Az 1956-os forradalom nőikonjai

2016. október 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Volt, aki várandósan lett parancsnok, és olyan is, aki harc közben veszítette el szerelmét. Az `56-os forradalom 60. évfordulóján még mindig kevés női hőst tudunk nevén nevezni, pedig rengeteg lány és asszony küzdött szenvedélyesen a szabadságért. `56 női hősei, a pesti lányok különböző karakterek, azonban a mérhetetlen hazaszeretben közösen osztoznak.

Szeles Erika
A végtelenül bájos, vörös hajú, szeplős kamaszlányt 3 éves kora óta nevelte egyedül özvegy édesanyja. A 15 éves Erika szakácsnak tanult, az iskolán kívül pedig a Béke Szállóban dolgozott. A fiatal lány egy idősebb barátja révén csatlakozott a felkelőkhöz, és ódaadóan segédkezett a sebesültek mentésében. Szeles Erikát 1956 novemberében a Blaha Lujza tér környékén érte halálos lövés.

Sponga Julianna

A 19 éves Jutka a Soroksári Textilgyárban dolgozott szövőlányként, akinek október 24-én a szeme láttára lőtték le kisöccsét. A forradalmárnőre a világsajtó is felfigyelt: szerelme, Gyuri oldalán kapta lencsevégre a Paris Match fotósa. A lány súlyos arcsérülésén túl tragikus továbbá, hogy párja már halott volt, mire a kép megjelent. A forradalom leverését követően Sponga Julianna elmenekült az országból.

Tóth Ilona
A kiváló szakmai és tanulmányi eredményeket elérő orvostanhallgató részt vett az október 23-i diáktüntetésen. Ilona a forradalom idején az Önkéntes Mentőszolgálat tagja volt, később pedig a kórház kisegítő részlegének vezetője lett, majd csatlakozott a felkelőkhöz. Koncepciós perbe fogták, és egy állítólagos bűncselekményért ítélték el. Tóth Ilonát 25 évesen akasztották fel.

Havrila Béláné Sticker Katalin

Az elvált nő október 24-én gyalog indult dolgozni a Lámpagyárba, amikor a Margit hídon csatlakozott a tüntetőkhöz. Aznap már Wittner Máriával segített a sebesültek ellátásában. Később a rendfenntartásban és a titkos börtönök keresésében vett részt. Elmenekült az országból, de a forradalom idején megismert vőlegénye hívására, az amnesztiában bízva hazatért. Sajnos letartóztatták és jogerősen halálra ítélték. Havrila Béláné Sticker Katalint 27 évesen végezték ki.

Szabó Ilonka
A 17 éves Szabó Ilonka, akit mindenki csak Kócosnak becézett, festőművész élettársával készült első közös gyermekük érkezésére. A 4 hónapos terhes lány miközben párjára várt, a barátnőivel sétálgatott a Corvin közben, amikor egyszer csak az odaérkező tömeg azt kiabálta: "aki magyar, velünk tart". A karakán Kócos csatlakozott, és hamar a felkelők egyik parancsnokává vált. Hat ember tartozott alá, és hősiesen harcolt a végsőkig. A várandós Szabó Ilonkát október 28-án lőtték agyon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)