A barátnőm az árnyékom

2013.november.23.

Nekünk, nőknek lételemünk, hogy az életünk történéseit megosszuk egy baráttal, aki általában szintén egy hölgy. (Legalábbis a többség esetében.) De néha legnagyobb barátságaink egy zuhanórepülés után katasztrofális robbanással érnek véget, amit ugyanúgy nehéz feldolgozni, mint egy párkapcsolati tragédiát, hisz elvesztettünk valakit. De miért?

Benke Vali
Fotó: Thinkstock

Nem mondok újat azzal, hogy két egyforma ember nem létezik. Ebből adódóan a barátnőd nem fog mindig úgy gondolkozni, ahogy te, és te sem fogod mindig megérteni az ő észjárását. Sokszor az vet véget a kapcsolatnak, hogy az egyik fél sok-sok átbeszélgetett, "egyetértős" este után besokall, kifakad, ítélkezik, a másik pedig dermedve áll, hogy "ezt eddig miért nem mondtad?". És vége mindennek.

Ha van egy barátnőd, aki nap mint nap kiönti neked a szívét, mert mostanság igen rossz passzban van, a meghallgatása bizony sokszor megterhelő, fárasztó, nagy feladat lehet a számodra. Főleg, amikor ezredszer mondja el ugyanazt. Közben persze észre sem veszi, hogy neked is van életed, neked is vannak problémáid, de már kedved sincs elmondani, mert két perc múlva úgyis az ő nyűgjéhez kanyarodnátok vissza. Ebben az esetben nem csoda, ha kiakadsz és dühös leszel, amikor megcsörren a telefonod, huszadszor aznap, hogy már megint mi van.

Mégis türelemre intenélek. Ilyenkor nagyon sokat segíthetsz a másikon a számodra időpazarlásnak tűnő beszélgetésekkel. Viszont szabhatsz kereteket. Mondd el a barátnődnek, hogy szívesen segítesz, meghallgatod, de nem minden pillanatban. Illetve, amikor beszélgettek, mondd el neki a témáról az őszinte véleményed, akkor is, ha az homlokegyenest az ellenkezője az övének. Persze csak tapintatosan.

Amíg hallgatod őt, érdemes figyelned arra, mi az, ami igazán feldühít abban, amit mond. Mert az már csakis rólad szól. Elgondolkodhatsz azon, miért váltott ki belőled indulatokat. Mert nincs igaza? De miért nincs? Nem lehet, hogy téged zavar az ő élethelyzete, esetleg dolgozik benned egy kis irigység? Ez a legszörnyűbb dolgok egyike, amit azonnal kizárunk. Hogy mi irigyek, féltékenyek lennénk a legjobb barátnőnkre? Hiszen ez egyszerűen lehetetlen! Ha ez így lenne, akkor mi rossz emberek lennénk! Pedig nem. Igenis, mindenki életében vannak hiányok, nehézségek, titkok, tiltott gyümölcsök, régi sérelmek, és olyan dolgok, amelyek még kipróbálásra várnak. Mindannyiunkban lakik egy kis ördög, mindenkinek van egy árnyéka, egy "sötét" oldala. Érdemes végiggondolnod, vajon nem ilyen dologra világít-e rá barátnőd aktuális helyzete.

Tegyük fel, hogy ő épp egy munkahelyváltásban gondolkodik, de nem tudja biztosan, melyik lenne a legkedvezőbb a számára a kínálkozó lehetőségek közül. Ha téged ez egy idő után rendkívül idegesít, úgy érzed, döntésképtelen, megvizsgálhatod magad. Például lehet, hogy azért érzel így, mert te is örülnél, ha több lehetőséged lenne a jelenleginél. Vagy örülnél, ha lenne erőd egyáltalán változtatni. Vagy téged is érdekelt volna az ő szakmája. Vagy ezzel több pénzt fog keresni, ami bizony neked is jól jönne.

De ugyanez lehet a helyzet akkor is, ha párkapcsolatról van szó. Amikor ő vacilál, kilépjen-e egy újért, lehet, hogy te elítéled, amiért több vasat tart a tűzben. De mi zajlik benned? Lehet, hogy veled is így tettek valamikor? Lehet, hogy voltál hasonló helyzetben, de sosem mertél belelépni, mert nagyobb volt az önuralmad, mint a kiváncsiságod? Lehet, hogy örülnél, ha rád is több férfiszem szegeződne?

Mindennek oka van, így annak is, hogy miért kelt benned valami negatív, nehezen kezelhető érzéseket, indulatokat. Ha ezt azzal oldod meg, hogy ítélkezel felette, akkor azon túl, hogy elveszíted a barátnőd, magadtól is elveszed az önismeret ezen lehetőségét.

Ez is érdekelhet

Most egy 35 éves álomszép ruhában ragyogott Bella Hadid Cannes-ban

Most egy 35 éves álomszép ruhában ragyogott Bella Hadid Cannes-ban

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!