A világ legegyszerűbb diétája: de mi is az az intuitív étkezés?

2019.június.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Visszatérés a veled született bensőséges bölcsességhez, vagyis cselekedj aszerint, ahogy a tested jelez - a legrövidebben talán így írhatnánk le, mi is az intuitív étkezés. Története 1995-ig nyúlik vissza, amikor két filozofikus gondolkodású dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch megjelentette Intuitive Eating: A Revolutionary Program that Works című könyvét, hogy rendszert vigyenek a krónikus fogyókúrázók és a rendszertelenül étkezők mindennapjaiba.

A világ legegyszerűbb diétája: de mi is az az intuitív étkezés?
Fotó: Shutterstock
Fotó: giphy

Megalkották az intuitív étkezés fogalmát, aminek alapjait az képzi, hogy hallgatnod kell a tested jelzéseire; ha például éhségérzet tör rád, nem hagyhatod figyelmen kívül, az ételekre nem tekinthetsz bűnbakként, ami pedig a legfontosabb, hogy tisztelned kell az egészségedet. Ez leginkább egy erős válasz azokra a diétákra, amik sok esetben túlságosan is kimerítik a szervezetet vagy túl szigorú szabályokat határoznak meg. A legtöbb diéta olyan szabályokat fektet le, mint a szénhidrátok vagy az édességek gyors megvonása, azonban ha ezekhez a dolgokhoz csak azért ragaszkodsz, mert elő vannak írva, akkor sosem fog teljesen megbékélni a lelked. Azt kell érezned, amivel a testednek is jót teszel. Az intuitív táplálkozás mondhatni egy antidiéta, ami nem egy konkrét étrendet követ.

Fotó: giphy

Ha meghatározott étrend szerint eszel, biztos, hogy nem követed az intuitív táplálkozás elveit. Az étrend célja ugyanis az, hogy lebontsa azt a kényszert, ami egy adott diéta pontos betartására ösztökél. Elve szerint nem szabad a dolgokat csak feketén-fehéren látni, és akkor sincs itt a világ vége, ha olykor nem tartod be a szabályokat.

Last minute diétás tippek a bikinialakért: így fogyhatsz éhezés nélkül!

Last minute diétás tippek a bikinialakért: így fogyhatsz éhezés nélkül!

Ha különböző diétákat nem komoly egészségügyi okokból alkalmaznak, akkor általában azért, hogy súlycsökkenést érjenek el velük. Azonban, ha ezt el is érik, utána nehezen tartják meg a súlyukat, az esetek 90 százalékában pedig maximum 2-3 évig képesek hűek lenni a megszabott étrendhez a diétázók. Bár az intuitív táplálkozás nem feltétlenül eredményez súlycsökkenést, egészségesebbé és boldogabbá tehet. Több kutatás is kimutatta, hogy az intuitív táplálkozás híveinek javult a mentális egészsége, az anyagcseréje, illetve körükben alacsonyabb az étkezési zavarok kialakulásának és az elhízásnak a kockázata is.

Akkor az intuitív táplálkozás valószínűleg nem megfelelő számodra. Arra ösztönöz, hogy meghallgasd a tested az éhség és az elégedettség jegyében, vagyis egyél akkor, amikor éhes vagy, és hagyd abba akkor, amikor már jól laktál. Bár nem bélyegzi meg a fogyás vágyát, azt határozottan kiemeli, hogy fontosabb boldognak lenni, mint állandóan egy diétán görcsölni. Ez persze nem jelenti azt, hogy intuitív táplálkozással nem változhat meg idővel a tested, az sincs kizárva, hogy fogyni fogsz vele. Ami a legfontosabb: segít meghallgatni és elfogadni a tested anélkül, hogy szigorú korlátok közé szorítanád magad.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője