9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Mit kapsz egy társállattól? Feltétel nélküli szeretetet, valakit, aki segít megtanulni felelősséget vállalni, meg persze rengeteg kedvességet. És mit kap tőled ő? Ha az örökbefogadás mellett döntesz, akkor egy esélyt az életre.

Dönts az örökbefogadás mellett, és adj esélyt egy cicának az új életre
Dönts az örökbefogadás mellett, és adj esélyt egy cicának az új életre
Fotó: Beton studio/Getty Images

Ha megérett benned a gondolat, hogy legyen macskád – márpedig előbb-utóbb megérik, higgy nekem –, akkor javaslom, fogadj örökbe. Rengeteg kisállat várja szerető gazdáját az állatmenhelyeken, így örökbefogadásoddal egyszerre segítesz a menhelyeknek és a kóbor állatoknak. Megmentett cicád örökké hálás lesz. Pontokba szedem tapasztalataimat, amit egy édes cica büszke örökbefogadójaként szereztem, hogy segítsek eligazodni, hogyan lehetsz örökbefogadó.

  • Kezdjük az anyagiakkal! Egy mentett macska nem kerül annyiba, mintha tenyésztőtől vásárolnál. Igazából nincs is ára, a menhelyen egy jelképes hozzájárulásnak örülnek, amin felül is szívesen veszik, ha pénzt adományozol, de természetesen nem várják el. 
  • Gondold végig, milyen életet is élsz éppen, és aszerint válassz macskát. Például: illik-e hozzád egy energikus, nyughatatlan természet? Ha nem, ne kölyköt vigyél haza, mert sok játszási időt és odafigyelést igényel. Mi több, az elején jó, ha szinte minden lépését (ugrását, cikázását) nyomon követed – ha másért nem, a bútoraid épsége érdekében. Szoktasd le kényes tárgyaid kaparászásáról! (Nem biztos, hogy sikerül, de érdemes próbálkoznod.) Talán soha nem tulajdonítottál még olyan nagy fontosságot a szobaajtóknak, mint akkor fogsz, amikor elszeparálod velük a macskamentes övezeted. 
  • Vedd fel a kapcsolatot az egyik hazai állatotthonnal! A legtöbb helyen egy kérdőívet kell kitölteni, amiben többek közt azt is nézik, van-e már macskád, mennyit jársz el otthonról, ha elutazol, meg tudsz-e bízni valakit a gondozással. Add meg nagyvonalakban, milyen macskát szeretnél (például, hogy kölyköt és feketét). Fényképet küldenek a szóba jöhető gyámolítottakról, és ha megtetszik valamelyik, meglátogathatod, hogy lásd, passzoltok-e egymáshoz. Ha minden klappol, aludnod kell minimum egyet a döntésre, majd pedig a megbeszélt időpontban bemehetsz új családtagodért egy kisállat hordozóval. Kitöltöd az örökbefogadási nyilatkozatot, és kapsz orvosi kiskönyvet, benne a beadott oltásokkal, egyéb orvosi vizsgálatok feljegyzéseivel. Aztán már viheted is Alexet, Bizsut, Cirmit, Fricit vagy Csámpást – hogy csak néhány népszerű macskanevet említsek. Egyébként a menhely nevet ad a talált cicáknak, de ha másik név tetszik, nyugodtan hagyd figyelmen kívül az elnevezést, az első alkalommal, hogy állatorvoshoz mész (például féregtelenítés miatt), az orvos, kérésedre hivatalosan módosítja a nevet. Ha ivartalanított kiscicát kapsz, ideiglenes örökbefogadási nyilatkozatot töltetnek ki veled. A végleges változatot akkor adják meg, ha a cicát ivartalaníttattad és elküldted róla az állatorvos igazolását. A menhelyek azon vannak, hogy miattuk semmi esetre se legyen még több kóbor macska. 
  • Jó, ha tudod, hogy manapság már a legtöbb örökbefogadásra felajánlott állatot a menhely állatorvosa chippel látja el, amin az állat orvosi adatai mellett a gazda neve is szerepel. Ha külföldre utaznál kis kedvenceddel, ma már csak chippel együtt teheted meg.
  • Készítsd fel otthonodat az új jövevény érkezésére! A veszélyes területeknél helyezz el gyerekvédő rácsot. Figyelj oda, hogy macskád ne férjen hozzá a tisztítószerekhez, számára mérgező növényekhez, gyógyszerekhez és kábelekhez. Ellenőrizd az ablakokat, hogy macskabiztosak-e. Hidd el, ha a cicád meglát bentről egy madarat, mindent meg fog tenni, hogy kijusson – ezt megelőzendő használható a macskaháló és a védőrács a bukó ablakra. Nézz át mindent cicaszemmel!
  • Biztosítsd az alapfelszerelést, amibe beletartozik az alomtálca macskaalommal, egy-két játék, kényelmes fekvőhely, alumínium vagy kerámia itató és etető, valamint legalább egy kaparófa a karmoknak. Még ezeket is érdemes beszerezned: macskafésű (a szilikonos, kézre húzhatót ajánlom), macskamenta (ami nyugtató hatású), macskatávoltartó spray (ha megóvnád féltett bútoraidat, de az erélyes „nem szabad!” felkiáltás nem elég), karomvágó olló (érdemes négy-öt hetente a karmok végét óvatosan lecsippenteni). 
  • Szerezz be előre nagyobb mennyiségű eledelt! Figyelj oda vásárlásnál, hogy ha egy évnél fiatalabb a jövevény, a junior kiszerelések kellenek. Ajánlatos a száraz tápok mellé nedves eledeleket is betárazni, és ezt a két fajtát vegyesen adagolni. (Szakértők szerint az a jó, ha több nedves ételt adunk, mint szárazat, mert utóbbi hosszú feldolgozási eljáráson megy keresztül – többször, magas hőmérsékleten kezelik –, ezért sokat veszít a tápanyagokból, ráadásul folyadékhiányt is előidézhet kedvencednél.) 
  • Vedd figyelembe, hogy ha van kutyád, idő kell összeszoktatni a két állatot. Könnyebb a helyzet, ha meglévő állatod egy másik cica, de akkor is szánj időt és energiát kettejük összebarátkoztatására. Ilyenkor arra is figyelj, hogy mindkét macskának legyen saját felszerelése – nem elég, ha az új cicusnak a másik dolgait kínálod fel.
  • Találj időt a macska szeparációs félelmének kezelésére, amihez a kulcs a fokozatosság: eleinte rövid időre menj el otthonról, majd egyre tovább távol maradhatsz, de később se hagyd őt magára egy-két napnál tovább. Mindig hagyj neki kellő mennyiségű ételt és vizet. Ha napközben általában a munkahelyeden vagy, egy bejáratott napi rutin a macskáddal, segít hozzászoktatni a hiányod elviseléséhez.

Tanulj meg macskául, így megérted majd, mit szeretne a kedvenced

A macskák boldogságának titka, hogy minden szükségletüket megfelelően ellátod. Hogy kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatotok legyen egymással, kompromisszumok sokaságát kell meghoznotok – de ha megteszed az első lépést, négylábú társad boldogan viszonozni fogja. Ám sose feledd: nem neked kell alkalmazkodnod őkelméhez, hanem neki kell alkalmazkodnia hozzád – és ez nem is olyan magától értetődő, mint elsőre gondolnád.

Az állatok bearanyozzák az életed:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)