5 ok, hogy abbahagyd az állandó telefonozást

2019.június.11.

A mobilozásnak sajnos nagyon sok negatív hatása lehet. A Glamour Nagykövetünk, Sophie, most összegyűjtött nektek 5 okot, amiért érdemes kicsit visszafogni az állandó telefonozást. Itt a nyár, szuper idő van, találkozz barátaiddal, menj strandolni, és tedd félre kicsit a mobilod!

5 ok, hogy abbahagyd az állandó telefonozást:

1. Telefonnyak

Fotó: Shutterstock

Ez egy olyan tünetegyüttes, amely a folytonos telefonozásnak köszönhetően alakul ki. Ugyanis amikor a telefont a kezünkbe fogjuk szinte reflexszerűen előre döntjük a fejünket és ennek a gyakori állapotnak a hatására a nyaki csigolyáink kopni kezdenek. Egy felnőtt feje kb. 4-5 kg, amelyet a gerincünknek meg kell tartania ebben az állapotban. Amikor egy átlagos felnőtt kb. 60 fokban dönti előre a fejét az nagyságrendileg 27 kg súllyal hat a gerincre. Ebből eredendően egy idő után fájdalmat érezhetünk nyakunkban és gerincünk tájékán.

2. Szemszárazság

Fotó: Shutterstock

Telefonozás közben egy pontra irányul tekintetük és koncentráltan nézzük a kijelzőt. A túlzott koncentráció következtében elfelejtünk pislogni. A pislogás hiányában pedig szemünk nem nedvesedik és elkezd száradni. Gondoltad volna, hogy az emberiség 60%-a ebben a betegségben szenved?

3. Ínhüvelygyulladás

Fotó: Shutterstock

A leggyakrabb mozdulat az úgynevezett görgetés, amely során ínhüvelygyulladás alakulhat ki, de ezt még a folyamatos e-mailezés és üzenetváltás is elősegítheti.

A Glamour Nagykövet Sophie a kedvenc színkombinációját viseli

A Glamour Nagykövet Sophie a kedvenc színkombinációját viseli

4. Alvási zavarok

Fotó: Shutterstock

Ha Te is azok táborába tartozol, akik éjszaka elalvás előtt még szeretnek egy kicsit nézelődni a facebookon vagy az Instagramon, akkor valószínűleg nehezen vagy későn alszol el.

Éjszaka a sötétedés hatására szervezetünkben termelődni kezd egy úgynevezett melatonin hormon, amelynek köszönhetően igényünk támad lefeküdni és álomra hajtani fejünket. Ebből következik az, hogyha az ágyban még elővesszük a telefonunkat, amelynek világít a képernyője, akkor ez a melatonin hormon nem termelődik megfelelő mennyiségben. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni nem elég az, hogy sötét legyen. Ugyanez vonatkozik a lámpa, a tv és minden más fényre.

5. Nem csak a Te egészségedre hat károsan

Fotó: Shutterstock

Rengeteg baleset történik a világban a telefonok miatt. Azok, akik vezetés közben is telefonoznak nem csak saját testi épségüket kockáztatják, hanem másokét is. Érkezik egy üzenet a telefonra és már késztetést érzünk arra, hogy minél előbb megnézzük és válaszoljunk rá, holott az az üzenet 1 óra múlva is ugyanúgy ott lesz.

Ha ezt megnézed, sosem nyúlsz majd a telefonodhoz vezetés közben:

Ez is érdekelhet

Az elmúlt 5 év 5 legjobb Netflix sorozata

Az elmúlt 5 év 5 legjobb Netflix sorozata

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói