37 kilót fogyott, pedig még a csokiról sem mondott le - ismerd meg a Kalóriakirályt

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A közösségi médiában pár poszt után lehet már valaki életmódtanácsadó, pláne, ha saját példáját illusztrálva tudja a fogyás szupertitkos receptjét. Velük, és minden olyan mondvacsinált önjelölt dietetikussal száll szembe nyíltan izgalmas videóival Várhegyi Richárd, alias Kalóriakirály, aki szerint minden olyan diétától menekülni kell, amihez szükség van bármilyen megvásárolandó termékre.

Várhegyi Richárd, a Kalóriakirály, aki szerint egy jó diétában a lelki szükségleteket is figyelembe kell venni
Várhegyi Richárd, a Kalóriakirály, aki szerint egy jó diétában a lelki szükségleteket is figyelembe kell venni
Fotó: Várhegyi Richárd

Az Angliában élő edző kemény külseje mélyen érző lelket takar, etikus viselkedését pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hitvallása, ami szerint egy sikeres és hosszú távon is tartós életmódváltáshoz nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni, sem méregdrága táplálékkiegészítőket megvenni, egyszerű matematikára, egy hatalmas adag elszántságra és kitartásra van szükség. Ezt ő maga is jól tudja, hiszen 37 kilótól sikerült megszabadulnia, így tisztában van a fogyókúrák összes buktatójával, de állítása szerint a fogyáshoz, elég csupán összeadni, kivonni, szorozni és osztani. Vagyis mérlegelni, a mérlegen pedig az egyensúlyra törekedni.

A lélek szerepe

Az én módszerem más, egyedi - állítja a Kalóriakirály, aki 2023 januárjában indította TikTok csatornáját azzal a céllal, hogy segítsen utat mutatni a diéták útvesztőiben. „Rossz nézni, mennyi felesleges pénzt, időt és energiát áldoznak az emberek a fogyásra, ami alapvetően egy végtelenül egyszerű képleten alapul: egyél kevesebbet, mozogj többet, pihenj jobban és élvezd, amit csinálsz” - vélekedik Ricsi, akinek az étrendjébe belefér a csokoládé, a forralt bor, vagy épp a pattogatott kukorica is, hiszen programját az egészséges egyensúlyra és a mentális tényezők kombinálására építi.

A Kalóriakirály is átment a fogyás és visszahízás összes útvesztőjén, így saját tapasztalataival is segít
Fotó: Várhegyi Richárd

Sokan nem tudják rólam, de az érettségi után három és fél éven keresztül hallgattam az egyetemen teológiát, így mélyen hiszek az emberi lélek erejében- vallja a Kalóriakirály, aki a névválasztást illetően is elárulja a miérteket. „Amikor kitaláltam, hogy regisztrálok a TikTokra, elmondtam a tesómnak, akinek nagyon tetszett a gondolat, és az is, hogy szembe megyek a tévhitekkel és a, már elnézést, de csodákat ígérő lehúzó módszerekkel, amik csak átmenetileg jelentenek megoldást” - állítja Ricsi, aki szerint az ilyen programok komoly egészségügyi kockázatot is rejtenek amellett, hogy irreális elvárásokat támasztanak a fogyni vágyókkal szemben, akik persze bármit megvesznek, és betartanak egy ideig a hőn áhított fogyás reményében, miközben a legtöbb sikertelenség mögött azt kell látni, hogy miért is adják fel sokan a diétákat? Mert nem bírják lelkileg.

Borbély Alexandra bomba formában van, soha nem nézett ki még ilyen jól

Borbély Alexandra bomba formában van, soha nem nézett ki még ilyen jól

Hitek és tévhitek

Az edzőként és táplálkozási tanácsadóként is tevékenykedő tiktoker arról is megosztotta velünk gondolatait, szerinte mi áll leggyakrabban a sikertelen próbálkozások hátterében. „A legtöbb kudarcot abban látom, hogy a tömegdiéták nem veszik figyelembe az egyén saját étkezési kultúráját. Vegyünk például valakit, aki egész életében házi kolbászon és zsíros ételeken nőtt fel, a napi átlagos kalóriabevitele 6-7 ezer körül van. Ha ő egyik napról a másikra kap egy drasztikus, 1500 kalóriás étrendet, ahol a reggeli és a vacsora egy adag fehérjeporból áll, lehet, hogy hirtelen le tud adni pár kilót, aminek a nagy része víz lesz, de olyannyira kiéhezteti a szervezetét, felborul a pajzsmirigy működése, és az anyagcsere folyamatai, hogy hosszú távon garantáltan nem lesz tartós az életmódváltás.”

Egyszerűen azt szoktam mondani, hogy az alma nem eshet messze a fájától - magyarázza a Kalóriakirály, aki az étkezésekben rejlő örömforrás komoly jelentőségét is hangsúlyozza.

„Nem vehetem el senkitől azt a boldogságfaktort, amit például egy kocka csoki vagy egy kakaós csiga jelent, hiszen egy finom íz, egy falat jó étel a felhőtlen gyerekkorunk legboldogabb emlékeit idézheti fel bennünk, ami a lelkünknek is táplálék. A kitartáshoz, a stabil lelki erőhöz, amit egy életmódváltás megkövetel, ahhoz viszont nem csak a testünket, de a lelkünket és az elménket is táplálni kell, és ebbe bele kell férnie olyan ételeknek, amiknek az elfogyasztása örömöt okoz akkor is, ha nem éppen gazdag mikrotápanyagokban” - hívja fel a figyelmet Ricsi, aki az ügyfeleitől mindig a 80-20-as szabály betartását kéri, tehát 80%-ban kell követni az általa előírtakat, míg 20%-ban egyen és igyon mindenki azt, amit megkíván, ami jól esik számára.

Ismerd meg a kalóriát

Kalóriakirály néven, nem meglepő módon Várhegyi Richárd a kalóriadeficitben hisz, pontosabban, ahogy ő fogalmaz, a megsemmisülő kalóriadeficitben rejlik a tartós fogyás eredményessége. „Kétféle módon számolom ki valakinek a kalóriaszükségletét, első körben mindig kikérdezem a mindennapos étkezési szokásairól, majd ezt vegyítem az általam kiszámolt értékkel, aminél természetesen több szempontot is figyelembe veszek. Nők esetében nagyon fontos a hormonális egyensúly megőrzése, így a fokozatosság elvének vagyok a híve, hiszen nem célunk, hogy gyorsan annyi zsírt veszítsen valaki, amitől szó szerint a haja is kihullik” - nyomatékosítja a szakember, akinek van egy különleges módszere is a motiváció fenntartásában.

„Mindig azt szoktam javasolni, hogy fogj két üres fehér papírt, az egyikre írd fel, mit nem szeretsz magadon, a testeden, mi zavar a külsődön. Majd kapcsold be a kedvenc zenédet, és vedd elő a másik papírt, amire viszont azokat írd fel, hogy miért szeretnél változtatni magadon. Fontos, hogy ne mások elvárásait, hanem csakis a saját érzéseidet vésd a papírokra, végül tedd el a fiókodba, majd minden héten egyszer vedd elő és hangosan, olvasd fel magadnak a leírtakat” - tanácsolja a Kalóriakirály, aki hisz abban, hogy az önmagunknak tett ígéret többet ér mindennél, és azoktól a kúráktól távol kell magunkat tartani, ahol bármilyen táplálékkiegészítőn alapul a diéta.

Ápold a lelked!

Végezetül Ricsi azt is elárulja, mit gondol, mikor lehet hosszú távon is tartós az elért eredmény, és mi kell ahhoz, hogy ne essen valaki a klasszikus "jojó-effektus" csapdájába. „Ahogy minden este lezuhanyzol, majd bekrémezed magad testápolóval, gondoskodsz a bőrödről, a tested higiéniájáról, nos, ugyanezt meg kell tenned a lelkeddel is, minden egyes nap ápolnod kell a belső énedet. Nézz bele a tükörbe, és hidd el magadról, hogy igenis jól nézel ki! Ezt a pozitivitást pedig erősítsd magadban minden egyes nap, reggel, amikor felöltözöl, és este, amikor lezuhanyzol. És felejtsd el az ételekről kialakított emocionális képet, nincs rossz, és jó étel! Ne érezz bűntudatot egy szelet csokitól vagy tortától, nem bűn élvezni az étel ízét! Szeresd magad, ez a legfontosabb!”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)