5 tipp, hogyan alakítsd ki a tökéletes reggeli rutint

2021. április 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nincs annál jobb érzés, mint amikor reggel korán kikelsz az ágyból, csinálsz magadnak egy bögre kávét, olvasol, edzel. Viszont azt érdemes tudni, hogy ez a rutin sokszor nem történik ilyen zökkenőmentesen. Vannak napok, amikor az ember elalszik és kapkod, azt se tudja, hol áll a feje.

5 tipp, hogyan alakítsd ki a tökéletes reggeli rutint
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

De vajon miért érezzük magunkat sokkal összeszedettebbnek és felnőttesebbnek, ha van egy jól bevált reggeli rutinunk? Tényleg hatással lenne a mentális egészségünkre? Dr. Bita Nasseri, a Mayo Clinic egyik orvosa szerint, ha az embernek van egy jól bevált rutinja, akkor sokkal jobban kezd neki a napnak mind lelkileg, mind fizikailag.

„Fontos, hogy nyugodtan kezdj neki a napodnak, hogy a stressz szintedet minél alacsonyabban tudd tartani, és ez a megfelelő idő arra is, hogy a testedet felkészítsd fizikailag a további teendőkre” - mondja Dr. Nasseri. „A reggeli rutin nagy segítség tud lenni egy produktívabb életforma kialakításához.”

Mindezek mellett, a reggeli rutinra lehet egyfajta self care tevékenységként is tekinteni. Dr. Jeremy Nobel, a Foundation for Art & Healing alapítója a következőt mondja a művészet, az egészség és a jólét közötti kapcsolatról:

„A rutinok segítenek abban, hogy minden személyes dolgot meg tudj csinálni még a munkanap kezdete előtt. A koronavírus felnyitotta a szemünket arra, hogy sok minden felett nincs hatalmunk. Viszont, egy dolog, amit igenis el tudunk dönteni, hogy hogyan indítjuk el a napunkat.”

Hogyan alakíts ki egy reggeli rutint:

Néhány dolgot érdemes a fejedben tartani. Dr. Nasseri szerint az az ideális, ha olyan tevékenységeket sűrítesz bele a reggeledbe, amik megnyugtatnak (például jóga vagy meditáció), de ugyanúgy a fizikai elfoglaltság is fontos (biciklizés, futás). „Már az is bőven elég, ha a reggel folyamán veszel egy forró fürdőt, esetleg még egy fürdő bombát is elhasználsz, és kialakítod a saját kis spa hangulatodat.”

Ha nem vagy biztos benne, melyek azok a tevékenységek, amik „egészségesek”, nem kell aggódni, Dr. Nasseri és Dr. Nobel megosztják legjobb tanácsaikat.

1. Éld ki a kreativitásodat már kora reggel

Dr. Nobel azt tanácsolja, hogy valami olyasmivel indítsd el a napodat, ami inspirál, motivál és kreatív is egyben. Ilyen például az írás, rajzolás vagy akár csak horgolsz pár sort a készülőben lévő sáladhoz. „A kreatív elfoglaltság nemcsak jót tesz neked, de még abban is segít, hogy egy sokkal reménytelibb jövőt képzelj el.”

2. Hozd működésbe mind az öt érzékedet

„Gondolj úgy magadra, mint egy művészre, aki mindenféle anyagból hozza létre a mesterművet” - mondja Dr. Nobel. Próbálj arra fókuszálni, milyen érzéssel töltenek el a különböző tevékenységek, amikkel aktiválni tudod a szaglásodat, a tapintásodat, az ízlelésedet, a hallásodat, és a látásodat is. „Mit érint meg a talpad először, amikor kikelsz az ágyból? Milyen színeket, képeket látsz magad körül, miután kinyitod a szemed? Mi lesz az első íz, ami találkozik a nyelveddel? Kapcsold össze az elmédet és a testedet az érzékelés útján.”

3. Készíts egy lejátszási listát olyan dalokból, amik inspirálnak és energiát adnak

„A szokásos idegesítő ébresztő hang helyett állíts be valami olyan dalt, amire szívesen kelsz fel” - tanácsolja Dr. Nobel. „A lista elkészítése egy olyan kreatív folyamat, ami felhatalmaz minket arra, hogy a saját döntéseinket hozzuk meg.”

4. Vedd be a vitaminjaidat

Mielőtt elmennél a munkába, vedd be a vitaminjaidat. „A reggel a tökéletes alkalom arra, hogy bevedd a vitaminjaidat, pont ezért kezdem a napomat a multivitaminnal, ami B-komplexet és D-vitamint is tartalmaz” - mondja Dr. Nasseri.

5. Zuhanyozz reggel

Ha nehezedre esik elkezdeni a napot, Dr. Nasseri azt tanácsolja, hogy állj be egy jó forró zuhany alá. „Ébredés után a zuhany segít kitisztítani a fejedet, felébredsz tőle és jól kezded a napot.”

Néhány jel arra, hogy a reggeli rutinod nem működik:

Tegyük fel, hogy megfogadod a tanácsokat, be is iktatod a reggeli rutinodba, de valamiért mégis inkább a régi szokásaidhoz térsz vissza. Emiatt nem szabad csüggedni, teljesen normális. Dr. Nasseri szerint ez azért is lehet, mert szimplán nem minden dolog válik be mindenkinek ugyanúgy. „A megfelelő reggeli rutin energiával és frissességgel kéne, hogy eltöltsön, nem pedig fáradtsággal és kimerültséggel.”

Honnan tudhatod, hogy mi az, ami neked nem működik? Dr. Nobel szerint a következő jeleket érdemes szem előtt tartani:

1. Nem ragaszkodsz hozzá eléggé

„Ha nem építed be a mindennapjaidba, akkor nem megfelelő a rutinod” - mondja Dr. Nobel. Tedd fel magadnak a kérdést: Túl bonyolult? Az elvárások miatt nem tudsz hű maradni önmagadhoz? Nem tölt el örömmel? „A jó reggeli rutin egy olyan kreatív folyamat, ami megmutatja számodra, ki is vagy valójában” - teszi hozzá Dr. Nasseri.

2. Túlterhelten kelsz fel reggel

Sokszor olyan izgatottak vagyunk egy új rutin kipróbálása miatt, hogy olyan dolgokat sűrítünk bele, amik kimerítenek minket, nyomasztó érzéseket váltanak ki belőlünk. Főleg, ha ezeket a tevékenységeket magadra erőlteted. „Az első néhány dolognak az új rutinodban kicsinek és automatikusnak kellene lennie” - tanácsolja Dr. Nobel.

3. Folyamatosan fáradtnak érzed magad vagy kezdesz kikészülni

Ha bal lábbal ébredsz fel reggel, az nagyon is tudja befolyásolni a napodat. „Sokan arra koncentrálnak, hogy javítsák az alvás idejüket, de érdemes arra is figyelni, hogy a reggeli rutinod hogyan tölt fel téged” - mondja Dr. Nobel.

Engedd meg magadnak, hogy a tested és az elméd is rá tudjon hangolódni a napra, mert nemcsak egy ritmusos mintát fogsz tudni így kialakítani, de az alvásod minősége is javulni fog.

Ha nem a reggel a kedvenc napszakod, érdemes olyan dolgokat beiktatni a reggeli rutinodba, amit lépésről lépésre tehetsz meg.

„Például, először csak kelj fel öt perccel hamarabb, írj, igyál meg egy pohár vizet és vedd be a vitaminokat”- tanácsolja Dr. Nasseri. „Ha ezekhez hozzászokott a tested, akkor próbálj elkészíteni egy egészségesebb reggelit vagy menj el egy rövid sétára. Egy idő után egy számodra megfelelő és jól bevált rutin fog kialakulni. Plusz abban is segít, hogy egy olyan reggeli rutinod legyen, amit vársz. Akár azt várod, hogy elkészíthesd a kedvenc reggelidet, vagy hogy elmehess egy kávézóba elvitelre kérni egy teát vagy egy kávét, sokkal motiváltabb leszel, hogy jól indítsd el a napod.”

A trükk az, hogy lépésről lépésre haladj. Kicsi, elérhető célokat tűzz ki magadnak, amiket meg tudsz valósítani. Legyél kedves magadhoz, és hagyj időt a tökéletes rutin kialakításához!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Emma Stone élete legmélyebb dekoltázsában tündököl a vörös szőnyegen

Emma Stone élete legmélyebb dekoltázsában tündököl a vörös szőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)