10 Aspreger-szindrómás híresség, akire nagyon felnézünk!

2021.július.1.

Elsősorban is a legfontosabb, hogy ne stigmatizáljuk embertársainkat a különféle betegségeik, fogyatékosságaik miatt. Másért se, de ezért tényleg ne.

Greta Thunberg
Greta Thunberg
Fotó: Getty Images

Greta Thunberg, a fiatal svéd környezetvédő aktivista az elmúlt időszakban a globális klímasztrájkok szervezőjeként az egész generációjának szószólója lett. Újabban azonban gyakran megesik, hogy a fehér, gazdasági érdekeltségeiknél, hatalmi pozíciójuknál fogva az elnyomásban érdekelt férfiak a kérdést megpróbálják elbagatellizálni. Engedve a régi reflexeknek az ügy helyett annak képviselőjét támadják, miszerint Greta Thunberg fiatal (a világ dolgaiba a fiatalok ne szóljanak bele), nő (a nők egyáltalán semmibe ne szóljanak bele), és beteg (a betegek örüljenek, hogy nem a spártaiak módszerei szerint bánnak velük).

Drámai: Minden 16. nőnek az első szexuális aktusa erőszak

Drámai: Minden 16. nőnek az első szexuális aktusa erőszakA 18 éves lány mindig őszintén beszélt arról, hogy Asperger-szindrómás. Az Asperger-szindróma megítélése sokat változott az utóbbi időben, nem is biztos, hogy nevezhetjük egyáltalán betegségnek. A neurobiológiai fejlődési zavar az autizmus spektrumzavarok közé tartozik. A Wikipédia szócikke szerint: "Számos Asperger-szindrómás magától is képes felismerni azokat a dolgokat, amiben eltér a többi embertől, megtanulja leküzdeni hátrányait, és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás." Körükben nem ritka az átlagosnál magasabb intelligencia szint, az aspregereseknek általában nehezebben megy a társas kapcsolatok kezelése, de tudományos területen, ahogy Greta Thunberg is nevezte, igazi szupererővé válhat a különlegességük (elég, ha csak Sheldon Cooperre gondolunk az Agymenőkből).

Akik kézlegyintéssel beteg kislányként könyvelik el a őt, azok vajon tudják, hogy az alábbi zseniális hírességek szintén Aspreger-szindrómások?

A cikkhez az alapötletet a Fidelio.hu oldal remek írása adta.

Ez is érdekelhet

Ők a legőszintébb csillagjegyek. Köztük vagy?

Ők a legőszintébb csillagjegyek. Köztük vagy?

Divathírek

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Szépséghírek

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai