Fontos, hogy jót egyél, de a környezeteddel is törődsz? Kövesd ezt a 6 lépést az egészséges és környezetkímélő étrendért

Szponzorált tartalom

2021.október.25.

Tudtad, hogy az étel, amit meg(v)eszel, nemcsak az egészségedet befolyásolja, de az egész bolygóra hatással van? Egyre többen vagyunk a Földön, és a jelenlegi életmódunkkal hét hónap alatt elhasználjuk bolygónk egy évre elegendő természeti erőforrásait. Ha gyerekeink és unokáink jövője is fontos számunkra, változtatnunk kell az életvitelünkön. Már néhány egyszerű étkezési alapszabály betartásával is sokat segíthetünk a környezetünknek és egészségesebben élhetünk.

Ezzel a 6 egyszerű lépéssel sokat tehetsz nemcsak önmagadért, de a környezetért is!
Ezzel a 6 egyszerű lépéssel sokat tehetsz nemcsak önmagadért, de a környezetért is!
Fotó: Gettyimages.com

Életszínvonalunk fenntartásához termőföldre, vízre, levegőre van szükség, beleértve az élelmiszerek előállítását és a hulladék kezelését, megsemmisítését is. Napjainkban az élelmiszer okolható leginkább az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, miközben a megtermelt élelmiszer 40 százaléka a kukában végzi. Ezzel nem csupán a pénztárcánk lesz vékonyabb, de Földünk tartalékai is idő előtt elfogynak. Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, bolygónk éves erőforrásait már június 8-án kimerítettük volna.

Egyél több növényi eredetű ételt
Egyél több növényi eredetű ételt

Az élelmiszer-termeléshez tehát szükségünk van a természetre, de a természet jelenleg bajban van. Ha a te fejedben is megszólalt most a vészcsengő, pánikra még semmi ok. A jó hír, hogy a helyzeten te is tudsz változtatni. A Tesco és a WWF együttműködve hívják fel a figyelmet a fenntartható élelmiszer-fogyasztásra, és támogatják, hogy minél többen éljenek egészségesen. A Tesco áruházakban például minden héten öt különböző zöldség és gyümölcs olcsón kapható, és a növényi alapú termékek ára is kedvezőbb lesz. A következő években ezekből egyre többet találsz majd a polcokon. Ahhoz viszont, hogy ez a gyakorlatban is működjön, nekünk kell tudatosabban vásárolnunk és étkeznünk.

Egészséges és fenntartható étrend

A következő 6 alapelvet követve te is pozitívan befolyásolhatod a saját egészségedet és a környezetünk állapotát.

  1. Egyél több növényi eredetű ételt. Az állati eredetű alapanyagok helyett válaszd inkább a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat.
  2. Táplálkozz változatosan. Minél színesebbek a tányérodon lévő ételek, annál jobb.
  3. Pazarolj kevesebbet. Figyelj oda, hogy mit dobsz ki. Hazánkban fejenként évi 65 kilogramm élelmiszer már így is a kukában végzi.
  4. Egyél kevesebb fehér és vörös húst. Válassz helyettük egyéb fehérjeforrásokat, például borsót, babot, olajos magvakat.
  5. Vásárolj élelmiszer-tanúsítvánnyal ellátott termékeket. Keresd a fenntartható halászatra, szabadtartású baromfira vagy a méltányos kereskedelemre utaló jelöléseket.
  6. Egyél kevesebb zsírt, sót és cukrot tartalmazó ételeket. Csökkentsd minimálisra a sütemények, az édességek, a csokoládé, a sült krumpli és a csipsz fogyasztását. Válaszd a tiszta vizet, és kerüld az édesített italokat. Ne feledd, hogy a megivott mennyiségtől függetlenül a gyümölcslevek csak egy adagnak számítanak az ideális napi 5 adag zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásán belül.

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan