Rossz hír a diétás italok fogyasztóinak: a kutatók félelmetes dolgot állapítottak a mesterséges édesítőszerekről

2025. április 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár sokan lelkiismeret-furdalás nélkül isszák a diétásnak mondott italokat, mondván, ettől biztosan nem híznak el, és ez biztosan egészségesebb alternatívája a cukros változatoknak, most a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy ezeknek az innivalóknak a fogyasztása is káros lehet.

A diétás italok is tehetnek súlyos károkat a szervezetünkben
A diétás italok is tehetnek súlyos károkat a szervezetünkben
Fotó: Westend61/Getty Images

Hiába mondják őket diétásnak, ezek az italok valójában nagyon rosszat tehetnek egészségünkkel - figyelmeztetnek a szakemberek. Kiderült, hogy a bennük lévő édesítőszerek akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak.

Egészségesnek hisszük, mégsem azok

A gyakran egészségesebbnek tartott szénsavas üdítőitalokban, például a diétás kólákban lévő mesterséges édesítőszerek kiválthatják akár a 2-es típusú cukorbetegséget is - állítja egy friss kutatás.

A kutatók megállapították, hogy a 80-as évek óta használt aszpartám, amely olykor a rágógumikban vagy joghurtokban is megjelenik, hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának aggasztó növekedéséhez.

Francia kutatók több mint 108 ezer ember étrendjét vizsgálták meg és rájöttek, hogy azoknál, akik többet fogyasztottak bizonyos, aszpartámot tartalmazó adalékanyag-keverékből, több mint 10 százalékkal nőtt a betegség kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyet. Azt azonban hozzátették, a kapcsolat bizonyításához további kutatásokra van szükség, és egyelőre arra is szeretnének választ kapni, mi is lehet ennek a pontos oka.

Ez a csendes gyilkos hasnyálmirigyrák első tünete: étkezés közben lehet észrevenni és életet menthet

Medveczky Ilona a férfiakról: „Úgy imádtak, mint az Istent”

Megváltoztathatják a bélben lévő baktériumok összetételét

Feltételezik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek megváltoztatják a bélben lévő baktériumok összetételét. A szakemberek szerint a szervezet vércukorfelvételének és -szabályozásának módját is megváltoztatják, ennek köszönhető valószínűleg, hogy idővel a cukorbetegség esélyét is növelik.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói olyan alanyokat vontak be a kutatásba, akiknek átlagéletkora 43 év volt. A résztvevőknek hathavonta, három napon át 24 órás feljegyzéseket kellett készíteniük étrendjükről, véletlenszerűen elosztva egy kéthetes időszakra. Ezek között két hétköznap és egy hétvégi nap szerepelt, figyelembe véve, hogy a táplálkozásuk hogyan változik a hét folyamán.

A szakemberek hozzáteszik, olyan tényezőket, mint például a dohányzás, az életkor, illetve az alkoholfogyasztás, szintén figyelembe vettek. Ez alapján, a nyolcéves követői időszak során 1131 embernél állapították meg, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Kiderült, hogy az öt azonosított élelmiszer-adalékanyag-keverék közül, amiket fogyasztottak, kettő összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség magasabb előfordulási arányával.

Csökkentsük a bevitelüket

Az első módosított keményítőket (pektin, guar-gumi, karragén, polifoszfátok, kálium-szorbátok, kurkumin és xantángumi) tartalmazott, ez 8 százalékkal növelte a kockázatot. Ezek elsősorban emulgeálószerekből és tartósítószerekből állnak, és gyakran megtalálhatóak olyan iparilag feldolgozott élelmiszerekben és ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például a tejes desszertek, zsírok és szószok.

A második keverék esetében a cukorbetegség esélye 13 százalékkal nőtt. Ez citromsavat, nátrium-citrátotfoszforsavat, szulfit-ammóniás karamellt, aceszulfám-K-t, aszpartámot, szukralózt, arabgumit, almasavat, karnaubaviaszt, paprikakivonatot, antociánokat, guar-gumit és pektint tartalmazott. Ezek savanyítószerek, mesterséges édesítőszerek és színezékek, megtalálhatóak gyakran a mesterségesen édesített és cukrozott italokban.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kombinációját érdemes lehet figyelembe venni akkor, amikor meghatározzuk, mennyire biztonságot az adott élelmiszer. Mindenképp korlátozni kellene a nem alapvető fontosságú adalékanyagokat az élelmiszerekben" - idézi a Daily Mail a szakembereket.

A bélrák egyértelmű jele, mégis alig néhányan ismerik fel: 50 év alatt is fontos, hogy odafigyeljünk rá

Medveczky Ilona a férfiakról: „Úgy imádtak, mint az Istent”

Az Egészségügyi Világszervezet vezetői egyébként 2023-ban az emberekre nézve „valószínűleg rákkeltő”-nek nevezte az aszpartámot. Természetesen ez nem jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk ezekről az üdítőkről, de mindenképp érdemes csökkenteni a fogyasztásukat. Az aszpartám csak azok számára jelent határozott kockázatot, akik nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőle.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara pucérruhája mindenkit zavarba hoz majd: sosem volt még ennyire bátor a modell ruhája

Palvin Barbara pucérruhája mindenkit zavarba hoz majd: sosem volt még ennyire bátor a modell ruhája

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Extra fényes és egészséges tincsekre vágysz? Ezzel az egyszerű hajápolási rutinnal lehetséges! (x)

Extra fényes és egészséges tincsekre vágysz? Ezzel az egyszerű hajápolási rutinnal lehetséges! (x)

A JYSK vakvezető kutyák képzését bemutató előadást is tart munkavállalóinak (x)

A JYSK vakvezető kutyák képzését bemutató előadást is tart munkavállalóinak (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)