Egyáltalán nem igaz, hogy a férfiak jobban vezetnek, mint a nők

2019.november.30.

Király Eszter mentálhigiénés szakember, párkapcsolati és önismereti tréner, író szerint a női önmegvalósítás, az önmenedzselés mára természetessé vált. A nők ma ugyanúgy beleálltak egy szerepbe, melyben helyt kell állniuk, döntéseket hoznak, vezetői szerepet töltenek be, és sikeresen, önazonosan vezetik saját életüket is. A női szerep ma nem merül ki a gyerekszülésben és a családi tűzhely őrzésében, hiszen nők között is vannak kreatív elmék, önmegvalósító, tudós alkatok, ők jogosan mind benne akarnak maradni a karrierösztönző forgószélben. Kár lenne eltékozolni tehetségüket, megéri balanszírozni az anyaság és karrier kettősségében. Nem egyedüli opció egyik sem, mindkettőt felvállalják, csak így élhetnek kiteljesedett életet. A nő üggetlenségének, autonómiájának, önmegvalósításának fontos eszköze ma az autó, mely a család és karrier megnyugtató egyensúlyban tartásához is elengedhetetlen.

Hogyan vezetnek a nők?

A KSH (Központi statisztikai hivatal) adatai szerint a nők egyáltalán nem rosszabb vezetők a férfiaknál. Király Eszter is ezt erősítette meg.

Pszichológiai szempontból a nők sokkal jobb megfigyelők, többet látnak, hallanak, érzékelnek és észlelnek a világból. Tehetségesebbek abban, hogy egyszerre több dologra figyeljenek, képesek megosztani a figyelmüket és koncentrálni több tevékenységre, ingerhatásra egyszerre.

A nők érzelmei és verbális kifejező készségei jobb és bal agyféltekéjükben egyaránt megtalálhatók, ezért gondolkodásukat, közléseiket az érzelmeik színezik, és befolyásolják. És mivel emocionális teremtmények, ezért döntési mechanizmusuk megfontoltabb, több toleranciával és empátiával fordulnak embertársaik felé az utakon is, ezért több balesetet előznek meg és kerülnek el. Térlátásuk viszont gyengébb a férfiakénál, ráadásul lassabban hoznak döntést egy-egy váratlan közlekedési helyzetben, amikor gyorsan, magabiztosan kellene reagálniuk, többször blokkolnak le.

Sok nő eleve szorong, amikor a volánhoz ül, ráadásul ez fokozódik, amikor férfi ül mellette, és a "negatív energiamező" csak fokozódik, amikor az degradáló megjegyzéseket tesz. Mindkét nemnek vannak mélyen megbúvó, ösztönös jellemzők, melyek autóvezetés közben különösen megmutatkoznak. A nőknél a biztonságra törekvés és a védelmező ösztön, a férfiaknál pedig inkább a territórium védelme és a dominancia kimutatása az, ami meghatározza vezetési stílusukat.

Mi adhat önbizalmat a nőknek? Az elektromos autó!

Sok nő boldogtalanságát ma az alacsony önbecsülés, a magabiztosság, az önbizalom hiánya okozza az élet minden területén. Nőként el kell hinnünk, hogy semmilyen pszichés tényező nem befolyásolja azt, hogy ne lehetnénk jó sofőrök. A magabiztossághoz az is hozzátartozik, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat az autóban, ha örömmel, felszabadultan tudunk a volánhoz ülni, vezetéskor is sokkal magabiztosabbak leszünk. A magabiztosság
elérésében nagy segítségünkre lehetnek az innovatív, közösségi megoldások, például nem kell az autó karbantartásával foglalkozni, a használhatóság egyszerű, megbízhatóbb, kevesebb a hibaforrás. Ezt támasztja alá az is, hogy a célcsoportba tartozó nők 63 százaléka valószínűleg kipróbálná a közösségi autómegosztást egy kedvező ajánlat esetén.

Az elektromos autó önbizalmat ad, mert mindig rendelkezésre áll, az egyszerű kezelhetőség, és a jól átlátható kezelőelemek miatt kevesebb a kudarcélmény az utakon, ami szintén növeli az önbecsülést, magabiztossá, bátrabbá teszi a női vezetőt. A töltés egy bevásárlás alatt megoldható a bevásárlóközpont parkolójában. A környezetvédelem, a zöld szemlélet, a tudat, hogy jót teszel, többet teszel egy globális

"Az elektromos autómegosztás nekünk a kezdetektől arról szólt, hogy csökkentsük Budapest környezeti terhelését, és közben minél többeknek alternatívát kínáljunk az egyébként az idő nagy részében kihasználatlanul álló saját autó birtoklására. Mivel a flotta csak elektromos autókból áll, a felhasználók minden úttal hozzátehetnek egy kicsit, hogy jobb hely legyen a város Valószínűleg nemtől független, hogy az autózással járó nyűg, szervízelés, vagy a biztosítások adminisztrációja nem kedvence senkinek." mondta Michaletzky Bálint az idén 3 éves e-autó megosztó GreenGo ügyvezetője.

Király Eszter szerint a szabadság, a függetlenség érzése különösen fontos a mai nők számára is. A másik nem szemszögéből nézve, a fiatal férfiak
körében népszerűbbek a közösségi megoldások, pontosan a függetlenség megélése miatt, sokuk számára még lelki terhet jelent a véglegesség érzése, bármi, vagy bárki felé elköteleződni. Az érettebb férfiak körében a közösségi autózás ritkábban preferált opció, pontosan a fent említett territórium védelem és birtoklás miatt.

Összegzésképpen a szakértő úgy véli, afelé tartunk, hogy az elektromos autózás már nem csak az elkötelezett ökoharcosok fura hobbija. Önismereti szempontból, azon nők számára, akik eddig félve, szorongva álltak a vezetéshez, a közösségi elektromos autózás - a komfortzónát átlépve, a zöld szemlélettel kombinálva - egy tudatos önszeretet és önbizalomnövelés. Az érettebb férfiak is egyre tudatosabbá válnak e téren, felismerik, hogy időnként a praktikusság, a gyorsaság, és a környezet megóvásának érdekében jobb ellenállni a "tesztoszteron hívásának", néha érdemes elengedni a saját territórium, a birtoklás érzését.

Király Eszter mentálhigiénés szakember, párkapcsolati és önismereti tréner, író, előadó, tanár. Cikkeivel a párkapcsolati témákon túl érinti a női-férfi szerepegyensúly fennmaradásának és a hagyományos értékek megőrzésének fontosságát is. Meddig tart a kapcsolatunk című önismereti könyve 2017-ben jelent meg.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: ambiciózus és eredeti ötletekre számíthatsz - január 21.

Napi horoszkóp: ambiciózus és eredeti ötletekre számíthatsz - január 21.

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el