70 kilót fogyott 2 év alatt, és a mai napig szeret jókat enni - mert nincs lehetetlen

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lökös Szandra 169 centis magasságához 125 kiló társult, amikor megannyi sikertelen diéta és fogyókúrás próbálkozás után végleg elhatározta, hogy változtat. Az azóta eltelt két évben 70 kilótól szabadult meg, és nem csak egészségesebb, de boldogabb és kiegyensúlyozottabb, mint valaha. Szandra őszintén mesélt nekünk élete legnagyobb változásáról, amivel számos túlsúllyal küzdő embernek adhat reményt és hitet a mindennapokban.

Budapest egyik kedvenc fodrásza 70 kilót adott le 2 év alatt
Budapest egyik kedvenc fodrásza 70 kilót adott le 2 év alatt
Fotó: Nagy Niki

Szinte a világ összes diétáját kipróbáltam, nyilván szépen le is fogytam mindig, majd ahogy abba hagytam, a leadott kilók közel dupláját szedtem vissza. A legutolsó sikertelen próbálkozás után, 2021-ben 125 kilót mutatott a mérleg, ekkor fordult meg bennem valami végleg” - kezdi mesés átváltozásának történetét a neves budapesti fodrász, Lökös Szandra, aki azt is elárulja, hogy csak akkor vágott bele a valódi életmódváltásba, amikor már lelkileg is elég erősnek érezte magát ehhez a fontos döntéshez.

Rászántam magam, és elmentem az edzőterembe, de a harmadik emeletre nem tudtam felmenni, meg kellett állnom a lépcsőfordulóban” - idézi fel a pár évvel ezelőtti emlékeket Szandra, aki a korábbi testépítő világbajnok, Nagy Ferenc Gábor, és az általa életre hívott “Éhezők viadala” program segítségével tudott végképp leszámolni azzal a tetemes súlyfelesleggel, ami már az egészségét is veszélyeztette.

A kulcs a fokozatosság

Tapasztalataim szerint a komoly elhízásnak két oka van: a túl sok étel és a mozgás hiánya. Épp ezért, amikor valakivel elkezdünk együtt dolgozni, az első és legfontosabb célom, hogy megszeresse az edzéseket, hogy boldogan, elégedetten, jó érzésekkel távozzon, így lesz kedve legközelebb is visszatérni” - avat be a közös munka titkaiba az edző, aki az elmúlt két évben mentorként is támogatta Szandra fogyásának útját.

„Mindig azt javaslom, kicsi célokat tűzzünk ki magunk elé, hogy fenntartsuk a sikerélményt, így tudjuk leginkább értékelni az apró változásokat” - hívja fel a figyelmet az szakember, aki a fokozatosságot is nagyon fontosnak tartja, így a kezdetekben Szandrának heti 1-2 edzést tartott, az étkezésen pedig csak később kezdtek alakítani.

27 kilót fogyott, pedig nem is volt cél: „A folyamat lett a legszebb része a változásnak”

27 kilót fogyott, pedig nem is volt cél: „A folyamat lett a legszebb része a változásnak”

20 év mozgás nélkül

„Ahogy az edzésben, úgy az étkezésben is a fokozatosságot követtem, idővel elhagytam minden olyan dolgot, amit a legtöbb diétában is ajánlanak. A cukorral és a lisztes dolgokkal kezdtem, miközben meg kellett tanulnom, hogyan vigyem be a szükséges energiát a jó ételekkel” - meséli Szandra, aki azt is elárulja, hogy már 18 éves korában 85-90 kiló volt, pedig akkoriban heti 6-szor edzett, az étkezésre azonban soha nem figyelt, később pedig a rendszeres mozgással is felhagyott közel 20 évre, így érte el azt a bizonyos sorsfordító 125 kilós testsúlyt.

„Amikor valaki ekkora túlsúlyt cipel magán, az edzéseken a legfontosabb szempont az ízületek védelme, hiszen nagyon fontos, hogy megelőzzük a sérüléseket, és ahogy már arra utaltam, megőrizzük a lelkesedést. Nem vezet célra, ha már az elején túl erősnek, túl fárasztónak éli meg valaki az edzést.

Sokkal jobb, ha úgy megy haza az óra végén, hogy még maradt benne tartalék, miközben sokszor már a bemelegítéskor ömlik róla az izzadság. Rengetegen adják fel az életmódváltást az első 2-3 alkalom után azért, mert a túl hirtelen elvárások és túl nagy célok miatt elmegy a kedv az edzéstől - magyarázza az edző, aki mentálisan is nagyon sokat segített Szandárnak az elmúlt években.”

Hétről, hétre

„Feri nem csak edzőként, de mentorként is mellettem volt, így sokkal könnyebben átvészeltem a mélypontokat, hiszen azért gyakran előfordult, hogy úgy éreztem, nem bírom tovább. Ilyenkor mindig az elért eredményekbe kapaszkodtam, és közösen kitűztünk egy újabb, elérhető célt” - vall a fogyókúra nehézségeiről Szandra, aki mellett nem csak Nagy Ferenc Gábor, de az edzőterem összetartó közössége és hűséges vendégköre is folyamatosan tartotta a lelket a pozitív visszacsatolásokkal és az elismerő szavakkal.

Szinte rá sem ismerni Szandrára, aki testsúlyának több, mint felétől szabadult meg
Fotó: Lökös Szandra

„Egyre jobban mentek az edzések, egyre többet jártam, a hathetes viadalokon pedig mindig kitűztük azt a célt, hogy további 10 kilótól szabaduljak meg, ami hatalmas löketet adott. Idővel már egy héten hatszor edzettem, az étkezésben pedig sikerült Ferivel kialakítanunk a számomra ideális módszert. Ez mindenkinél egyéni, de nekem az vált be, hogy felkészülök a hétre.

Ez a tökéletes vacsora a dietetikus szerint, ha fogyni szeretnél

Ez a tökéletes vacsora a dietetikus szerint, ha fogyni szeretnél

Heti egyszer elmegyek a piacra, bevásárolok, majd elkészítek mindent dobozokba kiadagolva. Rá kellett erre is szoknom, és igen, elmegy rá hetente 1-2 órám, de megéri, mert tudom, hogy mikor és mit eszek, így nem lesznek véletlen gyorséttermi látogatások."

„Szeretem a finom ételeket”

Szandra azt is elárulja, hogy most már megenged magának csaló napokat, pont az egyensúly fenntartása érdekében, így nyugodt szívvel eszik rántott húst, vagy épp gumicukrot is, ami az egyik legnagyobb kedvence. „Szeretek enni, szeretem a finom ételeket, ebben nem változtam, de sokkal tudatosabb vagyok. A 16:8-as időben korlátozott étkezést tartom, és nyugodt szívvel eszek este fél 9-kor is szénhidrátot, mert már azt is megtanultam, hogy nem kell tőle félni, csak nem lekváros buktát kell enni olyankor.”

Az étkezéssel kapcsolatban Nagy Ferenc Gábor felhívja a figyelmet a mentális erő fontosságára, ami nélkül nem lehet sikeres egy diéta sem. Meg kell tanítani tűrni az elménket a vágyaink okozta éhezés közben. Nagyon sok esetben látom azt, hogy az evési zavarok mögött valójában súlyos lelki traumák, akár függőségek is állhatnak, és az elmét épp úgy edzenünk kell, mint a testet. - magyarázza a szakember. Számomra a cél, hit, szorgalom szentháromság az alapja mindennek, Szandra kitartása pedig tökéletes bizonyíték rá, hogy hittel, céllal és szorgalommal bármit el lehet érni az életben.

Ezért egyél minden nap lenmagot, elképesztő, milyen hatással van a testedre

Ezért egyél minden nap lenmagot, elképesztő, milyen hatással van a testedre

Szandra számára elszántság, kitartás és hit szempontból is komoly út volt az elmúlt időszak. „Megtanultam, hogy nincs olyan, hogy lehetetlen. Hogy az ember bármire képes, amit elhatároz, és a siker tényleg sokszor a legapróbb dolgokon múlik. Persze, sokszor nincs kedvem hajnalban felkelni és -7 fokban elindulni edzeni, de aztán amikor ott vagyok, mindig büszkeséget érzek.

Hogy igen, leküzdöttem a korlátokat. Ilyenkor mindig visszagondolok a kezdetekre, hogy majd kiugrott a szívem az első edzéseken, de nem adtam fel, nem választottam a könnyebb utat, pedig többen is mondták, hogy vannak olyan gyógyszerek, amikkel gyorsabban le tudnék fogyni” - mesél őszintén a nehezebb periódusokról a fodrász, aki arról is őszintén vallott, milyen beavatkozásra volt szüksége a fogyás után.

A sport ma már a mindennapok elmaradhatatlan részévé vált
Fotó: Nagy Niki

Ezért ne halogasd soha az evést, ha éhes vagy

Ezért ne halogasd soha az evést, ha éhes vagy

A fogyás utáni regenerációs fázis

„Most már az úgynevezett regenerációs szakaszban vagyok. A céljaimat elértem. Szerencsés vagyok, mert a bőrömön nem látszik a fogyás, de az arcomon nagyon látszott. Állandóan azt kérdezték tőlem, hogy fáradt vagyok-e, sajnos elkezdett lógni az arcbőröm, így rászántam magam egy feltöltésre. Persze, a hasamat is lehetne plasztikáztatni, de nem akarok kés alá feküdni, inkább szedek kollagént, vitaminokat és figyelek magamra.

Tudom, mit szeret a testem, milyen életvitelt folytatok, és ehhez milyen ételekre van szükségem” - vallja Szandra, aki fodrászként naponta 8-10-12 órát is áll, így a derék-és hátfájdalmaktól is megszabadult a plusz kilókkal együtt, a vendégei közül pedig már többen fordultak hozzá életmódváltással kapcsolatos tanácsokért.

„Szívesen segítek, mivel tudom, hogy nekem is mennyit jelentett mások támogatása, de azt vallom, hogy minden ember egyéni, így ami nekem bevált, nem feltétlenül fog másnak is segíteni. De ha a példámmal el tudok indítani bárkit azon az úton, hogy elinduljon egy egészségesebb élet irányába, akkor az nagyon boldoggá tesz.”

Van egy olasz sziget, ahol az emberek 100 évig élnek, és könnyen tanulhatunk tőlük

Van egy olasz sziget, ahol az emberek 100 évig élnek, és könnyen tanulhatunk tőlükAz edző Nagy Ferenc Gábor mentorként is támogatást nyújtott Szandrának
Fotó: Nagy Niki

Az elért eredmény hosszú távon történő megőrzésével kapcsolatban pedig Nagy Ferenc Gábor hívja fel még egy nagyon fontos dologra a figyelmet. „Egyik kedvenc idézetem Oliver Cromwell angol hadvezértől származik, és így szól. »Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport.« Ez a mi fordításunkban azt jelképezi, hogy soha nem szabad hátradőlni, mindig meg kell őrizni az életben az egyensúlyt. Persze lehet egyik nap többet enni, de akkor másnap többet kell edzeni, és így fenntartható az egészséges életmód."

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)