Kiderült, melyik a legegészségesebb rizs: nem véletlenül szeretik annyira a sportolók
A rizs az egyik legelterjedtebb élelmiszer a világon, a Föld szinte minden országában szívesen fogyasztják Ázsiától kezdve Közép- és Dél-Amerikáig, ahol évről-évre fokozatosan erősödik a népszerűsége. De tudtad, hogy nem csupán az különbözteti meg őket, melyik milyen ételhez jó, hanem az is, milyen hatást gyakorol a szervezetre?
Ezeket láttad már?
Sokkal egészségesebb, mint a tészta vagy egy adag sült krumpli, így bármilyen rizst kedvelsz is, már sokkal egészségesebb döntéseket hozol, mint azok, akik inkább a fenti alternatívákat választják. Ám ha szeretnél még okosabban tájékozódni az egyes élelmiszerek táplálkozási tulajdonságait illetően, segítünk, melyik rizs mellett dönts legközelebb az üzletek polcai előtt állva.
Melyik rizs a legjobb?
Ár, elkészítési idő és mód. Számos fontos szempont van, amit figyelembe veszünk, amikor kiválasztjuk az aznapi menü hozzávalóit. Ám ha a rizsről van szó, nem árt figyelembe venni plusz egy tényezőt is: a szervezeted és az egészséged igényeit. Biztosan láttad már a csomagoláson a basmati rizs feliratot vagy kóstoltad már ezt az Indiából származó hosszúkás szemű rizst, ami nem véletlenül olyan népszerű a sportolók körében, és választják szívesebben a klasszikus "normál" fehér rizzsel szemben, írja a Vogue.
A basmati rizs, ami főzés során tovább nyúlik, nem csomósodik úgy, mint az ovális alakú, teltebb szemű rokonaik, ráadásul jóval kevésbé finomított is, ezáltal több rostot és tápanyagot képes hasznosítani belőle a szervezeted. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexe, ami segít megelőzni, hogy hirtelen megemelkedjen a vércukorszinted vagy hogy fokozott éhségérzetet tapasztalj, emellett könnyen emészthető, és ha ez nem lenne elég, sokkal jobban megőrzi a fűszerek aromáját, mint a többi rizs.
Gondoltad volna? 100 gramm főtt basmati rizsben az alábbiakat találod:
Szénhidrátok: 27 gramm
Fehérje: 2,5 gramm
Zsírok: 0.3g
Rost: 0,4 gramm
Vitaminok és ásványi anyagok: B-vitamin, vas, cink, magnézium, foszfor
Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz
Fehér vagy barna? Egyáltalán nem mindegy!
Kevesen tudják, de ezgy 26 ezer főt bevonó vizsgálat szerint a fehér rizs összefüggésbe hozható az elhízással, a szívbetegség, a stroke, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Jóval magasabb ugyanis a szénhidráttartalma, mint barna társainak, rosttartalma ellenben sokkal alacsonyabb. Tehát ha a fehér basmati rizsre esik a választásod, tarts mértéket, a barna basmati viszont mindenképpen okosabb választás az egészséged szempontjából.
A barna basmati rizst ráadásul teljes kiőrlésű gabonának tekintik, ami azt jelenti, hogy a szem csírát, korpát és endospermium (a csírát tápláló szövetet) is tartalmaz. Ezek az előnyök pedig összefüggésbe hozhatóak a rák és a korai halálozás megelőzésével.