A legnagyobb wellness-trendek 2019-ben

2018.december.27.

Te is gyakran érzed azt, hogy túl sok a rád nehezedő stressz? Nem vagy vele egyedül, egyre többen vallják magukat ugyanis rendszeresen túlterheltnek, a rengeteg problémával pedig sokan képtelenek megbirkózni. Nem csoda, hogy folyamatosan keressük a módját a mentális és fizikai egészségünk javításának.

wellness
Fotó: Shutterstock

Ennek is köszönhető, hogy az egyre növekvő pihenési vágy kihatott a wellnessiparra is, aminek sikere az elmúlt két évben 12,8 százalékkal nőtt. Szerencsére a wellness ipar sokkal többet foglal magába, mint a jóga és az illatos gyertyák (bár mindkettőt ajánljuk gyors és hatékony feltöltődésre), de sok más mindent is magába foglal, amiket 2019-ben érdemes kipróbálnod.

1. Változások az étkezésben

A legnagyobb wellness-trendek 2019-ben
Fotó: giphy

Az idei egyik legnagyobb sikert az élelmiszerpiacon a veganizmus jelensége tudhatja magáénak, emellett a glutén- és tejmentes életmód is egyre inkább növekszik. Ehhez a változáshoz igazodva egyre több étterem és menüház alkalmazkodik ahhoz, hogy aktuális kínálatukban mindegyik étrendhez alkalmazkodjon. Ha pedig már van rá lehetőség, ne félj kipróbálni egyik étrend remekeit sem, ne kételkedj, semmivel nem fogsz kevésbé finomakat enni, csak az egészségtudatod fog erősödni.

4 hely Európában, ahonnan láthatod a Sarki fényt

4 hely Európában, ahonnan láthatod a Sarki fényt

2. Vállalati wellness szoba

Régen a jólléted egyéni kérdés volt, de szerencsére egyre több vállalat felismeri, hogy felelősséggel tartozik az alkalmazottak mentális és fizikai egészségéért. Míg néhány éve csak a legkorszerűbb vállalatokra volt jellemző, manapság egyre több helyen alakítanak ki wellnessszobákat, ahol a dolgozók kikapcsolódhatnak. Ha van rá lehetőséged, mindenképp próbáld ki.

3. Légzésgyakorlatok

A legnagyobb wellness-trendek 2019-ben
Fotó: giphy

A helyes légzésre való összpontosítás az öngondoskodás egyik legfontosabb eleme, hiszen a légzés magának az életben maradásnak is az alapja. Ha a légzésed túlságosan sekély, akkor a stresszszinted is növekedhet. Ügyelj tehát mindig a helyes légzésre, 2019 tökéletes lehetőség arra, hogy elsajátíts néhány speciális légzésgyakorlatot a stressz kezelésére.

4. Gyógyító kávézók

A gyógyító kávézó alapvetően a klasszikus kávézó és a nappali keveréke. Olyan pihentető környezetet kínál, amelyben a belváros közepén is lazíthatsz. Dél-Koreában már nagyon elterjedt ez a kávézótípus, de hamarosan Londonban is megnyitja kapuit az első néhány presszó.

Nehezen alszol? Íme három tipp, amire eddig még nem is gondoltál

Nehezen alszol? Íme három tipp, amire eddig még nem is gondoltál

5. Csendes öngondoskodás

Próbálj ki olyan jógához hasonló rituálékat, amik rövidebb időtartamúak, csak néhány percet kell rászánnod, nem hosszú meditációról van szó. Keress egy csendes helyet, vegyél néhány mély lélegzetet, mosolyogj és engedd el a negatív energiákat.

6. Védelem kristályokkal

A kristályokkal való feltöltődés eredeti éve 2017 volt, de a nagy népszerűség miatt, ami többek közt Meghan Markle fekete kristályos gyémánt nyakláncának köszönhető, 2019-ben sem lesz kisebb a népszerűsége, különösen, hogy a védelmet és a szeretetet jelképezi.

7. Shaking meditáció

Ez a meditáció olyan kontrollos rázó gyakorlatokat tartalmaz, amelyek célja az izomfeszültség felszabadítása és a stressz szintjének csökkentése. Kicsit furcsának tűnhetnek a rázkódó mozdulatok, de a folyamat segít, hogy jobban letisztuljanak az érzéseid és helyre tudd tenni a gondolataid. Ha pedig utálod a meditáció alatti csendet, ezt a változatot mindenképp próbáld ki.

8. Sophrológia

Ez egy olyan feltörekvő technológia, ami segít azokon, akik számára problémás a meditáció. A légzés, a meditáció és a vizualizáció ötvözete elősegíti a relaxáció jobb és bal agyféltekével való összekapcsolását.

9. Intuitív étkezés

Ha valaha is bűnösnek érezted magad amiatt, hogy "rosszat" eszel vagy ritkán fordítasz figyelmet arra, hogy mi van a tányérodon, érdemes kipróbálnod az intuitív étkezést. Ez a felfogás nem diétaközpontú, hanem a gondolataidra, érzéseidre hat. Fontos, hogy étkezz nyugodt környezetben, akkor egyél, ha éhes vagy és azonnal fejezd be az evést, ha már tele vagy.

Szuper karácsonyi ajándékok környezettudatosaknak!

Szuper karácsonyi ajándékok környezettudatosaknak!

10. Hangterápia

A legnagyobb wellness-trendek 2019-ben
Fotó: giphy

Bár a hangterápia nem új - évszázadok óta használják a tibeti, a kínai és az indiai kultúrákban - itthon még kevésbé elterjedt. Különböző frekvenciákon hangtálakon játszanak zenét, a kliens pedig az álom és az ébrenlét határán merül el gondolataiban, érzéseiben. A különös technika egészséget támogató hatása jó ideje ismert, pihenteti a testet és az elmét.

11. Menopauzatudatosság

Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik olyan kezelések iránt, amik megkönnyítik a menopauza időszakát. Egyes wellnessközpontok pedig külön programokat is kifejlesztettek, amik segítenek az alvásban, a hangulatingadozás leküzdésében, a bőr változásaiban és a pszichológiai megerősödéshez is hozzájárulnak.

Ez is érdekelhet

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

GLAMOUR Horoszkóp

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Monitor

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat