A férfimeddőség komoly lelki problémákat okozhat

A termékenységi problémákról egyre több szó esik, és szerencsére a kezelések is egyre modernebbek és hatékonyabbak lesznek. Jó lenne azonban, ha a meddőség lelki velejáróival is foglalkoznánk, és ha minden érintett tisztában lenne azzal, hogy kaphat pszichológiai segítséget. A férfiak éppen úgy, mint a nők.

Meddő pár
A meddőség kérdése minden pár életében nehéz. De keveset beszélünk arról, hogyan érinti a férfiakat
Fotó: Pablo Haimplatz / Unsplash

Ma Magyarországon körülbelül minden tizedik gyermekre vágyó pár küzd meddőséggel. Szerencsére ezek többsége végül nem marad vérszerinti gyermek nélkül. A meddő kifejezést ugyanis orvosi értelemben azokra a párokra használják, akik esetében a nő harmincöt éves kora alatt egy év, afelett fél év védekezés nélküli, rendszeres szexuális életet követően sem fogan meg a baba. A nő életkora azért kiemelt tényező, mert a nők termékenysége, azaz petesejtjeik száma és minősége harmincöt éves életkor felett statisztikailag szignifikánsan romló tendenciát mutat. Természetesen ez a statisztika az adott egyénre nézve nem mond semmit, ugyanakkor azért nem baj, ha tisztában van egy pár azzal, hogy életkoruk is befolyásolhatja a teherbeesés esélyét.

A férfiak esetében a meddőséghez olyan szorongás is társulhat, ami a szexuális teljesítménnyel, a potenciával, a férfi önérzetének összeomlásával kapcsolatos.
Fotó: Fernando Cabral / Pexels

Mivel a nő életkora sokkal hamarabb és sokkal erőteljesebben játszik szerepet a sikeres fogantatásban, közkeletű elképzelés, hogy a meddőség okát is nagyrészt női oldalon kell keresnünk, pedig a számok azt mutatják, hogy épp akkora valószínűséggel van a férfinál a gond, mint a nőnél. Bár az ő esetükben valóban kevésbé és később számít csak az életkor, teljesen az sem hagyható figyelmen kívül, ahogy az egészségtelen életmód, a túlsúly vagy éppen a már akár magzati korban is tapasztalható túlzott ösztrogénhatás is okozhat meddőséget a férfiaknál. A férfimeddőség kivizsgálása és kezelése azonban egyszerűbb, gyorsabb, mint a nők esetében, és a problémák többségére van megoldás. Ennek ellenére szembesülni a terméketlenség tényével egy férfi számára is megrázó lehet. Dr. Indries Krisztián klinikai szakpszichológussal, a Babagenetika szakértőjével beszélgettünk a férfimeddőség pszichés oldaláról.

A férfiaknak is nehéz

A nehezített teherbeesés nem csak azért nagyon megterhelő lelkileg egy pár számára, mert egy erőteljes, ösztönös vágyuk nem elégül ki, hanem azért is, mert saját testükben, teljesítőképességükben csalódnak, és nagyon gyakori az is, hogy úgy érzik, nemi szerepeikben is kudarcot vallottak. Ráadásul a meddő párokat gyakran stigmatizálják, sajnálják, ami ugyancsak mélyíti a szégyen és a fájdalom érzését. Ugyancsak közkeletű hiedelem, hogy a sikertelen próbálkozások a nőket jobban megviselik lelkileg, mint a férfiakat, pedig a férfimeddőség is komoly pszichés problémákat okozhat, és ugyanúgy együtt járhat vele a szégyen, az értékteleség érzése, mint nők esetében – csak éppen sokkal inkább tabusítva.

Miért van olyan sok meddő pár Magyarországon?

„A férfiakat valójában ugyanúgy érinti a gyermek iránti beteljesületlen vágy, sóvárgás, illetve a terméketlenség orvosi diagnózisa, akár a nőket. A férfiak szembesülve a saját termékenyégi problémáikkal gyakran elkeserednek, értéktelennek érzik magukat, és hasonlóan mély, belülről mardosó szégyenként élik meg a nehezített a gyermekvállalást, a „lombikra szorulást” vagy örökbefogadást, mint lehetséges kompromisszumos megoldást, akár a nők. A meddőséghez a férfiak esetében olyan szorongás is társulhat, ami a szexuális teljesítménnyel, a potenciával, a férfi önérzetének összeomlásával kapcsolatos” – mondja Indries Krisztián, hozzátéve, hogy a meddő férfi sokszor saját maszkulinitását kérdőjelezi meg, amit tudattalanul impotenciaként, az evolúciós értelemben vett versengésben való alulmaradásként értelmez. Emellett pedig, ha kizárólag a férfi miatt nehezített egy pár teherbe esése, azt is megélheti, hogy nem felelt meg társának, nem elég jó, és az elhagyatástól való rettegés is befészkelheti magát a tudatába.

Kevesebb szó esik róla

A női meddőséggel egyre szélesebb körben foglalkoznak, az internetnek hála ma már a legtöbb termékenységi gondokkal küzdő nő talál olyan fórumot, ahol megoszthatja érzéseit olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak, mint ő, és az is sokkal elfogadottabb, hogy szakembertől kérjen segítséget a feldolgozásban. A férfiaknak azonban jellemzően sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy kibeszéljék a fájdalmukat, és ehhez sajnos hozzájárul az is, hogy a kultúránknak egy nagyon erősen belénk kódolt üzenete az, hogy a férfi ne fejezze ki nyíltan sebezhetőségét, ne kérjen segítséget a bajban. „Általánosságban elmondható, hogy a férfiak hajlamosabbak elrejteni az érzéseiket, de nyilván ez nem minden férfire igaz, és egyre több férfi rendelkezik kiváló érzelmi intelligenciával. Az viszont tény, hogy a patriarchális társadalmi berendezkedés elvárásai nehezítik terméketlenségi problémák feldolgozását, hiszen a férfi nem lehet gyenge, nem élhet meg fájdalmas érzéseket, nem sírhat, és akinek a potenciája és termékenysége megkérdőjelezhetetlen. Mindezek olyan kulturális kódok, amelyek általánosan nem könnyítik meg a férfiak lelki sebeinek a gyógyulását” – mondja Indries Krisztián.

Lelki ok a meddőség hátterében?

Már említettük, hogy a terméketlenséggel a stigmatizáltság is nagyon gyakran együtt jár. Éppen ezért kell óvatosan bánni azokkal a kijelentésekkel, melyek szerint az orvosi okokkal nem magyarázható meddőség (vagy akár bármilyen meddőség) hátterében „mindig” valamiféle lelki gát, például a gyermekvállalástól való tudattalan félelem áll, azzal ugyanis minden jó szándék dacára az áldozathibáztatás csapdájába kerülhetünk. Ha pedig valaki eleve rosszul érzi magát attól, hogy terméketlenségi gondokkal küzd, akkor azt csak tetézi az a feltételezés, vagy akár kijelentés, hogy ennek még esetleg ő maga lenne az oka. Ez csak felesleges szorongást okoz, ami plusz pszichés megterheléssel jár. „Segítő foglakozásúak, pszichológusok időnként „pszichés meddőségnek” aposztrofálják a funkcionális (azaz fizikális okokkal nem magyarázható) terméketlenséggel küzdő párok problémáját, ami nem feltétlenül előrevivő, sőt inkább áldozathibáztatónak, bűntudatot keltőnek tekinthetjük. Különösen, mert tudományosan nem egyértelműen alátámasztott a pszichológiai hátterű meddőség léte. Az aktuális szakirodalom a pszichológiai okok által kiváltott meddőséget egyre gyakrabban amolyan mítoszként tartja számon” – mondja Indries Krisztián.

A pszichológus azért hozzáteszi, hogy a gyerekvállalással kapcsolatos tudattalan félelmek, és egyéb lelki tényezők, akár transzgenerációs hatások, sok más, főként biológiai faktor mellett valószínűleg valamennyire mégis befolyásolhatják a fertilitást. Ezt támaszthatja alá az a gyakori jelenség, hogy a meddőség elfogadását, a gyerekvállalásról való lemondást vagy az örökbefogadást követően spontán megtörténik a teherbeesés. A meddőség lelki részét tehát semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül, és fontos, hogy a termékenységi gondokkal küzdő párok tisztában legyenek vele, hogy a gyerekvállaláshoz vezető útjuk során igényelhetnek pszichológiai ellátást.

„A pszichológus a meddőséghez társuló gyász, depresszió, elkeseredettség feloldásában tud segíteni és annak a tudatosításában, hogy az asszisztált reprodukciós technikák alkalmazása jelentősen javítja a meddőségben élő párok biológiai gyermekvállalási képességét, illetve segíthet abban is, hogy az pár örökbefogadással kapcsolatos félelmeit, gondolatait, elvárásait tisztázhassa”– mondja Indries Krisztián.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2021 novemberi számában jelent meg.

Olvass még többet a meddőséggel kapcsolatban

Ez is érdekelhet

Tóth Andi tisztázta Marics Petivel való szakítását

Tóth Andi tisztázta Marics Petivel való szakítását

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói