Vesd be az ötperces szabályt, ha a te kutyád is szeparációs szorongással küzd!

2021.szeptember.30.

„A koronavírus-járvány második hulláma óta a szeparációs szorongás gyakori probléma a fővárosi kutyásoknál. Szűnni nem akaró vonyításba kezdenek azután, hogy egyedül hagyják őket, rombolják a lakás berendezését, önmagukban is kárt tehetnek, vagy telepiszkítják a lakást. A szorongás tarthat órákon keresztül is, kevésbé intenzíven vagy nagyon intenzíven. Fehér György kutyakiképző, aki munkája során számos szeparációs szorongással küzdő kutyussal találkozott már, tippeket ad, mit tegyünk, ha kedvencünk az említett állapotba kerül.

Ötperces szabály – nehezen betartható, de célravezető

Szeparációs szorongást a kutyáknál kiválthatja a gazda társaságának hiánya. Ilyenkor az ebek nem érzik biztonságban magukat, ugyanis nem tanították meg őket az egyedüllétre, és nincs kialakítva kettejük (a gazdi és az eb) között egy stabil hierarchikus- és kapcsolódási rend.

Ha hazaértünkkor azt tapasztaljuk, hogy kutyánk rombolást végzett a lakáson, és elkezd felugrálni ránk amiatt, hogy végre lát minket, NE simogassuk meg, ne vigasztaljuk, ne dicsérgessük, mert ezzel épphogy rádicsérünk arra, amit meg akarunk szüntetni (rombolás, ugrálás). Egészen addig ne foglalkozzunk az ebbel, amíg izgatott, amíg rohangál, amíg felugrál ránk. Hagyjuk őt figyelmen kívül. Miután megnyugodott, onnantól indul az öt perc, azaz még öt percig ezek után se foglalkozzunk vele, hagyjuk stabilizálódni a nyugodt viselkedést. Amikor az 5 perc letelt, már játszhatunk vele, simogathatjuk, adhatunk neki jutalomfalatot is.

A játék segítségével adunk pozitív tapasztalatokat arról, hogy sosem hagyjuk őt végleg magára, vagyis biztonságot és kiszámítható válaszreakciót tapasztal a felénk mutatott kapcsolódási igényére. Ha minden alkalommal betartjuk az ötperces szabályt, a kutyusunk nyugodtan fog viselkedni, akkor is, amikor hazaérkezünk, és akkor is, amikor épp nem vagyunk otthon."

Az ötperces szabályt variálhatjuk is: először menjünk ki a lakásból öt percre, majd menjünk vissza, s ha ugrál, hagyjuk figyelmen kívül, várjunk, amíg lenyugszik, majd alkalmazzuk az ötperces szabályt. Következő alkalommal menjünk el 10, majd 20 percre, vagy akár fél órára sétálni, és hazaértünkkor tartsuk be az ötperces szabályt. A kutya viselkedése 3-6 héten belül garantáltan megváltozik, és oldódik/megszűnik a szeparációs szorongása. A boldog, szorongásoktól mentes kutya arról ismerszik meg, hogy gazdája magabiztos, nyugodt és határozott. Mindig tudja, mit vár el tőle a gazdi, és eszerint is viselkedik ” – vallja a szakember.

Foglaljuk le kedvencünket!

Fehér György szerint ma inkább hobbiból tartunk kutyákat, s nem vesszük figyelembe alapösztöneiket és idegrendszeri sajátosságaikat.

„Régen egy tacskónak, vagy egy labradornak reggeltől estig volt munkája, ment a gazdával vadászni. Manapság felengedjük a labradort a kanapénkra, hogy órákig ott heverésszen, aztán csodálkozunk, ha elhízott labradorok mászkálnak szerte az országban. A yorkshire terrierek ma nagyon divatosak, sokan tartják őket, csak azt felejtik el, hogy ők nem díszkutyák, hanem gyilkolásra kiképzett állatok. Yorkshire grófságban régen kikötők, malmok, raktárak tömege volt található, virágzott a gazdaság és a kereskedelem. Szükség volt olyan kutyákra, melyek ezeken a helyeken a patkányokat és más kisebb rágcsálókat irtva őrizték a „rendet”.

Ha egy yorkie-hoz hasonló alaptermészetű eb nincs lefoglalva, nem kap feladatokat és nem érik ingerek, unalmában szét fogja szedni a lakást, sőt, rátörhet a szeparációs szorongás is. Vigyük őket minden nap sétálni, mozgassuk meg, tanítsuk meg apportozni, vagy lepjük meg őket nyali szőnyeggel. A nyali szőnyeg kiváló unaloműző, fel lehet tölteni finomsággal(zöldségekkel, húspástétommal, lazackrémmel, kutyajoghurttal), az ebekben ettől beindul a vadászösztön, hiszen az orrukat kell használni, érzik, hogy zsákmányolni lehet, elterelődik a figyelmük.

A kutyák között vannak kolerikus, szangvinikus, flegmatikus és melankolikus személyiségtípusok.

A kolerikus nehezen nyugszik le, állandóan figyel, éber, folyton pezseg. Azt szoktam mondani, hogy ő már akkor ugat, amikor a postás még csak az előző utcában jár, és akkor is ugat, amikor a postás már hazaért és leült egy sörrel a tévé elé. A szangvinikusnak gyorsan felkelthető a figyelme és gyorsan lenyugszik, vagyis akkor kezdi el a postást ugatni, amikor odaér a ház elé, és akkor hagyja abba, amikor elmegy. Ők a legjobban képezhető kutyák. A flegmatikusok általában terápiás és vakvezető kutyák.”

A kutyakiképző szerint a boldog és kiegyensúlyozott gazdi-kutya kapcsolat érdekében fontos az is, hogy azonos idegrendszerű/temperamentumú emberek azonos temperamentumú kutyát válasszanak maguk mellé. Például egy flegmatikus típusú ember ne válasszon „hiperaktív” yorkshire terriert vagy tacskót, mert pokollá fogják tenni az életét.

Szerző: Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)