199 napot töltött az űrben ez az űrhajós és megosztja tippjeit az elszigeteltség túléléséhez

2021.március.16.

Ha van valaki, aki az újfajta koronavírus-járvány miatti helyzetben abszolút megérti, hogy milyen megterhelő az elszigeteltség mind fizikailag, mind szellemileg, akkor az Samantha Cristoforetti űrhajós, aki nem kevesebb, mint hat és fél hónapot, pontosbban 199 napot töltött az űrben az űrállomáson, ami valljuk be, így távolról, tapasztalat nélkül sem tűnik kényelmes környezetnek.

199 napot töltött az űrben ez az űrhajós és megosztja tippjeit az elszigeteltség túléléséhez
Fotó: Getty Images

Ha most te is kényelmetlenül érzed magad, akkor Samantha Cristoforetti tippjeinek egészen biztosan hihetsz, hiszen hihetetlenül erős a tapasztalata arról, hogyan lehet huzamosabb időn keresztül alkalmazkodni egy szűkebb életmódhoz, amit az angol Glamour magazinnal meg is osztott, így tolmácsoljuk üzenetét.

1. Találd meg az élményt a kialakult helyzetben

Elsőként fontos elmondanom, hogy az űrben való tartózkodást nem küzdelemként éltem meg. Minden űrhajós életében hatalmas lehetőséget jelent, ha az űrben lehet, és élvezni is kell. Pszichológiai szempontból a mostani helyzetben arra gondolok, hogy mi az, amit viszont akkor nem, jelenleg viszont élvezhetek. Ez pedig a három éves lányommal eltöltött sok idő, ami felbecsülhetetlen.

2. Legyen minden napra ütemterved

Az űrállomáson ritkán volt szabadidőnk. Jól felépített ütemtervünk volt reggel héttől este hétig, ami segített fenntartani a lendületünket. Bár a járvány esetében hatalmas különbség, hogy fogalmunk sincs, meddig fog tartani, de jó, ha folyamatosan minden elkövetkezendő hétre állítunk össze egy ütemtervet, hiszen azt követve folyamatosan le tudjuk foglalni magunkat.

3. Legyenek céljaid a társadalmi kapcsolatok terén

Hat és fél hónapot töltöttem el az űrállomáson két másik űrhajós mellett. Ezen időszak alatt hetente egy óra volt betervezve a naptárunkba arra, hogy beszélgethessünk a családtagjainkkal és a barátainkkal. Emellett attól függően, hogy hogy a misszió mely szakaszában jártunk, kaptunk internet-hozzáférést, hogy tudjunk e-maileket küldeni. Nagyon sokat tanultunk arról, mennyire fontos a társadalmi interakció. Nem mindenkinek azonosak az igényei a kapcsolattartás szempontjából, de fontos, hogy legyenek olyan céljaink, amik a másokkal való jó viszonyunkat erősítik.

199 napot töltött az űrben ez az űrhajós és megosztja tippjeit az elszigeteltség túléléséhez
Fotó: Getty Images

4. Legyen egy privát helyed, ahova visszavonulhatsz

Még az űrállomáson is volt egy kis magán részünk, ami csak a miénk volt. Olyan volt, mint egy fülke, ahová senki más nem léphetett be. Fontos, hogy neked is legyen egy ilyen helyed, még akkor is, ha esetleg egy kisebb lakásban éltek többen. Legalább egy kis helyet találj magadnak, ahová bármikor elvonulhatsz, ha szükségesnek érzed.

5. Beszélj kedvesen másokkal

"Ha huzamosabb ideig vagy összezárva másokkal, akkor az hamar az idegeidre mehet. Az űrhajós bevetések résztevőinek kiválasztásában pszichológusok is részt vesznek, de még nekünk, kiválasztottaknak is kihívást jelent a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. De vannak olyan kis dolgok, amiket mindannyian megtehetünk. Alapvető fontosságú, hogy legyünk nyitottak, megértőek másokkal szemben, és figyeljünk arra, hogy kedvesen beszéljünk másokkal".

6. Próbáld ki a saját testsúlyos edzést

Kiváltságosok voltunk az űrben, hiszen volt edzőterem, ahol futhattunk és más testmozgást is végeztünk. Ha most otthon vagy, a saját testsúlyos edzést érdemes kipróbálnod azért, hogy megfelelő legyen az erőnléted.

7. Nevess és érezd jól magad

"Az űrállomáson a nehéz helyzetekben gyakran a humorérzékünk volt a segítségünkre. A küldetés időtartama alatt megtanultam, hogy nem érdemes túlaggódnom a szépségápolási rutinomat. A küldetés előtt az egyik legénységtársam azt mondta, találkozzak a fodrászommal, hogy elmondja, hogyan vágjam le magamnak a hajamat. Az űrben való fodrászkodás körülbelül három órát vett igénybe, és sokat nevettünk, mert pont úgy néztem ki, mint egy Star Trek karakter, én pedig mindig is Star Trek rajongó voltam. Egyszer még eszpresszót is készítettem a fedélzeten. Egy kávégépeket gyártó cégnek sikerült egy olyan modellt készítenie, ami az űrben is működik. Nagyon jó íze volt, de azért nem olyan, mint a nápolyi kávénak."

Ez is érdekelhet

Visszatér a konty, amit mindenki imádott a 90-es években!

Visszatér a konty, amit mindenki imádott a 90-es években!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke