A meditáció, mint csodaeszköz

2018.február.16.

A TROPICAL YOGA és Életmódközpont megálmodója, Szabó Nóra ezentúl minden héten szuper tippekkel segít neked, hogy a legjobb formádban legyél és lelkileg is feltöltődj.

Az egyik kérdés, amit időről-időre feltesznek nekem, hogy 'miért érdemes meditálni?' vagy hogy 'hogyan változtatott a meditáció az életemen?'. Más szóval: 'miért meditáljunk?'.
Válaszul, a meditáció hetven előnyéről tudnék beszélni, hogy milyen jótékony hatással bír az egészségedre, az elmédre, az érzelmi életedre és a teljesítményedre. Csak néhány dolgot említve, a rendszeres meditáció tisztítja az elménket, belülről táplál minket, nyugodtságot eredményez, segítségével fejleszthetjük a kreatívitásunkat és a belső bölcsességünket. Napi néhány perc elég ahhoz, hogy megtapasztalhassuk ezeket az előnyöket. És ráadásul, ahogy figyelmedet befelé irányítod egyre többet megtudsz magadról, így természetesen a személyes átalakulás sem marad majd el.

Néha az előnyök felsorolása elég, de gyakran úgy érzem, hogy még ez sem igazán közli a gyakorlat valódi értékét. Személy szerint én például nem azért kezdtem el meditálni, mert ezeket kerestem, hanem ezek a gyakorlásom pozitív velejárói voltak.
Ugyanakkor szintén nem elegendő a fenti kérdésre csak a meditáció spirituális értékét kiemelve felelnem, mert nem mindenki spirituális beállítottságú.

Miért fontos tehát a meditáció?
Meggyőződésem, hogy egy olyan módszer, ami univerzálisan mindenkinek segíthet. Akadnak, akik azt mondják, hogy nem mindenkinek való – de ez nem igaz, csak meg kell találnunk a megfelelő formát. Viszont meditálni bárki képes.

Az egyik valódi ok, amivel a meditáció foglalkozik és ami a választ egyetemessé és relevánssá teszi, az az elmével függ össze.

Létezik az elme, de nem te vagy az elméd főnöke. Gyakran épp az elméd a főnököd.

Ezt olvastad már? 3 dolgot kell tenned, hogy kivédd az élet nagy hullámait

Mindenki küzd az elme lenyugtatásával, de mint bármi más, megfelelő fegyelmezettséggel, elszánt gyakorlással és kitartással ez is lehetséges. Beszélhetünk róla, reménykedhetünk benne, de igazán csak akkor fog megtörténni, ha gyakoroljuk. Tapasztalat bizonyítja, hogy gyakorlati eszközökkel még a legzabolátlanabb elmét is meg tudjuk szelídíteni és át tudjuk magunkat adni a belső csendnek.

Igen, elsőre unalmas lehet, különösen akkor, ha görcsösen meg akarsz tapasztalni egy bizonyos érzést. Ám, amint igazán beleengeded magad, az unalom helyét a belső utazás varázsa veszi át.

Számomra a meditáció szeretetet, reményt és békességet jelent. Olyan, mint egy virágmag, amelyet, öntözünk és táplálunk, és amikor a magot szeretettel művelik, az gyönyörűen kivirágzik.

Ez is érdekelhet

Ütős fekete szettel indítja a Gardróbnaplót Zimits Andrea divattervező

Ütős fekete szettel indítja a Gardróbnaplót Zimits Andrea divattervező

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján