Felvettek az egyetemre? Akkor már most készülhetsz akár félévre külföldre az Erasmus programnak köszönhetően!

Ha osztott képzésű bolognai rendszerben végezted a felsőfokú tanulmányaidat, akkor biztosan neked is lehetőséged volt kihasználni azt a remek lehetőséget, hogy egy vagy akár két félévet is valahol külföldön egy másik egyetemen végezz az Erasmus program keretében – és biztosak vagyunk benne, hogy azóta is az egyik legszuperebb emléked, élményed. Ha pedig még ezután leszel egyetemista, akkor azért kell ezt a cikket elolvasnod, mert tudnod kell, hogy milyen nagyszerű lehetőségek várnak rád az egyetemi évek alatt azért, mert Európában élsz.

Használd ki az Erasmus program-adta lehetőségeket, és tanulj külföldön akár egy félévet is!
Használd ki az Erasmus program-adta lehetőségeket, és tanulj külföldön akár egy félévet is!
Fotó: Getty Images

Az európai uniós állampolgárként megadatik nekünk az a nagyszerű lehetőség, hogy bárhol folytathassunk a tanulmányainkat, akár hosszútávon is. Ha csak bele szeretnénk kóstolni például a párizsi Sorbonne egyetem oktatási rendszerébe, esetleg Sevillában szeretnénk eltölteni három felejthetetlen, inspiráló hónapot, akkor egy európai uniós felsőoktatási intézményeinek diákjaként erre jogunk és lehetőségünk van – természetesen ennek is vannak alapfeltételei, például a jó tanulmányi átlag, illetve az Erasmus programba való sikeres felvétel.

Ha már diák vagy, vagy idén ősszel kezded a felsőfokú tanulmányaidat, akkor jó, ha ezeket már előre tudod az Erasmus+ programról, aminek köszönhetően lehetőséged nyílhat arra, hogy tanulmányaidnak egy részét külföldön végezd, illetve külföldi vállalatnál szerezz szakmai gyakorlatot. Ha Erasmus+-diákként külföldre mész tanulni, akkor:

  • a fogadó egyetemen nem kell sem regisztrációs díjat, sem tandíjat fizetned
  • a külföldi tanulmányokat az anyaintézmény elismeri és beszámítja a diploma megszerzéséhez szükséges követelmények teljesítésébe
  • a kint tartózkodás során uniós ösztöndíjban részesülsz, mely segít fedezni lakhatási és utazási költségeidet.

Az Erasmus Mundus program jóvoltából a diákok posztgraduális tanulmányokat folytathatnak olyan kurzus keretében, mely több - különböző EU-országokban működő, sőt egyes esetekben Európán kívüli - egyetem közös szervezésében valósul meg. A programban részt vevő diákok legalább két országban folytatnak tanulmányokat vagy kutatást, amelynek végeztével közös diplomát (joint degree), illetve két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló diplomát (double/multiple degree) kapnak. Ha szakoktatásban vagy -képzésben veszel részt, vagy éppen most szerezted meg szakképesítésed, és elhelyezkedési esélyeidnek javítása céljából szakmai gyakorlatot szeretnél végezni külföldön, az Erasmus+ elnevezésű uniós program jóvoltából pénzügyi támogatásban részesülhetsz.

Az Erasmus+ program 2021-től megújul

A 2021-2027 közötti, új uniós költségvetési ciklusban az Erasmus+ program közel kétszer akkora költségvetésből gazdálkodik, mint az előző hétéves időszakban: összesen több mint 28 milliárd euró, szemben a korábbi 14,7 milliárd euróval. Ez pedig azt jelenti, hogy még több lehetőség lesz a részvételre:

  • nagyobb a résztvevői létszám a nagyobb költségvetésnek köszönhetően
  • több lehetőségük van a fogyatékossággal, szegénységben és a távol eső helyeken élőknek, valamint a bevándorlói hátterű és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjainak
  • kiegészítő támogatás, illetve előleg a rászorulóknak
  • nem lehet pályázatot elutasítani arra hivatkozva, hogy túl magas költségekkel jár, ha az extra költségek a program inkluzív jellegét szolgáló intézkedésekkel összefüggésben merülnek fel

Még többet ad még több diáknak

A megújult Erasmus+ program keretében mostantól a felnőttoktatásban részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban. A hallgatók életkortól és háttértől függetlenül új készségekre tehetnek szert, amelyeknek szakmájukban és a mindennapi életben is hasznát tudják majd venni. Különösen igaz lesz ez most, amikor a zöld és digitális átállás, valamint a koronavírus-világjárvány miatt nagy változások várhatók a munkaerőpiacon.

Megkönnyített részvétel, ami még a környezet számára is kíméletes

Leegyszerűsödik és kevesebb papírmunkával jár majd a pályázás. A programon belül pedig külön rendszer működik majd a kisebb szervezetek, például ifjúsági egyesületek és sportklubok támogatására. Az EU célkitűzéseihez igazodva a program többet fordít majd a környezet védelmére és saját környezeti lábnyomának csökkentésére, például klímabarát közlekedésre ösztönzi a résztvevőket.

További innovatív oktatási modellek közül válogathatsz

Mostantól a DiscoverEU kezdeményezés is az Erasmus+ alá tartozik. A program ingyenes utazási igazolványt ad a fiatalok kezébe ahhoz, hogy tanulás céljából eljussanak például egy intenzív nyelvtanfolyamra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra.

Szintén a külföldi tapasztalatszerzést segíti az Európai egyetemek kezdeményezés, amellyel a hallgatók több uniós országban is folytathatnak tanulmányokat diplomájuk megszerzéséhez.

Emellett „szakképzési kiválósági központok” is létrejönnek, hogy a helyi szakképzést bekapcsolják a készségfejlesztés nemzetközi hálózatába.

Élj a lehetőséggel, hogy európai polgárként tapasztalatot szerezhetsz, több helyen tanulhatsz, tágíthatod a látóköröd!

A megjelenített tartalom az EP Kommunikációs Főigazgatósága által támogatott együttműködés keretében készült, annak tartalmáért az Európai Parlament felelősséget nem vállal.

Ez is érdekelhet

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla