Újabb botrányokra derült fény: A zeneiparban is rengeteg a zaklatás!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az elmúlt hetekben a Harvey Weinstein-botránytól volt hangos a média, és a hirtelen előkerülő, szívszorító és egyben bicskanyitogató vallomások hullámként söpörtek végig az egész világon. Kismillió #metoo bejegyzést olvashattunk mind a híres sztároktól, mind saját ismerőseinktől, és meg kell állapítanunk, a helyzet egyszerre rémisztő és reményteli: álmainkban sem gondoltuk volna, hogy valóban ennyi nőt ért atrocitás, mindezzel szemben úgy tűnik, több évi hallgatás, frusztráció és fájdalom után most végre ledől egy tabu: hatalmas tehertől szabadul meg rengeteg nő, és lel sortársa, támogatókra.

A botrány a filmiparból indult, hiszen a producer a kolléganőit molesztálta elsősorban, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy más iparágakban ne fordulnának elő ehhez hasonló szörnyű bántalmazások, amikről akár évtizedeken keresztül hallgatnak az áldozatok, gondoljunk csak a színház világára, amiből sajnos Magyarország sem maradt ki... A hullám a zeneipart is elérte, és ahogy az sejthető volt, ott is bőven akadt bevallani való. Zenei körökben is hemzsegnek erőszakoskodó, önkontroll nélküli férfiak, akik következmények nélkül, önkényesen rendelkeztek nők és rajongóik teste, lelke felett. Legalábbis EDDIG. Az utóbbi időben több hátborzongató sztori került nyilvánosságra.

Az amerikai dalszerző-énekes Julia Holter nemrégiben megosztott Facebook-posztjában kifejtette, hogy egy időben randizott Matt Mondanile amerikai zenésszel, azonban a férfi erőszakoskodott vele. Julia elárulta, hogy több helyről is hallotta korábban, hogy a zenész önuralom nélkül, csak az ösztönei által vezérelve közeledik a nőkhöz, azonban akkor értette ezt meg igazán, amikor a saját bőrén tapasztalta meg. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy Holter ügyvédet fogadott, és sokszor már az életét féltette a férfitól.

Holter szerint az abuzív viselkedést általában csak utólag értjük meg, hiszen amíg részesei vagyunk egy ilyen kapcsolatnak, hajlamosak vagyunk felmenteni a másik felet, vagy magunkat okolni az esetért. Az énekesnőnek rengeteget segített, hogy sorstársai is felvállalták történeteiket, és láthatta, hogy nem egyedül él a szörnyű teherrel.

Hasonló esetről számolt be a Crystal Castles egykori énekesnője, Alice Glass. Glass-t a közös zenekar alapítótagja, Ethan Kath bántalmazta több mint tíz éven át, és olykor azzal fenyegette, hogy amennyiben nem teljesíti kéréseit, kirúgja a bandából. Az énekesnő számára a világot jelentette a Crystal Castles ekkoriban, azonban végül meghozta a nehéz döntést, és elhagyta az együttest. Glass elárulta, hogy a férfi 15 éves kora óta rendszeresen kényszerítette közösülésre, testileg-lelkileg bántalmazta és zsarolta, azonban ő sokáig elnyomta magában ezt a témát. Kath azonban mindent tagad, és azt állítja, kettejük konfliktusa egyedül szakmai féltékenységből fakadt, és ő soha nem bántotta a lányt.

Láttad már? Az olimpiai bajnok elárulta: 7 évig molesztálta a sportorvos!

Szintén megdöbbentő titok szivárgott ki Marilyn Manson híres basszusgitárosáról, Twiggy Ramirezről. A Ninch Inch Nails-ből és A Perfect Circle-ből is ismert zenészt többször is megvádolták, végül pedig exbarátnője, Jessica Addams tálalt ki a férfitól elszenvedett sérelmeiről Facebook-posztjában. Manson úgy döntött, a következő turnéra nem viszi el Ramirezt, egy beugró gitáros helyettesíti most a férfit.

R. Kelly-t szintén több vád érte korábban, amiért szexuális viszonyt létesített a koránál jóval fiatalabb lányokkal, azonban a hírnevét egészen eddig semmi sem tudta besározni. Az R&B sztár szexszimbólummá vált, és lányok ezrei rajongtak érte teltházas koncertjein. Kitti Jones is a rajongólányok közé tartozott több mint 20 éven át: idolja zenéje segítette a családi veszekedések és az egyéni útkeresés idején. A lány végül találkozhatott a sztárral, és közel két évig együtt voltak, azonban hamar kiderült, hogy egy idealizált képbe volt szerelmes. A nő utólag fizikai bántalmazásról, szexuális erőszakról, érzelmi zsarolásról számolt be, és ha mindez nem lenne elég, Kelly mindent szabályozni kívánt az életében: hogy mit és mikor ehet, hogyan öltözhet, mikor mehet vécére, és hogyan kell viselkednie szex közben. Utólag kiderült, hogy nem Jones volt a sztár egyetlen áldozata: rengeteg vád érte gyermekpornográf tartalmak terjesztéséért és erőszakoskodásért.

Mindez extrém nagy veszéllyel fenyeget a kreatív szakmákban, pláne a zeneiparban: itt nem személyiség és attitűd alapján választ sztárt a HR ügynökség, tehetséggel és kitartással gyakorlatilag bárki színpadra kerülhet, előélettől és mentális gondoktól függetlenül. A vájtfül és a ritmusérzék azonban nem feltételez érzelmi intelligenciát és önkontrollt, és míg sokan kifejezetten érzékenyek a szakmában, a hírnév átrendezheti az erkölcsökről és szabályokról alkotott képet.

Itt az idő, hogy mi is szembe nézzünk a tabukkal, és ne ringassuk álomvilágba magunkat! Az általunk idealizált híresség valós személye nem biztos, hogy egyezik a fejünkben élő képpel. Mindemellett fontos tudatosítanunk magunkkal, hogy minden körülmények között rendelkezünk a jogainkkal: csak azért, mert valaki sikeres, nem áll felettünk, és rá is vonatkozik, hogy a nem az nemet jelent.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 mondat, amit a boldog párok SOHA nem mondanak egymásnak

5 mondat, amit a boldog párok SOHA nem mondanak egymásnak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)