6 tipp, hogy te legyél az év dolgozója

2019.január.30.

Mik azok a fortélyok, amelyek segítségével hatékonyabban és profibban végezheted a munkádat, hogy garantáltan elnyerd főnököd rokonszenvét, emelkedjen a fizetésed, és megtaláld álmaid állását? Íme a GLAMOUR válaszai erre a fontos kérdésre.

Nyújts kiemelkedő teljesítményt! 4 tipp, hogy azonnal felhívd a főnököd figyelmét a munkádra

Nyújts kiemelkedő teljesítményt! 4 tipp, hogy azonnal felhívd a főnököd figyelmét a munkádra

Amikor anyáink dolgozni mentek, minden nap kosztümöt vettek fel válltöméssel, többségében férfiakból állt a vezetőség és a munkaidő általában tényleg nyolcórás volt. Ma már a legtöbb munkahelyre járhatunk hétköznapi ruhában, egyre több a női főnök, és sajnos az sem ritka, hogy tíz-tizenkét órát ülünk az irodában. És még így sem betonozódunk be puszta megszokásból évtizedekre egy-egy munkahelyre. A verseny nagyon éles, az előremenetelért keményen meg kell dolgozni.

Érdemes tehát elolvasni ezt a hat szabályt arra vonatkozóan, hogyan mássz feljebb a ranglétrán és építsd a karriered – mindegy, hogy iskolaigazgató, rámenős ügyvéd vagy éppen pénztáros vagy. Találkozzunk a csúcson!

1. Végezz minden munkát teljes odaadással - még akkor is, ha ez még egyelőre nem az álommelód!
Magyarországon a rendszerváltás után a hirtelen megnövekedett szakember-igény révén rengeteg huszon-harmincéves nő vezető pozíciókban találta magát a nagy multicégeknél. Azóta telítődött a munakerő-piac, így ma már egyáltalán nem természetes, hogy pályakezdőként mindjárt magas helyen kezdheted a munkás éveket. Ennek ellenére sok mai huszonévesre jellemző a türelmetlenség. Érdemes példát venni Kláráról, egy kft vezető könyvelőjétől, aki így emlékszik vissza korai pályafutására: "23 évesen egy közgazdasági diplomával a kezemben asszisztensként helyezkedtem el egy nagy cégnél. Munkám minden tudásom ellenére leginkább abból állt, hogy kávét főztem, kedveskedtem, naphosszat fénymásoltam vagy éppen borítékokat címeztem meg. Ám mindezt lelkesen, büszkén, energikusan és teljes odaadással tettem, ami értékesebbé tette a munkámat, és rengeteg tapasztalattal gazdagított. Türelmem és a munka iránti alázatom végül meghozta a gyümölcsét, a főnökeim bíztak bennem, és előléptetéssel jutalmaztak." Mit szűrhetünk le Klára történetéből? Ha úgy érzed, jó marketingmenedzser lennél, előbb kiváló marketingasszisztensnek kell lenned!

Így érvényesítsd az akaratod a főnököddel szemben úgy, hogy ne legyen belőle balhé

Így érvényesítsd az akaratod a főnököddel szemben úgy, hogy ne legyen belőle balhé

2. Ne titkold el a tudásodat!
A létra legalsó fokán eltöltött éveket ne úgy képzeld el, hogy láthatatlannak kell lenned. Minden munkába add bele a legjobb tudásodat, nyugodtan állj elő kreatív ötletekkel akkor is, ha munkád nagy része unalmas rutinfeladatok végzését jelenti. Itt is az a legfontosabb, hogy ügyesen add elő magad. Próbálj beszélgetést kezdeményezni a főnököddel ebédszünetben, vagy akár írj neki egy e-mailt, amelyben ügyesen, de nem tolakodó módon elővezeted néhány ötletedet. Még ha el is veti őket, látni fogja, hogy érdekel a munkád és lojális vagy a céghez, bármilyen jelentéktelen is a pozíciód. Az előléptetéshez pedig a lojalitás kulcsfontosságú.

3. Légy büszke a technikai tudásodra!
A számítógép használatát gyerekkorban elsajátító fiatal nők nagy előnye, hogy idősebb munkatársaikhoz és főnökükhöz képest általában technikai zseninek számítanak. "Én a TE és a TU megnevezéseket szoktam használni a Technika Előtt és Technika Után felnőtt generációk megkülönböztetésére - mondja Gabriella, egy multi projektvezető menedzsere. - Ha TE vagy, akkor szükséged van egy fiatalabb TU alkalmazottra. Ilyen egyszerű." Mutasd meg a főnöködnek, hogy a legújabb fejlesztések hogyan tudják könnyebbé tenni a munkáját! Azonban vigyázz, hogy át ne ess a ló túloldalára! A technikai tudásod ne menjen a munka hatékonyságának a rovására! "Az internetezés, a letöltögetések és a magán e-mailezés és csetelés elvonhatják a figyelmet a valódi munkától" - figyelmeztet Béla, egy reklámügynökség vezető tanácsadója. Ne ess abba a hibába, hogy folyton mással is foglalkozol a munka mellett, mert így felületesen kezdesz majd dolgozni.

4. Bármilyen munkaidőben dolgozol, a lényeg, hogy határidőre elkészülj a feladataiddal!
A legtöbb fiatal nőnek nagyon fontos a munka és az életük többi területe közti egyensúly fenntartása. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet akarnak dolgozni, csak hatékonyabban. Miért töltenél tíz órát az irodában az asztalodnál, miközben a többiek gyakran megzavarnak egy kis beszélgetéssel, kávézással, amikor otthon a saját gépeden három óra folyamatos munkával elkészülsz bármilyen munkával? Ha sikerül elérned, hogy otthon is dolgozhass, elengedhetetlenül fontos a precizitás és fegyelmezettség. Ha főnöködtől megkapod ezt a lehetőséget, nem szabad visszaélned vele, sőt be kell bizonyítanod neki, hogy így még hatékonyabban végzed a munkádat. Azoknak a dolgozóknak sikerül rugalmas munkaidőben vagy részmunkaidős pozícióban megegyezniük a főnökükkel, akik már nélkülözhetetlenné tették magukat. Folyamatosan tájékoztasd a főnöködet arról, mit végeztél, hogy tudja, a távolban sem lopod a napot.

A munkahelyi környezet a lelki egészségedre is nagy hatással van

A munkahelyi környezet a lelki egészségedre is nagy hatással van

5. Érezd meg, hogy mikor kell váltani!
A GLAMOUR felmérése szerint a megkérdezett fiatal nők 80 százaléka gondolja úgy, hogy legfeljebb pár évig marad a jelenlegi pozíciójában, közülük 25 százalék pedig folyamatosan kutatja a munkahelyváltás lehetőségét. Az emberek többsége a munkája által fejleszteni szeretné magát, új képességekre szert tenni és aztán továbblépni - véli Krisztián, egy személyügyi tanácsadó cég vezetője. - A munkahelyváltás segíti a gyorsabb előrelépést, amennyiben minden helyen keményen dolgozik az illető.

Ha úgy érzed, már mindent megtanultál, amit lehetett, de még nem álmaid állásában vagy, lépj tovább! Ha unalmasnak tartod, amit csinálsz, ülj le beszélgetni a feletteseddel. Mondd el neki, hogy jelenlegi feladataid már nem motiválnak eléggé. Kérdezd meg, van-e másik projekt, amiben részt vehetnél. Ha a főnök nem fogékony az ötleteidre, nagyon valószínű, hogy ezen a munkahelyen elérted a maximumot, tehát célszerű új után nézni.

6. A külső megjelenés is sokat számít!
Az extrém hajviselet vagy szín a legtöbb munkahelyen megengedhetetlen, de jobb, ha a túlságosan ziláltat is a hétvégékre hagyod. Munkában legjobb tiszta, jól fésült, egyszerű fazonú hajjal menni. A leheletnyi sminkről se feledkezz meg! Láttál már valaha vezető beosztású nőt sápadt arcbőrrel, karikás szemekkel? Olyan nincs, hogy ne legyen három perced egy kis púdert, szempillaspirált és szájfényt fölrakni! Ugyanakkor a legújabb extrém divattrendeket inkább az esti bulikon kövesd. A munkahelyen a fekete helyett elégedj meg inkább a színtelen vagy bézsszínű körömlakkal. A sötétebb, minőségi farmerok nyugodtan viselhetők munkába, de a kifakult, rojtos változatokat inkább ne viseld az irodában. A mély dekoltázs vagy a vállpánt nélküli felső pedig semmi esetre sem javasolt. Ami viszont igazán professzionálisan mutat, az egy elegáns magas sarkú. Ha bírja a lábad, nyugodtan viselj extramagas sarkat is.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói