Ezt kell tenni ahhoz, hogy itthon is több megújuló energiát használjunk

A már létező hazai naperőmű-kapacitás nagyobb, mint a paksi atomerőműé – a valós termelés persze lényegesen kisebb a napfényes órák száma miatt. A potenciálisan nagy, ám ingadozó termelés kezelése az egyik legkomolyabb kihívás az áramszektor előtt, hiszen a rendszerben a „betett és a kivett” áramnak egyensúlyban kell lennie. A megoldáshoz évtizedes paradigmákat kell meghaladni, ez több országban már zajlik is: az akkumulátortechnológia már rendelkezésre áll ahhoz, hogy decentralizáltan, tucatszámra megjelenő, legfeljebb megawatt méretű és egyre versenyképesebb árú akkumulátoros tárolókat létesítsenek, és az olyan energiaközösségek kialakításának sincs már technikai akadálya, ahol a termelés és fogyasztás szigetszerűen többé-kevésbé egyensúlyban van. A lakossági fogyasztók bevonása a rendszeregyensúly fenntartásába is elengedhetetlennek tűnik. Az időjárásfüggő megújulókba – legyen az szél-, vagy naperőmű – történő további beruházások lehetővé tételéhez a fentiekre szükség is lesz.

Ezt kell tenni ahhoz, hogy itthon is több megújuló energiát használjunk
Fotó: Gettyimages.com

A magyar, csakúgy mint a legtöbb ország villamos rendszere évtizedekkel ezelőtt arra épült fel, hogy a fogyasztást tekintette adottságnak. Nagy kapacitású, központi, alapterhelésű erőművekben (szén, atom) termelik az alacsonyabb fogyasztású, úgynevezett völgyidőszaki áramot, és a jól szabályozható, úgynevezett csúcserőművekben – jellemzően könnyen le-, és felterhelhető gázos erőművekben – igazítják a termelést a mindenkori fogyasztáshoz. Az elektromos hálózat alapja ugyanis, hogy a betáplált és kivett áramot folyamatosan egyensúlyban kell tartani; a kettőnek némileg leegyszerűsítve minden pillanatban egyenlőnek kell lennie.

Fotó: Lamm Lenke / Másfélfok

Ezen a fizikai törvényszerűségen nem is lehet változtatni, az egyensúly elérésének módját tekintve viszont a már elkezdődött, de a következő évtizedben az időjárásfüggő megújulók további térnyerésével felerősödő elkerülhetetlenül szükséges paradigmaváltás két dolgot változtat meg:

  • egyrészt a termelés részben áttér a megosztott termelési modellre (amikor sok különböző termelő létezik, köztük nagyon kisméretűek is), és a fogyasztás jelentős része ezen termelőkhöz közel történik;
  • másrészt a fogyasztás már nem tekintendő adottságnak – a fogyasztók orientálhatók, erre a legismertebb létező példa az éjszakai áram –, az egyre inkább részt vehet a rendszer rugalmasságának biztosításában, cserébe viszont a termelés egy nagyobb része válik változékony adottsággá.

A megújulókból származó villamos áram termelésének határköltsége nulla, mert amikor fúj a szél vagy süt a nap, járulékos tevékenység nélkül lehet egy további egység villamos áramot megtermelni. Azonban az ebből származó villamos áram fogyasztásának határköltsége nem (feltétlenül) nulla, mivel szükség van a rendszeregyensúly fenntartása miatti intézkedésekre, melyeknek rövid és hosszú távú költsége is van.

Az új paradigma szerint már nemcsak a termelés biztosítja a rendszer rugalmasságát, hanem a fogyasztás is egyre inkább részt tud venni a rendszeregyensúly fenntartásában. És ha a kellő motivációt erre árjelzés formájában a fogyasztó megkapja, ezt meg is fogja tenni.

Fotó: Lamm Lenke / Másfélfok

Ettől kezdve már nem számít, hogy az időjárásfüggő megújuló milyen forrásból származik, így a technológiailag és gazdaságilag racionális erőforrások alkalmazásának mellőzése, mint Magyarországon a szél, ésszerűen nem indokolható.

Ahogy a német, vagy más nyugat-európai országok példája is mutatja, a nagy mennyiségű időjárásfüggő megújuló kapacitások integrálása valós technológiai-mérnöki, ellátásbiztonsági és gazdasági-pénzügyi kihívás. Ezt a problémát Magyarország sem tudja kikerülni, vagy egyedül megoldani, illetve a Paksi Atomerőmű bővítése és a tervezett további több ezer megawatt naperőmű építése sem mutat strukturálisan a rendszer rugalmasságának növelése irányába.

Ez év tavasza meg is mutatta, hogy a rendszerrugalmassággal problémák vannak, ami a piaci működés jeleként tükröződött is a kiegyenlítő energia árának gyors és jelentős megugrásában.

Jó a sok naperőmű, de önmagában nem rugalmas

Ehhez nem volt feltétlenül szükség „piaci összeesküvésre”. A piac alapvető törvényszerűségei folytán a kiegyenlítő energia, mint termék iránti kereslet megugrásával, vagy kínálatának rövid-távú beszűkülése nyomán, tehát végeredményben annak relatív szűkössége folytán megugrott annak ára. Több fundamentális tényező is a kiegyenlítő energia árának emelkedése felé mutat, melyek közül a legfontosabb az, hogy 2020 végére itthon a teljes beépített fotovoltaikus kapacitás meghaladta a 2 100 MW-ot, melyből 700 MW háztartási méretű kiserőmű (HMKE). Ez beépített kapacitás, mely meghatározza az elméletileg, tökéletes körülmények között, adott időpillanatban termelhető maximális energia mennyiségét, ami nagyban függ a napszaktól és az időjárástól. A nagyságrendek érzékeltetéséhez tudni kell, hogy az üzemeltetési ciklustól és esetleges üzemzavari teljesítménycsökkenésektől függően folyamatosan és egyenletesen termelő paksi erőmű kapacitása 2000 MW, mely az ország áramigényének nagyjából a felét biztosítja.

Fotó: Lamm Lenke / Másfélfok

A HMKE-knek értelemszerűen nem kell másnapi termeléselőrejelzést, úgynevezett menetrendet adnia a MAVIR felé. A fennmaradó, menetrendet adó 1400 MW kapacitás esetében is egy nem várt másnapi felhősödés akár több száz megawatt menetrendtől való eltérést és így rövid távú kiegyenlítési igényt generálhat, melyet a HMKE-k felerősítenek.

A magyar erőműportfólió a 2010-es évek eleje óta a naperőműveket leszámítva strukturálisan lényegében nem változott, így kínálati oldalról a rugalmasságot nyújtó erőművek kapacitása sem nőtt.

A rendszer rugalmasságproblémáit persze nem lehet egyik napról a másikra megoldani. A helyzet normalizálásához az alapvető kiváltó okok kezelésére van szükség, tehát a rendszer rugalmasságát kell növelni. Ezt úgy kell elérni, hogy a jövőre vonatkozó stratégiai tervezés már előre lássa a rendszerrugalmasság korlátait (a MAVIR ezzel tisztában van), és politikai döntés az időjárásfüggő megújulók kapacitásának növelésére csak a rugalmasság növelésével párhuzamosan történjen. Ellenkező esetben a megújulók gazdasági fenntarthatósága is megkérdőjeleződhet a kiegyenlítő energia árának volatilitása folytán.

Megoldási lehetőségek: decentralizálás, tárolókapacitások, rugalmas fogyasztók

A megoldás, a legegyszerűbben rugalmas erőművek mielőbbi rendszerbe állításával de leginkább a rendszer holisztikus megközelítésű kiegyensúlyozásával valósulhat meg, mely eddig nem használt technológiákat és megoldásokat is csatasorba állít.

Az örök ígéret, a magyarországi szivattyús-tározós erőmű létesítésének lehetősége is felsejlik, de akár egy szomszédos országban is megvalósítható ilyen projekt régiós együttműködésben.

Fotó: Lamm Lenke / Másfélfok

Példaként azonban, a jelenleg elérhető technológiákkal és költségszinten ennek nem is kellene kizárólag nagy projektek keretében történnie. Legfeljebb megawatt kapacitású akkumulátoros tároló projektek is már észrevehető hatást tudnának gyakorolni a piacra, melyek

  • decentralizáltan, tucatszámra megjelenő,
  • akár változatos tulajdonosi struktúrával rendelkező,
  • közösségi finanszírozásban megvalósuló projekteket is jelenthetnének.

Az akkumulátortechnológia ehhez már rendelkezésre áll, de más megoldások is felmerülnek. A hatást növelheti az energiaközösségek vagy fogyasztói aggregátorok középtávú megjelenése, ahol a termelés és fogyasztás szigetszerűen, illetve virtuálisan többé-kevésbé egyensúlyban van. Ezért akár örülhetünk is az árjelzésnek a kiegyenlítő energia esetében, mely egy hatékony piacon a piaci szereplőket beruházásra kellene, hogy ösztönözze.

Felmerül a valós keresletrugalmasság lehetőségeinek szabályozás-, és infrastruktúra oldali (okosmérők tömeges és gyors elterjesztése) megteremtése, illetve a lakossági fogyasztók részére is szükséges lesz a rövid-távú árjelzések kiaknázásának lehetőségét biztosítani. Ez közép-hosszútávon olyan high/fin-tech, akár blockchainre épülő, illetve adatvezérelt vagy árjelzés-alapú innovatív termékek megjelenését eredményezné az árampiacon, mely a lakossági fogyasztásban rejlő rugalmassági lehetőségeket is becsatornázza a rendszerszabályozásba, amint annak infrastrukturális és szabályozói feltételei is adottá és nagy tömegben hozzáférhetővé válnak.

Egy nem versenyző piacon a felvillantott termékek organikus megjelenésének valószínűsége alacsonyabb. A fentieken túl a termeléselőrejelzésben is rejlenek még tartalékok, az elosztóhálózatok (DSOk) szerepe is felértékelődik a rendszeregyensúly fenntartásában, illetve maguk az időjárásfüggő megújulók is bevonhatóak a rugalmassági piacra, ezzel javítva a gazdasági fenntarthatóságukat.

Összességében a rendszer rugalmasságának elengedhetetlen növelése teszi lehetővé bármely időjárásfüggő megújulóval termelt villamos áram, köztük természetesen a szél-alapú termelés kiszabályozását is.

A fenti lépésekre és még sokkal többre szükség is lesz, mert a megújuló célok önmagukban is ambiciózusak, és ha 2 000 MW naperőmű kapacitás (PV) kiszabályozása problémát jelent, úgy a fokozatosan, a következő években felfutó további PV kapacitások kiszabályozása is problémát fog jelenteni, ha nem történik meg a rendszer felkészítése; függetlenül attól, hogy lehet-e Magyarországon szélerőművet építeni vagy sem.

Szerző: Balogh Ádám (Közgazdász, a bécsi székhelyű Energy Community nemzetközi szervezet energia-infrastruktúra szakértője)

Ha szeretnél még több izgalmas cikket olvasni az éghajlatváltozásról, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a másfelfok.hu oldalra, ahol rengeteg érdekes téma közül választhatsz.

Ez is érdekelhet

Így reagált Sydney Sweeney családja lányuk legsikamlósabb jeleneteire

Így reagált Sydney Sweeney családja lányuk legsikamlósabb jeleneteire

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)