Rossz hír a diétás italok fogyasztóinak: a kutatók félelmetes dolgot állapítottak a mesterséges édesítőszerekről
Bár sokan lelkiismeret-furdalás nélkül isszák a diétásnak mondott italokat, mondván, ettől biztosan nem híznak el, és ez biztosan egészségesebb alternatívája a cukros változatoknak, most a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy ezeknek az innivalóknak a fogyasztása is káros lehet.
Ezeket láttad már?
Hiába mondják őket diétásnak, ezek az italok valójában nagyon rosszat tehetnek egészségünkkel - figyelmeztetnek a szakemberek. Kiderült, hogy a bennük lévő édesítőszerek akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak.
Egészségesnek hisszük, mégsem azok
A gyakran egészségesebbnek tartott szénsavas üdítőitalokban, például a diétás kólákban lévő mesterséges édesítőszerek kiválthatják akár a 2-es típusú cukorbetegséget is - állítja egy friss kutatás.
A kutatók megállapították, hogy a 80-as évek óta használt aszpartám, amely olykor a rágógumikban vagy joghurtokban is megjelenik, hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának aggasztó növekedéséhez.
Francia kutatók több mint 108 ezer ember étrendjét vizsgálták meg és rájöttek, hogy azoknál, akik többet fogyasztottak bizonyos, aszpartámot tartalmazó adalékanyag-keverékből, több mint 10 százalékkal nőtt a betegség kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyet. Azt azonban hozzátették, a kapcsolat bizonyításához további kutatásokra van szükség, és egyelőre arra is szeretnének választ kapni, mi is lehet ennek a pontos oka.
Ez a csendes gyilkos hasnyálmirigyrák első tünete: étkezés közben lehet észrevenni és életet menthet
Megváltoztathatják a bélben lévő baktériumok összetételét
Feltételezik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek megváltoztatják a bélben lévő baktériumok összetételét. A szakemberek szerint a szervezet vércukorfelvételének és -szabályozásának módját is megváltoztatják, ennek köszönhető valószínűleg, hogy idővel a cukorbetegség esélyét is növelik.
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói olyan alanyokat vontak be a kutatásba, akiknek átlagéletkora 43 év volt. A résztvevőknek hathavonta, három napon át 24 órás feljegyzéseket kellett készíteniük étrendjükről, véletlenszerűen elosztva egy kéthetes időszakra. Ezek között két hétköznap és egy hétvégi nap szerepelt, figyelembe véve, hogy a táplálkozásuk hogyan változik a hét folyamán.
A szakemberek hozzáteszik, olyan tényezőket, mint például a dohányzás, az életkor, illetve az alkoholfogyasztás, szintén figyelembe vettek. Ez alapján, a nyolcéves követői időszak során 1131 embernél állapították meg, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
Kiderült, hogy az öt azonosított élelmiszer-adalékanyag-keverék közül, amiket fogyasztottak, kettő összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség magasabb előfordulási arányával.
Csökkentsük a bevitelüket
Az első módosított keményítőket (pektin, guar-gumi, karragén, polifoszfátok, kálium-szorbátok, kurkumin és xantángumi) tartalmazott, ez 8 százalékkal növelte a kockázatot. Ezek elsősorban emulgeálószerekből és tartósítószerekből állnak, és gyakran megtalálhatóak olyan iparilag feldolgozott élelmiszerekben és ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például a tejes desszertek, zsírok és szószok.
A második keverék esetében a cukorbetegség esélye 13 százalékkal nőtt. Ez citromsavat, nátrium-citrátotfoszforsavat, szulfit-ammóniás karamellt, aceszulfám-K-t, aszpartámot, szukralózt, arabgumit, almasavat, karnaubaviaszt, paprikakivonatot, antociánokat, guar-gumit és pektint tartalmazott. Ezek savanyítószerek, mesterséges édesítőszerek és színezékek, megtalálhatóak gyakran a mesterségesen édesített és cukrozott italokban.
„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kombinációját érdemes lehet figyelembe venni akkor, amikor meghatározzuk, mennyire biztonságot az adott élelmiszer. Mindenképp korlátozni kellene a nem alapvető fontosságú adalékanyagokat az élelmiszerekben" - idézi a Daily Mail a szakembereket.
A bélrák egyértelmű jele, mégis alig néhányan ismerik fel: 50 év alatt is fontos, hogy odafigyeljünk rá
Az Egészségügyi Világszervezet vezetői egyébként 2023-ban az emberekre nézve „valószínűleg rákkeltő”-nek nevezte az aszpartámot. Természetesen ez nem jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk ezekről az üdítőkről, de mindenképp érdemes csökkenteni a fogyasztásukat. Az aszpartám csak azok számára jelent határozott kockázatot, akik nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőle.
