Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az előző év végén több támogatás igénylésének határideje is lejárt. Köztük volt pár igen népszerű támogatás is, így érthető módon sokan tűkön ülve várták, vajon maradnak-e ezek a támogatások vagy nem. Olyannyira, hogy például Babaváró hitelből 2022 decemberében nagyjából kétszer annyit igényeltek a házaspárok, mint a megelőző hónapokban, januárban pedig csak tizedannyit.

Az állami támogatások közül marad a Babaváró hitel, a falusi CSOK
Az állami támogatások közül marad a Babaváró hitel, a falusi CSOK, és bővült a Diákhitel-elengedés is
Fotó: Getty Images/serggn

Sokan tehát valószínűleg előrehozták az igénylést akár úgy is, hogy ezzel nagyobb kockázatot vállaltak. Mostanra már megnyugodtak a kedélyek, így immár érdemes végignéznünk, milyen támogatások elérhetők még - és meddig.

HIRDETÉS

Hurrá, maradt a Babaváró hitel!

A Családtámogatási Program egyik legfontosabb eleme, a már említett Bababáró hitel 2024. december 31-ig elérhető, tehát további két évvel hosszabbodott az igénylési lehetőség. Ez nagy öröm, hiszen a gyermeket tervező házaspárok számára ez az egyik legfontosabb elérhető támogatás. A hitelösszeg viszonylag magas, akár 10 millió forint is lehet, amihez hosszú, 20 éves futamidő társul. A Babaváró havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb 50 000 forintnál, ami a legtöbb pár számára vállalható összeg.

A Babaváró szabad felhasználású, így bármire elkölthetitek, és ami a legnagyobb előnye, hogy akár teljes egészében felhasználható más hitelekhez önerőként. Ez nagy előny, mert ha most szeretnétek lakást, akkor valószínű, hogy akkor is szükségetek lesz piaci lakáshitelre, ha minden támogatást kihasználtatok már.

A Babaváró hitelt azonnal kamatmentesen kezditek törleszteni, az állam tehát megelőlegezi a kamattámogatást a majdan születendő gyermeketekre tekintettel. Ha a futamidő első 5 évében valóban megérkezik a baba, akkor a kamattámogatás a teljes hátralévő időre megmarad. Itt tehát kezdhetünk örülni, és a sornak még nincs vége.

Mibe fektessem most a pénzemet, hogy ne zabálja fel lekötetlenül az infláció?

Mibe fektessem most a pénzemet, hogy ne zabálja fel lekötetlenül az infláció?

Ha a futamidő alatt születik egy második gyermeketek, akkor a fennálló tartozásotok 30%-át elengedik. Ha pedig egy harmadik testvért is vállaltok, akkor a teljes tartozásotok megszűnik. A gyerekek között 3 év törlesztési szünetet kérhettek, amikor egyáltalán semmit sem kell fizetnetek a banknak. Ügyesen – és szerencsésen – időzítve tehát a teljes 10 millió forint támogatássá alakulhat.

Van sötét oldal?

Persze nem mind arany, ami fénylik, a Babavárónak is megvannak a maga sötét oldalai. Először is a Babaváró hitel igénylési feltételei viszonylag szigorúak. Nem kaphatjátok meg a pénzt, ha van tartozásotok a NAV felé, szerepeltek a KHR negatív adóslistáján vagy nem tud legalább az egyikőtök legalább 3 év folyamatos TB jogviszonyt igazolni.

Ha pedig valamiért menet közben elveszítitek a támogatási jogosultságotokat, akkor a korábban megelőlegezett kamattámogatást vissza kell fizetnetek, a hitelt pedig – viszonylag magas – kamatokkal kell tovább törlesztenetek.

Néhány dolgot azért tehettek, hogy csökkentsétek a kockázatot. Először is, a Babavárót érdemes már várandósan igényelni, így a kamatmentesség biztos. Ha pedig tudjátok, hogy a futamidő vége alatt elváltok vagy külföldre költöztök, akkor érdemes a hitelt előtörleszteni.

A falusi CSOK is elérhető még

A falusi CSOK alatt már többször rezgett a léc, hiszen a határidejét már kétszer is hosszabbították. A jelenlegi állás szerint ez is 2024. december 31-ig elérhető. A CSOK preferált kistelepüléseken lévő lakásokra, tanyákra és birtokközpontokra igényelhető változata jelenleg 2630 településen elérhető, és nagy előnye, hogy teljesen lakhatatlan épületekre is használható. Ráadásul minderre az új lakásokra, építésre elérhető magasabb CSOK összegeket igényelhetitek.

A falusi CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, így nem kell visszafizetni. Ezért aztán a hitelképesség nem feltétele az igénylésnek, de ha a CSOK mellé CSOK hitelt is igényeltek, akkor már ezt a feltételt is teljesítenetek kell. A falusi CSOK hitel összege két gyermek mellé 10 millió, három gyermek mellé 15 millió forint lehet. A futamidő maximuma 25 év.

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

Az igénylési feltételek egyébként – hasonlóan a Babaváró hitelhez – nem változtak a korábbiakhoz képest, és továbbra is elérhetők a kapcsolódó kedvezmények, mint az illetékmentesség használt lakás vásárlása esetén, vagy az áfa-visszaigénylés lehetősége.

Bővült a Diákhitel-elengedés

A kamattámogatás és a vissza nem térítendő támogatások mellett van egy kevésbé ismert támogatási forma, a hitel-elengedés. Ezek keretében a már meglévő hiteltartozásotok egy részét elengedi az állam, ha teljesítitek a feltételeket. Egyáltalán nem elhanyagolható összegről van szó, akár 5-6 millió forintot is kaphattok így.

A jelzáloghitel-elengedés keretében például a második gyerek születése előtt felvett lakáscélú jelzáloghiteletekből 1 millió forintot, a harmadik gyereknél további 4 millió forintot, és minden további gyereknél 1 millió forintot elengednek.

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

2023-tól a korábban felvett Diákhitelekre is megjelent egy hasonló támogatás. Ha nőként a felsőfokú tanulmányaid alatt, vagy a diplomád megszerzése után 2 éven belül gyermeket vállalsz, akkor a Diákhitel tartozásodat az állam elengedi.

Használd a támogatásokat!

Vannak tehát jó támogatások, és ezek többsége kombinálható egymással. Tájékozódjatok, és használjatok ki minél többet közülük. Arra viszont mindenképpen figyeljetek, hogy minden támogatás hosszú távú feltételeket tartalmaz, amelyeket ha nem teljesítetek, akkor a támogatást vissza kell fizetnetek. Igyekezzetek a kockázatot mérsékelni, és mindig legyen B tervetek.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyid meghálálják, ha tudatosan állsz hozzájuk:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Alig ismertünk rá! Így néz ki ma a Viktor Krumot alakító színész a Harry Potterből

Alig ismertünk rá! Így néz ki ma a Viktor Krumot alakító színész a Harry Potterből

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)