Egyszerű a pálmaolajmentes és Fairtrade termékek beszerzése a Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációjával

2022.május.29.

Pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekre is könnyen rátalálhatunk a hipermarketekben és drogériákban vásárolva a Tudatos Vásárlók Egyesületénnek mobilalkalmazásával.

A magyarországi Fairtrade vásárlás óriási növekedést mutat, így tisztán látszik, hogy ez a szellemiség: nem kizsákmányolni a termelőket, munkásokat, egyre inkább teret hódít itthon
A magyarországi Fairtrade vásárlás óriási növekedést mutat, így tisztán látszik, hogy ez a szellemiség: nem kizsákmányolni a termelőket, munkásokat, egyre inkább teret hódít itthon
Fotó: Getty Images

Az Android és iOS platformokon egyaránt elérhető applikáció használata kényelmes, a Fairtrade (méltányos kereskedelem) világnapra, május 14-re időzített kiélesedése óta pedig mintegy 15 ezer főre emelkedett a Tudatos Vásárló mobilapp felhasználói köre.

Az ökotudatosabb életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Májustól azonban csaknem 500 élelmiszeripari termék kapott pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést.

Fairtrade, vagy pálmaolajmentes termékek? Nem gond!

Az alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre. Ez az első hazai mobilalkalmazás, amellyel célzottan rátalálhatunk a méltányos kereskedelmi (Fairtrade) és pálmaolajmentes termékekre. Ezt a funkciót számos felhasználó kérte és várta, a szolgáltató az igényt felismerve készítette el a termékfrissítést az egyesület. Így már a mobilunk segítségével könnyedén beszerezhetjük nem pusztán a környezetkímélő, de a méltányos kereskedelemből származó termékeket is. A pálmaolajat előszeretettel alkalmazza az élelmiszer- és szépségipar annak olcsósága miatt, gyakorlatilag mindenben megtalálható, aminek előállításához növényi zsír vagy olaj szükséges. A megnövekedett pálmaolajszükséglet miatt egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását.

Hatalmas a Fairtrade piac növekedése Magyarországon

A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban csaknem elérte a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindazonáltal soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon. 2020-ban a hazai Fairtrade piac összértéke meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ez a 2014-ben mért forgalom százszorosa (!). A növekedés részben annak köszönhető, hogy egyre több kereskedő törekszik Fairtrade termékkör kialakítására, igazodva a fogyasztói igényekhez. Másrészt igen népszerűek lettek a könnyen hozzáférhető, drogériákban és hipermarketekben beszerezhető, sajátmárkás Fair Trade termékek.

A méltányos kereskedelem alapelve, hogy a résztvevők a bevett világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját. A vásárlók Fairtrade minősített termékek preferálásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát.

Ez a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói