Ételek nyomában: titkos éttermek Hongkongtól Rómáig

2016.november.20.

Ha külföldre utazol, te melyik programot választanád: vacsorát az adott város egyik leghíresebb éttermében vagy egy kevesek által ismert titkos étkezdét? Mindkettőnek megvan a maga vonzereje – de Adam Richman, a népszerű műsorvezető ezúttal az utóbbi megközelítést választotta. Az "Ételek nyomában" új évadában olyan helyeket és ételeket mutat be, amelyek az útikalauzokban biztos nem szerepelnek. Íme két finomság!

Fűszeres húsos batyu
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 db vöröshagyma, finomra felaprítva, 1 db répa, kis kockákra vágva, 250 gram sovány bárányhús (vagy sertés vagy marha), 1 evőkanál curry paszta, 150 ml bárány vagy csirke alaplé, 200 gramm fagyasztott zöldborsó, 250 gramm előfőzött/mikrózható basmati rizs, 320 gramm leveles tészta lap, 1 evőkanál sovány tej1 evőkanál feketekömény (más nevén Nigella mag)
Így készítsd el
Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben és pirítsd meg benne a répát valamint a hagymát 4-5 percig. Keverd bele a húst, a curry pasztát valamint az alaplevet és rotyogtasd 15 percig, amíg a folyadék el nem párolog. A húsos keveréket öntsd át egy nagy előkészítő edénybe és keverd bele a fagyasztott borsót és a hideg előfőzött rizst (egyenest a csomagolásból). A sütőt melegítsd elő 220°C-ra. A tésztát vágd negyedekbe, majd nyújtsd ki az összes négyzetet. A tölteléket egyenlően oszd el a négyzetek között. A tészta széleit nedvesítsd meg tejjel, és fogd össze a négy sarkát, hogy a négyzet közepénél találkozzanak. A széleket határozott mozdulattal nyomkodd össze, hogy összezáródjon a batyu. A fenti folyamatot az összes többi négyzetnél ismételed meg. A négy batyut helyezed egy nagyobb, tapadásmentes felületű tepsire, és a tetejüket kend meg egy kevés tejjel, majd szórj a tetejére feketekömény magvakat, és süsd 20 percig, míg megdagadnak és arany barnák lesznek.


recept, konyha, adam richman, food network, etel nyomaban

A marhahúsos szendvicsek csúcsa
Hozzávalók: A gruyere sajtos besamelmártáshoz: 55 gramm sótlan vaj, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 500 ml zsíros tej, 200 gramm gruyere sajt, lereszelve, durva szemű só és frissen őrölt feketebors, 1 evőkanál ecetes torma. A majonézes rukkolához: 1 csomag bébi rukkola, fél citrom leve, durva só és frissen őrölt feketebors, 110 gramm majonéz. A marhahúsos szendvicshez: 1 bagett, extra szűz olívaolaj 225 gramm marha rostélyos, vékonyra szeletelve, só és frissen őrölt feketebors, édesköményes káposztasaláta. Édesköményes káposztasalátához: 1 nagy édeskömény gumó, a levélzet eltávolítva és apróra vágva, fél citrom leve, 110 gramm majonéz, 3 púpozott evőkanál tejföl, 150 gramm coleslaw (reszelt káposzta és répa) keverék, 2 evőkanál friss tárkonylevél, felvagdosva, 2 evőkanál friss petrezselyem, felvagdosva, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, só és frissen őrölt feketebors
Így készítsd el:
A gruyere sajtos besamelmártás
1. Egy serpenyőben olvaszd meg közepes lángon a vajat. Add hozzá a lisztet és folyamatosan keverd, amíg teljesen összeáll – óvatosan, nehogy odakapjon!
2. Folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsd bele a tejet, és fakanállal keverj el minden csomót. Ahogy a keverék besűrűsödik, kevergesd tovább, míg felforr – így biztosítod, hogy a liszt teljesen megfőjön.
3. Öntsd bele a reszelt sajtot, kevergesd még egy percig, míg a sajt teljesen elolvad. Add hozzá az ecetes tormát, és ízesítsd sóval, feketeborssal, majd tedd félre, végül tartsd melegen.
A majonézes rukkola és az édeskömény saláta
1. A rukkolát, a citromlevet és sót, feketeborsot öntsd egy a konyhai robotgép edényébe, majd a tetejére jön a majonézt. Addig mixeld, amíg szépen összeáll. Kóstold meg, az ízesítését - tetszés szerint –változtathatod.
2. Öntsd egy tálba az édeskömény saláta összes hozzávalóját, és jól keverd össze.
A marhahúsos szendvics
1. A vékony rostélyos szeleteket egy zsírpapírral borított vágódeszkán oszd két adagra, a szeleteket fektesd zsindelyszerűen egymásra. A "zsindelyeket" helyezd két réteg frissentartó fólia közé, és lapítsd ki klopfolóval (vagy egy serpenyővel).
2. Az első klopfolás után vedd le a fóliát, hajtsd be a széleket, majd helyezz fel új fóliát, hasonlóan az előbbihez és klopfold tovább a húst. Ezt követően tárold frissentartó fóliába csomagolva hűtőszekrényben. Így elő van készítve, tetszés szerint bármikor kisüthető.
3. Melegíts fel egy nagy, lapos grillező serpenyőt közepes tűzön. Vágd ketté a szendvicskenyeret, locsold meg finoman olívaolajjal, és helyezd a serpenyőbe.
4. Vedd ki a húst a hűtőszekrényből. A hús egyik oldaláról húzd le a fóliát, és ízesítsd sóval valamint borssal. Az ízesített felével lefelé helyezd a serpenyőbe, majd a másik feléről egy gyors mozdulattal fejtsd le a fóliát, és ízesítsd az előbbiek szerint. Süsd lassan, amíg szaftos és puha lesz, a színe éppen csak erősebb a rózsaszínnél. A húst forgasd meg, és öntsd le a sajtos besamelmártással.
5. Felszolgáláshoz a bagettet először keresztben, majd hosszában vágd félbe, mindkét felét kend meg a majonézes rukkolával. Az alsó felére helyezd a sajtmártásos marhahús szeleteket, majd kanalazz egy adag édesköményes káposztasalátát ennek tetejére.














recept, konyha, adam richman, food network, etel nyomaban

Ez is érdekelhet

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell