A fogamzásgátlás nem a nők magánügye, ezeket kell mindenkinek tudni róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nyűgös dolog a fogamzásgátlás – ezt tudjuk. És legjobban mi, nők tudjuk, hiszen az esetek túlnyomó többségében a férfiaknak ezzel semmi dolguk nincs.

Segítünk mérlegelni a fogamzásgátlás lehetőségeit!
Segítünk mérlegelni a fogamzásgátlás lehetőségeit!
Fotó: JLco - Julia Amaral/Getty Images

Az, hogy melyik fogamzásgátló módszert választod, sok mindentől függhet. Fontos, hogy lehetőség szerint minden igényedet, elvárásodat kielégítse, és biztonságot adjon.

Kinek a felelőssége?

Fel tudom még idézni azt a napot a suliban, amikor egy védőnő érkezett hozzánk, hogy „lányos dolgokról beszélgessünk”. Az utolsó osztályfőnöki óráról a fiúk leléphettek, mi pedig irigyen néztünk utánuk. A lányos beszélgetés elsősorban a fogamzásgátlásról szólt. Nem volt túl informatív oktatás különben, ha jól emlékszem, az óvszeren és a tablettán kívül más alternatív megoldásról szó sem esett. Krémekről, habokról, gélekről a húgomtól értesültem később, akinek a sulijában kicsit részletezőbb volt a lányos különóra.

Visszagondolva teljesen érthetetlen, hogy a fiúk aznap miért mehettek haza, és hogy a fogamzásgátlás sok esetben miért a nők magánügye még mindig. Persze a nem kívánt terhesség, az abortusz, a hetvenkét órás tabletta mind a mi testünket és lelkünket teszi próbára. És van az az érzés, ami – tegyük a szívünkre a kezünket – mindannyiunkat hatalmába kerített már, a férfiak szorongási palettájáról pedig hiányzik: amikor egy-két napot késik a havi vérzés, és közben újra és újra lepörög életünk filmje előttünk, miközben ezerrel gyártjuk a vészforgatókönyveket. Agnosztikus ateistaként élem az életem, de volt már olyan eset, hogy emiatt negyvennyolc órára megtértem, és imádkozni kezdtem. Igaz az is, hogy férfiak számára egyelőre még nem elérhető hormontartalmú tabletta – ám mivel az elmúlt húsz évben folyamatosan dolgoztak rajta a kutatók, mára klinikai kettes fázisba lépett a férfiaknak szánt fogamzásgátló, ami azt jelenti, hogy a küszöbön van, nem kell már sokat várni rá.

Az én testem az én választásom - Te tisztában vagy a reprodukciós jogaiddal?

Az én testem az én választásom - Te tisztában vagy a reprodukciós jogaiddal?

Hogy miért csak most történik meg ez az áttörés, arra a válasz az, hogy eddig nem sikerült férfiak számára mellékhatások nélküli bogyókat kifejleszteni. Itt tenném hozzá csendben, hogy a nők számára felírt tabletták eközben nagyon sok mellékhatást okozhatnak – a helyzet azért e téren is változik, a mostani hormontartalmú készítmények jóval biztonságosabbak, mint a hatvanas években, amikor a gyártásuk megkezdődött. Ide, tehát a hatvanas évekbe kell visszanéznünk, ha érteni akarjuk, miért egyeznek ki a nők az említett mellékhatásokkal, míg a férfiak nem. A tabletta piacra dobása ugyanis a szabadság euforikus érzésével öntötte el a nőket, hogy végre kezükbe vehették saját testük irányítását. Azóta a nőgyógyászati vizsgálat és a tabletta miatti hormonszintváltozás kényelmetlenségei mellett sok esetben még a tablettavásárlás anyagi terhei is ránk hárulnak.

Nem vagyunk képben

Egy másik probléma a fogamzásgátlással kapcsolatban, hogy mi sem vagyunk igazából képben a lehetséges alternatívákkal kapcsolatban. Erre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem nézni Cserháti-Herold Janka Youtube-csatornáját. Janka a termékenységtudatossággal foglalkozik, oktatja is ezt különböző kurzusokon. Videóiban a szexualitás tabuiról és főleg a biztonságos fogamzásgátlási módszerekről beszél, nagyon szellemesen és intelligensen. Többek között megtudtam tőle azt is, hogy az ókorban krokodilürülékből készült spermicidet, vagy félbevágott citromot használtak a nők a nem kívánt terhesség megelőzésére, az ötvenes évek Amerikájában pedig felrázott kólával végeztek hüvelybeöntést. Ezek egyike sem célravezető módszer, ráadásul komoly gyulladást okozhatnak, nehogy kipróbáld őket!

Elmondta azt is, hogy nem az óvszer és a tabletta a két lehetséges opció. Létezik ugyanis pesszárium, hüvelygyűrű, injekció, tapasz, krém, gél, spirál, sőt bőr alá ültethető csip, a termékenységtudat módszere és hőmérős telefonos app is. Mikor arról kérdezem, hogy szerinte melyik a legjobb választás a sok közül, ezt válaszolja: „Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó. Másfélét választ az, aki nincs jóban a testével, vagy soha nem akar gyereket, mást, aki szeretne gyereket, megint mást, aki a természetességet részesíti előnyben. A legutóbbi fogamzásgátlási világkongresszus egyik legfőbb témája az volt, hogyan lehet egy fogamzásgátlási módszer hatékony, és az a válasz született, hogy a felhasználó karaktere és életmódja erősen meghatározza a hatékonyságot. Hiszen a gyógyszer sem mindenkinek a legjobb választás: vannak olyanok, akik rendszeresen elfelejtik bevenni a tablettát – a felhasználói és a laboratóriumi hatékonyság között nagy a szakadék.”

Hormonális vagy hormonmentes?

A fogamzásgátlók típusait az alcímben feltüntetett két nagy csoportra osztjuk. Előbbibe tartozik a sokunk által jól ismert tabletta, az injekció, a tapasz, a hüvelygyűrű és a bőr alatti csip. Ezek a megoldások úgy hatnak, hogy leállítják a peteérést, progeszteronés ösztrogénhormont tartalmaznak. Nagyon biztonságosak, de felborítják a természetes ciklust, és eredményezhetnek mellékhatásokat. A legsúlyosabb a trombózisveszély – ez persze csak azokat fenyegeti, akik amúgy is hajlamosak rá. Ha volt ilyen a családban, feltétlenül kezdj el gyanakodni! Felerősíthetik, gyakoribbá tehetik a migrénes fejfájást is, okozhatnak depressziót, pánikrohamokat és hányingert, a leggyakoribb mellékhatásuk pedig az, hogy csökkentik a libidót. Itt most egy vallomás következik: kis megszakítással hat éve szedek fogamzásgátlót. Éreztem én is a libidócsökkenést, de azt gondoltam, hogy ha a nem kívánt terhességnek ez az ára, akkor ezzel meg kell tanulnom együttélni.

Hormonmentes fogamzásgátlási lehetőségek

Hormonmentes fogamzásgátlási lehetőségek

Janka videói viszont rámutattak egy paradoxonra: szedem a tablettát azért, hogy szabadon megélhessem a szexualitásom, miközben épp a tabletta hatása miatt nem tudom megélni ezt a szabadságot igazán. Ezért úgy döntöttem, leállok a szedésével. Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy mindenkinek ez a jó megoldás! A hormonmentes fogamzásgátlási módszerek közül a legelterjedtebb az óvszer, amelynek nagy előnye, hogy nagy eséllyel megvéd minket a legtöbb nemi úton terjedő betegségtől is. Az óvszer az úgynevezett Barrier-módszerek közé tartozik, amelyek az ivarsejtek találkozását akadályozzák meg. Ilyen például a női óvszer is, amely egy hüvelybe helyezhető kis cső – még nem próbáltam, de állítólag nem túl kényelmes.

Janka szerint sokkal kényelmesebb a pesszárium, ami egy kis gumikehely, és ami hosszú idő után most kezd visszatérni a magyar köztudatba – ez viszont nem véd a nemi úton terjedő betegségektől! Létezik még a spirál, ami úgy működik, hogy steril gyulladást tart fenn a méhben, ami megakadályozza a megtermékenyülést. Ennek van hormontartalmú változata is, amely hormonkibocsátással is hozzájárul a fogamzásgátló hatáshoz. Ezt azonban ritkán javasolják még nem szült nőknek. És ott vannak még a spermicidek: a krém, a gél és a hüvelybe helyezhető tabletta – ezek elpusztítják a spermiumokat a hüvelyben. Ennek hátránya, hogy csíphet és kellemetlen érzést okozhat. Mind közül a legtermészetesebb a termékenységtudat-módszer, amelynek lényege az, hogy három komponens (az alap-testhőmérséklet, a méhnyaknyák állaga és a méhnyak állása) vizsgálata alapján képessé tesz minket arra, hogy megállapítsuk, melyik az az időszak egy ciklusban, amikor termékenyek vagyunk, és szükségünk van bármilyen más fogamzásgátlásra.

Nagy előnye, hogy nincs hormon, nincs kidobott pénz, tök bió az egész. Hátránya ezzel szemben az, hogy a két hónapos tanfolyam után is – amely alatt az ember elsajátítja a módszer titkait – mindennap időt kell fordítanunk a méhnyakunk vizsgálgatására, vagyis nagyon nagy fegyelmezettséget és komoly tapasztalatot igényel a módszer. Bevallom, mind közül ez tűnik a legszimpatikusabbnak, ugyanakkor nem tudom, hogy felkészültem-e rá, hogy életvitelszerűen vizsgálgassam magam. Bár jóval költségesebb a többi megoldásnál, létezik már olyan telefonos applikáció, ami a testhőmérsékletből egy algoritmus alapján mondja meg, hogy az adott napon szabad-e a vásár. Remélem, jól látszik a cikkből, hogy a világon senkit nem szerettem volna meggyőzni semmiről, pusztán összegeztem a lehetőségeket, az előnyöket és a hátrányokat. A legfontosabb az, hogy képben legyél, s így felelős döntést hozz arról, mi számodra a legjobb. Na jó, itt a végén azért mégis meggyőznélek téged valamiről: a megszakításos közösülés és a sima naptármódszer nagyon para, azoktól könnyen teherbe lehet esni, vagyis felejtsd el őket!

Ezeket olvastad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Brutális teória kering a Bridgerton folytatásáról, izgalmas szerelmi szálat szúrtak ki a rajongók

Brutális teória kering a Bridgerton folytatásáról, izgalmas szerelmi szálat szúrtak ki a rajongók

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)