoghatnak a résztvevők.

A versenyről minden információ és regisztrációs lehetőség a https://futniszep.hu/ii-ujhaz-centrum-napfelkelte-felmaraton/ weboldalon található.

Ez is érdekelhet

Mi az a bipoláris zavar? 8 sztár, aki ezzel a betegséggel küzd

Mi az a bipoláris zavar? 8 sztár, aki ezzel a betegséggel küzd

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle