Ezt az 7 dolgot minden szülőnek tudnia kell az iskolakezdés előtt

2017.augusztus.29.

Szeptember elseje az a bizonyos nagy nap, amit minden szülő és kisikolás gyerek rettegve és egyben izgatottan vár. Mindenki szeretné jól csinálni, azonban ha először megy iskolába a csemete, bizony előfordulhat, hogy becsúszik néhány baki.

Ezt az 7 dolgot minden szülőnek tudnia kell az iskolakezdés előtt
Fotó: giphy

Most egy pedagógus segítségével összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amit minden szülőnek érdemes megfontolnia:

Fotó: giphy

Ha a szülők élete szervezett, a gyerekeké is az lesz. A reggeli kapkodásban könnyen elfelejtődnek dolgok, azonban ha a tanítási nap előtti estén összepakoljuk a táskát és leellenőrizzük a házi feladatot, máris rugalmasabban indul a következő reggel. Emellett fontos, hogy már a kezdetektől pontosan érkezzünk a suliba - egyrészt, hogy tiszteljük az iskola szabályait, másrészt, hogy a gyerkőc is ebben a szellemben nőjjön fel.

Előfordulhat, hogy a csemeténk rossz fát tesz a tűzre, és fel kell keresni a tanárt egy beírás, egy rossz jegy, vagy magatartás probléma miatt. Azonban egy dolgot tarts észben: ő a pedagógus, és az ő dolga elsősorban, hogy megoldja a felmerülő problémákat. Ha minden szülő folyamatosan a tanári ajtajánál állna, talán még a tanórákra sem jutna idő. Intézd minél rugalmasabban a dolgot, és törekedj a kompromisszumra!

Nézd meg ezt is! 10 menő táska az iskolakezdéshez 10 000 Ft alatt!

Fotó: giphy

Attól, hogy kicsi, még ő is szuverén ember, akinek kijár a saját szabadsága, viszont emellett elengedhetetlen, hogy te is képben legyél az oktatását illetően. Találd meg a határt a túlbuzgóság és a teljes érdektelenség között, és mindig beszélgess a gyerekkel az iskoláról, ellenőrizd le, hogy kész-e a házija, tartsd a kapcsolatot a tanárokkal, és folyamatosan kövesd az osztályzatait.

Igen, teljesen biztos, hogy a gyereked el fog követni néhány hibát. Még a legpedánsabbaknak is becsúszik egy-egy rossz jegy, és még ők is dobálózhatnak szendviccsel a tanóra alatt, azonban a hibázás is a tanulási folyamat része. Fontos, hogy a csemetéd lássa, milyen következményekkel jár egy-egy csínytette, és a saját tapasztalataiból tanuljon.

Fotó: giphy

Bizony sok idő eltelt, amióta először beléptél az iskola kapuin gyerekként, és az oktatás folyamatosan fejlődik, a pedagógusok újabbnál újabb módszereket próbálnak ki. Előfordulhat, hogy elsőre nem szimpatizálsz a modern oktatással, de legyél nyitott rá! Elképzelhető, hogy az újgenerációs gyerkőcöd sokkal könnyebben befogadja majd, mint a klasszikus tanítási elveket.

A gyerek-, és kamaszkor nem csak az iskolakezdés miatt nehéz. Bizony, ezekben az években rengeteg változás történik a testünkben és az agyunkban egyaránt. Amellett, hogy a gyerekek szembesülnek vele, hogy létezik az ellenkező nem is, rengeteg kérdés merülhet fel bennük, és előfordulhat, hogy nehezebben tudnak beilleszkedni. Ha a cseteméd beszélgetni szeretne veled, mindig hallgasd meg figyelmesen, hiszen te vagy az elsődleges információ forrása, és csak te győzheted meg arról, hogy minden rendben van vele.

Fotó: giphy

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy egy-egy rossz jegyet látva a kitűnő osztálytársakkal kezd el példázni, és elvárja a gyerekétől, hogy hozzájuk akarjon hasonlítani. Minden ember más, és mindenki másban jó - természetesen lehet fejleszteni a gyengébb képességeket, de nem várhatjuk el, hogy a 120 centis kölykünk ugyanakkorát ugorjon a tesi órákon, mint a 160 centis osztálytársa.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói