Felvettek az egyetemre? Akkor már most készülhetsz akár félévre külföldre az Erasmus programnak köszönhetően!

Ha osztott képzésű bolognai rendszerben végezted a felsőfokú tanulmányaidat, akkor biztosan neked is lehetőséged volt kihasználni azt a remek lehetőséget, hogy egy vagy akár két félévet is valahol külföldön egy másik egyetemen végezz az Erasmus program keretében – és biztosak vagyunk benne, hogy azóta is az egyik legszuperebb emléked, élményed. Ha pedig még ezután leszel egyetemista, akkor azért kell ezt a cikket elolvasnod, mert tudnod kell, hogy milyen nagyszerű lehetőségek várnak rád az egyetemi évek alatt azért, mert Európában élsz.

Használd ki az Erasmus program-adta lehetőségeket, és tanulj külföldön akár egy félévet is!
Használd ki az Erasmus program-adta lehetőségeket, és tanulj külföldön akár egy félévet is!
Fotó: Getty Images

Az európai uniós állampolgárként megadatik nekünk az a nagyszerű lehetőség, hogy bárhol folytathassunk a tanulmányainkat, akár hosszútávon is. Ha csak bele szeretnénk kóstolni például a párizsi Sorbonne egyetem oktatási rendszerébe, esetleg Sevillában szeretnénk eltölteni három felejthetetlen, inspiráló hónapot, akkor egy európai uniós felsőoktatási intézményeinek diákjaként erre jogunk és lehetőségünk van – természetesen ennek is vannak alapfeltételei, például a jó tanulmányi átlag, illetve az Erasmus programba való sikeres felvétel.

Ha már diák vagy, vagy idén ősszel kezded a felsőfokú tanulmányaidat, akkor jó, ha ezeket már előre tudod az Erasmus+ programról, aminek köszönhetően lehetőséged nyílhat arra, hogy tanulmányaidnak egy részét külföldön végezd, illetve külföldi vállalatnál szerezz szakmai gyakorlatot. Ha Erasmus+-diákként külföldre mész tanulni, akkor:

  • a fogadó egyetemen nem kell sem regisztrációs díjat, sem tandíjat fizetned
  • a külföldi tanulmányokat az anyaintézmény elismeri és beszámítja a diploma megszerzéséhez szükséges követelmények teljesítésébe
  • a kint tartózkodás során uniós ösztöndíjban részesülsz, mely segít fedezni lakhatási és utazási költségeidet.

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közös szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább két országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Ha szakoktatásban vagy -képzésben veszel részt, vagy éppen most szerezted meg szakképesítésed, és elhelyezkedési esélyeidnek javítása céljából szakmai gyakorlatot szeretnél végezni külföldön, az Erasmus+ elnevezésű uniós program jóvoltából pénzügyi támogatásban részesülhetsz.

Az Erasmus+ program 2021-től megújul

A 2021-2027 közötti, új uniós költségvetési ciklusban az Erasmus+ program közel kétszer akkora költségvetésből gazdálkodik, mint az előző hétéves időszakban: összesen több mint 28 milliárd euró, szemben a korábbi 14,7 milliárd euróval. Ez pedig azt jelenti, hogy még több lehetőség lesz a részvételre:

  • nagyobb a résztvevői létszám a nagyobb költségvetésnek köszönhetően
  • több lehetőségük van a fogyatékossággal, szegénységben és a távol eső helyeken élőknek, valamint a bevándorlói hátterű és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjainak
  • kiegészítő támogatás, illetve előleg a rászorulóknak
  • nem lehet pályázatot elutasítani arra hivatkozva, hogy túl magas költségekkel jár, ha az extra költségek a program inkluzív jellegét szolgáló intézkedésekkel összefüggésben merülnek fel

Még többet ad még több diáknak

A megújult Erasmus+ program keretében mostantól a felnőttoktatásban részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban. A hallgatók életkortól és háttértől függetlenül új készségekre tehetnek szert, amelyeknek szakmájukban és a mindennapi életben is hasznát tudják majd venni. Különösen igaz lesz ez most, amikor a zöld és digitális átállás, valamint a koronavírus-világjárvány miatt nagy változások várhatók a munkaerőpiacon.

Megkönnyített részvétel, ami még a környezet számára is kíméletes

Leegyszerűsödik és kevesebb papírmunkával jár majd a pályázás. A programon belül pedig külön rendszer működik majd a kisebb szervezetek, például ifjúsági egyesületek és sportklubok támogatására. Az EU célkitűzéseihez igazodva a program többet fordít majd a környezet védelmére és saját környezeti lábnyomának csökkentésére, például klímabarát közlekedésre ösztönzi a résztvevőket.

További innovatív oktatási modellek közül válogathatsz

Mostantól a DiscoverEU kezdeményezés is az Erasmus+ alá tartozik. A program ingyenes utazási igazolványt ad a fiatalok kezébe ahhoz, hogy tanulás céljából eljussanak például egy intenzív nyelvtanfolyamra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra.

Szintén a külföldi tapasztalatszerzést segíti az Európai egyetemek kezdeményezés, amellyel a hallgatók több uniós országban is folytathatnak tanulmányokat diplomájuk megszerzéséhez.

Emellett „szakképzési kiválósági központok” is létrejönnek, hogy a helyi szakképzést bekapcsolják a készségfejlesztés nemzetközi hálózatába.

Élj a lehetőséggel, hogy európai polgárként tapasztalatot szerezhetsz, több helyen tanulhatsz, tágíthatod a látóköröd!

A megjelenített tartalom az EP Kommunikációs Főigazgatósága által támogatott együttműködés keretében készült, annak tartalmáért az Európai Parlament felelősséget nem vállal.

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói