5 tipp, hogy még kreatívabb légy

2015.december.28.

Úgy érzed, nincsen elég önálló, újító gondolatod? Szeretnéd jobban kifejezni magad, de valahogy nem megy? A kreativitás is fejleszthető, csak foglalkozni kell vele, íme néhány tipp!

5 tipp, hogy még kreatívabb légy
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

1. Ötletelj csendben
A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy az egyénenkénti gondolkodás során sokkal kreatívabb ötletek születnek, mint a csoportos brainstromingban. Vagyis, könnyen lehet, hogy eredetibb ötletekkel állhattok elő és még időt is spóroltok, ha nem végeláthatatlan hosszúságú értekezleteken gondolkodtok közösen, hanem mindenki magában ötletel, majd röviden megvitatjátok, ki mire jutott. Ha mindenképpen csoportos brainstromingban kell részt venned, igyekezz többet hallgatni, mint beszélni, így mások ötletei is eredeti gondolatokat indíthatnak el benned.

2. Szórakozz okosan
Hetente egyszer keress olyan kikapcsolódást, ami inspirál és kreatív gondolatokra késztet. Menj el egy izgalmas kiállításra, olvass el egy szakmádhoz kapcsolódó, eredeti gondolatokkal teli könyvet, sétálj egyet a városban és közben fedezd fel a legérdekesebb épületeket. Bármi, ami amellett, hogy föltölt és szórakoztat, még inspirál is, növeli a kreativitást.

3. Ne vesd el a fura ötleteket
A nagyon kreatív embereknek sem mindig a legjobb ötletek jutnak rögtön az eszükbe, egyszerűen hagyják, hogy az elméjük kalandozzon kicsit, és akár a legelvadultabb ideákkal is foglalkoznak, hátha éppen abból tudnak összehozni valamit. Emellett az is segíthet, ha magát az ötletelést is szórakoztatóbbá teszed. Tanuld meg például, hogyan kell mind map-et készíteni! Ez tulajdonképpen egy olyan kreatív tevékenység, amelyben színes tollakkal vagy filcekkel rajzolt ábrákkal tarkítva írod föl az ötleteidet (de tanuláshoz is remekül használható módszer). Ezzel inspirálod is magad a még izgalmasabb ötletek kigondolására.

4. Lazítsd el magad
Ha csak kevés időd van pihenni, akkor is érdemes időről-időre fölfrissíteni az elmédet, mert a relaxált állapotok mindig segítenek, hogy még kreatívabb légy. A nevetés nagyon gyorsan ellazít, ezért érdemes valami mulatságos tevékenységet űznöd, miközben pihensz. Például nézz meg egy epizódot a kedvenc vígjáték sorozatodból.

5. Képzeld el a lehetetlent!
Minél jobb a képzelőerőd, annál kreatívabb gondolatok pattanhatnak ki a fejedből. Tréningezd magad azzal, hogy lehetetlen tárgyakat képzelsz el. Hidd el, nagyon szórakoztató, és kitűnően beindítja az elmédet és a képzeletedet.

Ez is érdekelhet

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói