Ez a 2 vitamin elengedhetetlen a szervezeted számára

2022.május.12.

A bioboltokban, drogériákban és a gyógyszertárban különböző étrend-kiegészítők hatalmas választéka sorakozik a polcokon, de honnan lehetsz biztos benne, hogy valójában mit érdemes szedned? Nos, nemrég kiderült, hogy két vitamin mindannyiunk számára ajánlott.

Ez a 2 vitamin elengedhetetlen a szervezeted számára
Fotó: Gettyimages.com

Nem másról, mint a B-12- és D3-vitaminról van szó, amikben még akkor is hiányt szenvedhet a szervezeted, ha alapvetően egészségesen táplálkozol. Ez azért van, mert a korunk előrehaladtával, a szervezetünk nehezebben építi be ezt a vitamint, sok zöldség és gyümölcs pedig egyiket sem tartalmazza, ami különösen a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára okozhat problémát.

Tény viszont, hogy az egészséges test és lélek számára mindkét vitamin nélkülözhetetlen. A B12 vitamin felelős ugyanis az idegrendszer megfelelő működéséért, a hiánya pedig fáradtságot, vérszegénységet, depressziót és súlyos esetben még demenciát is előidézhet. Azok, akik gyakran fogyasztanak húsos ételeket, valószínűleg elegendő B12-vitamint visznek be a szervezetükbe, de még ők sem dőlhetnek hátra, hiszen legkésőbb 50 éves kor körül a felszívódás lassul, mivel a gyomor az életkor előrehaladtával kevesebb savat termel.

Ami a D3-vitamint illeti, fontos kihangsúlyozni, hogy rengeteg ember eleve D-vitamin hiányban szenved, ami a bőr egészségi állapotától kezdve a hangulaton át egészen az immunrendszerig a testünk szinte minden részére kihat. Ugyan a napfény kitűnő D-vitamin-forrás, de idősödve gyengül a bőrünk azon képessége, ami a napsugarakat képes D-vitaminná változtatni, ami szintén nem segít.

Ha tehát úgy érzed, hogy neked is szükséged lenne étrend-kiegészítő formájában is plusz vitaminbevitelre, akkor ebben a két vitaminban mindenképpen érdemes gondolkoznod. Fontos azonban, hogy bármilyen készítményt is kezdenél el szedni, legyen szó akár a legegyszerűbb D-vitaminról, előbb kérd ki a háziorvosod véleményét.

Ez is érdekelhet

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!