Dobd fel az otthonod vintage kerámiával, porcelánnal! Mutatjuk a kedvenc lelőhelyünket

2020.december.13.

Sokan otthonról dolgozunk, a szabadidőnket is ott töltjük, közelegnek az ünnepek – ezeknél az indokoknál nehéz lenne jobbakat találni, ha a lakásdekoráció vásárlásra keresnénk ürügyet. Jó hír, hogy ezt megtehetjük régi díszeknek vagy használati tárgyaknak új esélyt adva, a tömött bevásárlóközpontok és tömeggyártott áruk elkerülésével. Ruha és bútor fronton évek óta dübörög a vintage-láz, szinte mindenki tudna legalább egy olyan üzletet mondani, ahol ilyen jellegű pulóvert vagy széket venne. A Retrohungary pedig a kisebb tárgyak, például vázák, csészék vagy gyertyatartók terén kínál nagyszerű alternatívát, ha egyedi, fenntartható lakásdíszt keresünk ajándékba – akár önmagunknak is.

A kicsi üzlet és gazdag gyűjtemény tulajdonosai Sebők Judit és Borbély Tamás, akik maguk is a retro porcelánok szerelmesei, gyűjtői, így a Retrohungary-ben vásárolva nem csak egy tárgyat vihetünk haza, hanem hatalmas tárgyi tudásuknak hála az ahhoz kapcsolódó történetet is. Apró boltjuk az Astoria közelében várja azokat, akik személyesen szeretnének válogatni, az online teret előnyben részesítőknek pedig rendszeres, facebookos vásárjaikat, valamint Judit régi porcelános blogját, a Retroporcelanokat is ajánljuk.

Ketten hoztátok létre a Retrohungary-t, hogy találtatok egymásra? Honnan ered a porcelánok, kerámiák szeretete, ismerete? Ezen a közös vonáson kívül mit érdemes tudni rólatok?

Gyűjtőként találkoztunk körülbelül 6 évvel ezelőtt. Eleinte a gyűjtés volt a témánk, aztán Tamás bekapcsolódott a kutatásba, hogy minél többet megtudjunk a nekünk kedves tárgyakról. Időközben barátok is lettünk, nem csak gyűjtőtársak.

Mindemellett mindketten dolgozunk is, Judit fércművek néven készített játékokat és ékszereket 12 évig, Tamás pedig szociális munkás. A jövőt viszont úgy képzeljük, hogy csak ezekkel a tárgyakkal foglalkozunk.

Mi vezetett a bolt nyitáshoz?

Judit lehetőséget kapott, hogy a Palomába költöztesse az ékszereit, de egy bemutatóterem túl tágas volt erre a célra. Régóta beszélgettünk, hogy a gyűjteményeink már kinőtték a kereteket, adott volt a helyiség fele szabadon, úgyhogy úgy gondoltuk, hogy egy művészudvarba, a design címke alá bőven beférnek a magyar retro kerámiák és porcelánok is. Hiszen a mai napig megállják a helyüket modern környezetben is. Erre bizonyíték, hogy sokan választanak innen tárgyakat otthonaikba. Egyfajta bemutatóteremként működünk, mini kiállításokra is volt már példa, és, ha valaki betér és van kérdése a tárgyakról, legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni.

Meséljetek kicsit a közös munkáról. Szétosztjátok a teendőket, vagy mindketten foglalkoztok mindennel?

Tulajdonképpen mindenki részt vállal mindenből. A beszerzés, a közös vadászat mindig jó móka, akár Budapesten, akár vidéken. Felváltva vagyunk a boltban, mindketten fotózunk, levelezünk, tényleg mindent megosztunk.

Van a Retrohungary-hez köthető fontos emléketek? Esetleg egy különleges tárgy megtalálása, amit aztán eladtatok vagy nagy egymásra találás vásárló és egy termék között?

Csodálatos, amikor egy régi tárgy visszakerül rokonokhoz. Nem egyszer előfordult, hogy egy kerámiát a keramikus családtagja vásárolt meg és mesélt a tervezőről és a tárgyról is. Ennél közelebb nem is kerülhetnénk a múlthoz.

Milyenek a vásárlóitok? Inkább idősebbek, akik életében az ilyen tárgyak évtizedek óta jelen vannak, vagy inkább fiatalok járnak hozzátok? A vintage dolgok divatossága érezhető a porcelánok, kerámiák terén is?

Nekünk hosszú évek óta tart ez a rajongás, de tény, hogy most reneszánszát éli a retro, evvel együtt a porcelán és a kerámia is. A hozzánk betérők 20 és 70 év között vannak, nem lehetne egy korosztályt kiemelni. Azt hiszem, a tárgyak szeretete az összekötő kapocs, a közös nevező. A fiatalok most fedezik fel, milyen kincsek lehettek a nagyszüleiknél, szüleiknél, az idősebbek pedig vagy a már kialakult ízlésüknek megfelelő darabokat keresik, vagy kiegészítő darabokat meglévő gyűjteményekhez.

Mi bizonyul a legkeresettebbnek?

Ahogy a gyűjtők is sokszínűek, úgy a kiválasztott darabok is változatosak. Van, aki a figurákat szereti, van, aki vázákat gyűjt, valaki pedig egyszerűen a növényeinek keres kaspót. De a kerámia és porcelán mellett az üveg és ötvös termékek is egyre népszerűbbek.

És nektek vannak személyes kedvenceitek?

Mindkettőnk porcelánok gyűjtésével lépett be ebbe a világba, de az évek alatt a kerámia is kedvenccé vált. Tamás kedvence Adamis Gusztáv, Judit női keramikusok munkáit gyűjti szívesen.

Van valamilyen tervetek a bolt jövőjét illetően? Hogy képzelitek a folytatást?

Nagy álmunk, hogy nagyobb helyre költözzön ez a gyűjtemény, reméljük jövőre megtaláljuk ehhez a tökéletes helyet.

Szöveg: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Felpörög a szerelmi és társasági életed - december 1.

Napi horoszkóp: Felpörög a szerelmi és társasági életed - december 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói