Nem is gondolnád, milyen rágcsálnivalóval előzheted meg a vastagbélrák kialakulását: elképesztő hatással lehet a szervezetedre

2025. május 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Jó hír érkezett azoknak, akik szeretnek diót rágcsálni: erről az ízletes ropogtatnivalóról eddig is tudtuk, hogy nagyon egészséges, most pedig kiderült az is, hogy a vastagbélrák kockázatát is csökkenthetjük azzal, ha beépítjük az étrendünkbe.

Újabb bizonyíték, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe a dióféléket
Újabb bizonyíték, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe a dióféléket
Fotó: bernardbodo/Getty Images

Ha egy olyan nassolnivalóra vágysz, amelyet akár a diétába is beépíthetsz, akkor a dió remek választás lehet. Ráadásul, most kiderült róla még egy nagyon fontos információ: akár a vastagbélrák kockázatát is csökkenthetjük vele.

HIRDETÉS

Egyetlen maréknyi is segíthet

Amerikai kutatók megállapították, hogy ha minden reggel egy maréknyi, apróra vágott diót szórunk a zabpelyhünkre, azzal csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. És hogy minek köszönhető mindez? A szakemberek szerint a kulcs a dióban található ellagitanninokban rejlik. Ezek növényi eredetű polifenolok, amelyek a különböző diófélékben, bogyós gyümölcsökben és gránátalmában is megtalálhatóak.

Ezek a vegyületek fogyasztás után a bél mikrobiomjában lebomlanak és erős gyulladáscsökkentő molekulákká, úgynevezett urolithinekké alakulnak. Mivel a krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a rák kialakulásával, azok csökkentése segíthet megelőzni a rákos sejtek kialakulását és terjedését.

„A dióban található ellagitanninok fontos gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket a klinikai kísérletekben végzett kutatásainkban is megfigyeltünk a betegeknél. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a bél az ellagitanninokat egy erős gyulladáscsökkentő anyaggá, urolithin A-vá alakítja” - mondta el Dr. Daniel W. Rosenberg, a tanulmány vezetője a The Sunnak.

Rákra utaló tünetek, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni: három emberből egy csak késve keresi fel az orvosát

Rákra utaló tünetek, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni: három emberből egy csak késve keresi fel az orvosát

Látványos eredmények

A kutatócsapat összesen 39, 40 és 65 év közötti, a bélrák kockázatának kitett személy életét követte nyomon. Megkérték őket, hogy kezdjenek egy háromhetes diétát, amely során ellagitanninban gazdag ételeket kellett fogyasztaniuk, ezen belül pedig naponta körülbelül 28 grammnyi, tehát egy marék diót enniük. A kísérlet végén kolonoszkópián estek át, amely során a belek belsejét vizsgálták meg.

Ezt követően a kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknek több urolithin A volt a vizeletükben, alacsonyabb volt a gyulladás szintje a vérben, a vizeletben és a bélpolipokban. Esetükben csökkenést mértek továbbá a vimentin (az agresszív bélrákfajtákkal összefüggésbe hozható fehérje) szintjében is. „Az urolitin A nagyon pozitív hatással van a gyulladásokra és talán még a rákmegelőzésre is. Tanulmányunk egy erős érvet szolgáltat azzal kapcsolatban, hogy illesszük be a diót az étrendünkbe."

Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a dió javíthatja a szív egészségét, fokozhatja az agy működését és segíthet a fogyásban is. A vastagbélrák az Egyesült Királyságban az egyik leggyakoribb rákfajta, évente körülbelül 44 ezer embert diagnosztizálnak vele, és 17 ezren halnak meg benne.

Így tehetünk még többet a vastagbélrák megelőzése érdekében

  • Együnk naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt
  • Válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, rizst és tésztát
  • Együnk több hüvelyest, például babot és lencsét
  • Együnk halat, csirkét, tojást és tofut, de korlátozzuk a vörös húsok fogyasztását, és kerüljük a feldolgozott húsokat
  • Igyunk tejet, tejtermékeket, de válasszunk alacsony cukor- és zsírtartalmú termékeket
  • Válasszunk telítetlen olajokat, krémeket a vaj helyett, és csak kis mennyiségben használjuk őket
  • Kerüljük a magas zsírtartalmú vagy cukortartalmú ételeket és italokat, például édességeket, süteményeket, chipset és szénsavas italokat
  • Fogyasszunk legalább 30 gramm rostot naponta
  • Igyunk elegendő folyadékot, naponta legalább hat-nyolc pohárral
  • Csökkentsük az alkoholfogyasztást
Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Így néztek ki a Marvel-filmek sztárjai a karrierjük kezdetén: sokuk mellett elmennél az utcán

Így néztek ki a Marvel-filmek sztárjai a karrierjük kezdetén: sokuk mellett elmennél az utcán

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A JYSK vakvezető kutyák képzését bemutató előadást is tart munkavállalóinak (x)

A JYSK vakvezető kutyák képzését bemutató előadást is tart munkavállalóinak (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Nemzetközi ételek kvíz: melyik konyha illik hozzád a legjobban? (x)

Nemzetközi ételek kvíz: melyik konyha illik hozzád a legjobban? (x)

Top 5 öregedésgátló tipp a hétköznapokra, amit vétek lenne kihagynod (x)

Top 5 öregedésgátló tipp a hétköznapokra, amit vétek lenne kihagynod (x)