A Föld szemetet kap karácsonyra: átlagosan 25%-kal termelődik több szemét ebben az időszakba

2020.december.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége. Az Egyesült Államokban átlagosan 25%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 30%-kal termelődik több szemét ebben az időszakban – utóbbiban a becslések szerint karácsony után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába.

A Föld szemetet kap karácsonyra: átlagosan 25%-kal termelődik több szemét ebben az időszakba
Fotó: Rexfeatures

Tovább ront a körülményeken az is, hogy a pandémiás helyzet és a korlátozások miatt az idei évben az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét. A plasztik csomagolásokból évente így is mintegy 315 500 tonna keletkezik Magyarországon, ezért is fontos, hogy amikor csak lehet, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk, legyen szó az ajándékozásról, a dekorálásról, vagy az online rendelésekről, és gyűjtsük szelektíven a szemetet, hogy ami arra alkalmas, visszakerülhessen a körforgásba.

Az elmúlt évek edukációjának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba – azaz vesznek a mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett újrahasznosítottat, küldenek elektronikus képeslapot szeretteiknek, készítenek karácsonyi dekorációt 100%-ban újrahasznosítható anyagból, például hullámkartonból, és gyűjtik szelektíven a szemetet –, mégis számos felmérés bizonyítja, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladéktermelés.

Az Egyesült Államokban például 25%-kal több szemetet dobnak ki Hálaadás és Újév között, mint az év bármely más időszakában, ez pedig 25 millió tonna többlet hulladékot jelent az ország számára. Ha minden amerikai család csak 3 ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, azzal elegendő papírt takarítana meg 45 000 futballpálya lefedéséhez. Az Egyesült Királyságban termelődő szemét mennyisége is jelentősen, 30%-kal nő a karácsonyi időszakban: becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába, 83 négyzetkilométer csomagolópapírt dobnak ki vagy égetnek el, és hatmillió kivágott fenyőfa landol a szeméttelepeken. Hazánkban is jól láthatóan, megközelítőleg 15%-kal nő a papírhulladék mennyisége karácsony és szilveszter környékén, ez pedig az online rendelésekkel idén csak fokozódik.

A májusi lezárások csúcspontján például az internetes értékesítés minden idők legmagasabb szintjét érte el: az Egyesült Királyságban a teljes kiskereskedelmi értékesítés 32,8%-át tette ki, Írországban pedig az online vásárlások során keletkezett csomagolási hulladék 2953 tonnával, vagyis 25%-kal nőtt az idei évben, de Magyarországon is jelentősen megugrott az online vásárlások száma: március közepe és április vége között 50 000 új vásárlót tudhatott magáénak az online kiskereskedelem, csak az első negyedévben pedig 9,9 millió belföldi rendelést teljesítettek a vállalatok. A vírus betörésekor a csomagolóanyag gyártóknál is hatalmas ütemben nőtt a termelés, hogy az élelmiszerek, tisztálkodó- és tisztítószerek, valamint gyógyszerek minél hamarabb eljuthassanak a vásárlókhoz – ekkor a megrendelt csomagolóanyagok 40%-a az élelmiszer, míg 10%-a az online kereskedelemben hasznosult.

"Az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal jár, a csomagok száma pedig az ünnepi időszakban csak nő – kifejezetten most, amikor rengetegen kerülik a személyes vásárlást. Ezért is kiemelten fontos, hogy a gyártók mellett a fogyasztók is a környezetbarát csomagolásokat keressék, azaz azokat a termékeket válasszák, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra, rendeléskor pedig, ha van rá lehetőség, környezetkímélő csomagolást válasszunk a kiszállításhoz. A hullámkarton – amit ma már rengeteg vállalat előnyben részesít a csomagolásnál és a szállításnál – teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható, így nagy számban sem szennyezi a környezetet"
– mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Az ajándékcsomagolásoknak, dekoroknak, képeslapoknak, rendelésekkel járó kartondobozoknak és italosüvegeknek köszönhetően tehát megnövekszik a háztartási hulladék, ami miatt fokozott jelentősége van a szelektív hulladékgyűjtésnek is.

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint a 3 245 645 tonna elszállított települési szilárd hulladékból összesen 604 522 tonnát tett ki az elkülönítetten gyűjtött szemét, tehát a hulladék közel ötödét gyűjtötték a lakosok szelektíven. Nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés során se feledkezzünk meg a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen így biztosíthatjuk, hogy az arra alkalmas csomagolások bekerüljenek a körforgásba, az újrahasznosítás után pedig ezek jussanak vissza a fogyasztókhoz az újak gyártása helyett
– tette hozzá Miklós Zsolt.

Mutatjuk, hogyan lehetsz környezettudatosabb karácsonykor is!

1. Kézműves karácsonyfadíszek

Egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb és legtrendibb színű díszekkel van telepakolva, hanem attól, ha körbelengi a szeretet. Ha vannak szép és hangulatos díszeid az elmúlt évekből, akkor semmiképpen ne vegyél újakat, de ha változatosságot szeretnél, akkor sem kell a boltok csillogó tucatdíszei közül válogatnod. Készíts otthon karácsonyfadíszeket. Az interneten rengeteg inspirációt találsz kézműves díszekhez, a közös alkotás pedig megalapozza a jókedvet és az ünnepi hangulatot.

2. Letisztult, hangulatos fényfüzérek

Ahelyett hogy telepakolnád a kertedet, a lakásodat és a karácsonyfádat a legújabb hiperszuperül világító, villogó fényfüzérekkel és figurákkal, idén inkább törekedj az egyszerűségre. Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a végeredmény nem lehet mutatós, de néhány fényfüzérből is alkothatsz csodát. Ha új díszek vásárlásába kezdenél idén, akkor mindenképp energiatakarékos izzókat válassz, amikor pedig éppen nem vagy otthon vagy aludni mész, inkább kapcsold le az ünnepi fényeket.

3. Személyre szóló ajándékok

Lehet, hogy az előre csomagolt ajándékkosarak és szépségápolási szettek egyszerű megoldások, de ahelyett, hogy rengeteg felesleges hulladék marad utánuk, még az is kellemetlen, hogy igazi utolsó pillanatban beszerzett muszájból megvett ajándék látszatát kelthetik. Törekedj arra, hogy mindenkinek személyre szóló ajándékot adj, aminek a helyében te is örülnél. Ne arra törekedj, hogy minél nagyobb és mutatósabb legyen, hanem hogy passzoljon ahhoz, akinek szánod. A lényeg, hogy bármit is adsz, az szívből jövő legyen.

5 okos ötlet, hogy ne pénzügyi katasztrófával induljon a következő éved

5 okos ötlet, hogy ne pénzügyi katasztrófával induljon a következő éved

4. Praktikus csomagolások

Bár a boltok polcai tele vannak szebbnél-szebb csomagolópapírokkal, tudjuk, hogy a valóságban mindaddig tartósak, ameddig a fa alá kerülnek és ki nem bontják őket, ezt követően pedig perceken belül a szemétben landolnak. Ha teheted, csomagolj egyszerűbben, például szalagos díszítéssel, vagy válassz olyan papírtáskát, amit később is tudsz tárolásra használni vagy továbbajándékozni.

5. Átgondolt ünnepi menü

Az ünnepi menüt érdemes már napokkal a főzés előtt összeállítani fejben, és gondosan beszerezni a hozzávalókat. Lehetőség szerint úgy időzítsd a bevásárlást, hogy legyen időd alaposan kiválogatni a hozzávalókat, jó minőségű alapanyagokat válassz és ne nagy, műanyag táskákba szórj bele mindent. Ha kész a bevásárlás, próbáld meg úgy kikalkulálni az adagokat, hogy ne főzz háromszor annyit, mint amennyi valójában elfogy. Ha pedig mégis sok lenne a maradék, próbálj meg olyan ételeket választani a menübe, amik maradékmentéssel egy-két nap múlva más fogássá is átalakíthatók, vagy tájékozódj előre, hogy a közeledben él-e olyan rászoruló, akinek odaajándékozhatnád.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)