Mit kell tudnod a különböző diétákról az orvos szerint?

Egy diétás módszer esetében sohasem csak az a kérdés, mennyit lehet tőle fogyni, hanem az is, hogy vajon egészséges, és hosszú távon is hatásos-e? Szakértő segítségével most megtudhatod, melyektől érdemes tartózkodni.

Mit kell tudnod a különböző diétákról az orvos szerint?
Fotó: Getty Images

A legtöbbünk gyorsan, minimális erőfeszítéssel, minél kevesebb szenvedéssel szeretne megszabadulni a súlyfeleslegtől. Az ilyen helyzetekben általában valamilyen drasztikus diétába fogunk, remélve, hogy egy villámgyors módszer segítségével pikk-pakk leolvadnak a kilók. A cél érdekében bármire képesek vagyunk, heteken át sanyargatjuk magunkat különböző fogyókúrákkal. Biztos sokaknak ismerős a káposztaleves, a citrom vagy a -tojáskúra, nem beszélve a lehető legdrasztikusabb megoldásról, amikor egyszerűen alig eszünk valamit napokig vagy hetekig. Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondol a szakértő a három divatos diétával kapcsolatban. Dr. Sipos Erzsébet Evelyn Szent Imre Kórház endokrinológusának segítségével elmagyarázzuk a legfontosabb okokat, az anyagcsere betegségek szakorvosa most őszintén megosztja veled, hogy mik az előnyei és hátrányai az alábbi módszereknek. Ne feledd, minden a te kezedben van, azonban, ha hosszútávú egészségmegőrzés is célod (és reméljük, hogy igen!), fontos, hogy ne drasztikus módszerekben, hanem egy élethosszig tartó életmódváltásban gondolkodj, lehetőleg rendszeres szakorvosi konzultáció mellett.

Fókuszban a zsírok

Napjaink egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszereinek egyike a ketogén-diéta, mellyel néhány hét alatt jelentős fogyást produkálhatunk. A módszer George L. Blackburn professzor nevéhez fűződik, aki hosszan tanulmányozta, hogyan szabadulhatunk meg a felesleges zsírtól anélkül, hogy az izomtömegünkből jelentősen veszítenénk. Ezzel a módszerrel a súlyveszteség a zsírraktárra fókuszál, úgynevezett ketózisban szabadulunk meg a nem kívánt súlyfeleslegtől, amihez csupán néhány lényeges dolgot kell betartanunk. A napi kalóriabevitelünk 70-80 százaléka zsírokból, 10-20 százaléka fehérjékből, 5-10 százalék pedig szénhidrátokból kell, hogy álljon. A magas zsír- és alacsony szénhidrátbevitel hatására létrejövő ketózis során történik a fogyás.

Mit mond a szakértő?

Önmagában a ketogén-diéta hosszútávon nem javasolt, még rövidtávon is megfontolandó, hogy ki alkalmazza ezt az fogyókúrás módszert. Minden esetben célszerű kikérni szakember véleményét, mielőtt belevágnánk! Cukor- vagy pajzsmirigy betegség, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás, szív -és érrendszeri panaszok esetében teljes mértékben ellenjavalt ez a diéta. Bár az egyik legnagyobb előnye a gyors fogyás, az egyik nagy mellékhatása éppen a jojo-effektus lehet, illetve olyan káros anyagcsere folyamatokat is beindíthat, melyek később kezelésre szorulnak. Mivel a ketogén-diéta a ketontestek felszabadulásával jár együtt, így teljesen kiürülhetnek a májban a cukorraktárak, gyakorlatilag éhezik a szervezet, ami a fehérjék, izmok leépüléséhez vezethet. Abban az esetben alkalmazható, ha egyfajta kiindulási pontnak tekintjük, amíg a fogyás beindul, és utána kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követünk.

A fehérjében van a siker?

Egyes kutatások szerint a magas fehérjefogyasztás hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, többek közt ezért is alkalmazhatók nagy sikerrel a kifejezetten fehérjékre fókuszáló diéták. Ráadásul a fehérjéket tartalmazó ételek elősegítik a glükagon nevű hormon termelődését a szervezetben, ami segít a fogyás beindításában, és szabályozza az inzulinszintet is. Az étkezések során inzulin termelődik a szervezetben, ami kordában tartja, hogy mennyit hasznosítson a szervezet a lebontott cukrokból, és ezek közül mennyi raktározódjon a zsírszövetben. A fehérjében gazdag táplálkozás tehát több szempontból is segít a kilók leadásában. A magasabb fehérjebevitellel védjük az izomtömeget a leépüléstől, fokozhatjuk a zsírégetést, csökkenthetjük a koleszterinszintet, az éhségérzetet, azonban a tartós sikerhez fontos a rendszeres testmozgás is. Bár ez a diéta gyors és látványos eredményeket hoz, azonban fontos mérlegelni, hogy nem csak kilókat, hanem vizet és hasznos ásványi anyagokat is veszíthetünk vele!

Mit mond a szakértő?

Az emberi szervezet működéséhez szükség van szénhidrátoka, zsírokra és fehérjékre is. A magas fehérjefogyasztás egyik nagy előnye, hogy olyan esszenciális aminosavakat is bejuttatunk, ami jótékonyan befolyásolja a test megfelelő működést. A fehérjedús étkezések lehetővé teszik, hogy a fogyás során a szervezet ne az izomból, hanem a zsírtartalékból pótolja a kiesett szénhidrátokat. Hirtelen tudunk karcsúsodni, izmot építeni, viszont amint abbahagyjuk, beindulhatnak alternatív anyagcserefolyamatok, és minden felborul.

Minimalizáljuk a szénhidrátokat

Jó pár éve töretlen sikerekről, villámgyors eredményekről számolnak be az Atkins-diétát követők, mely rendkívül népszerű a hollywoodi sztárok körében is. A módszer Robert C. Atkins nevével forrott egybe, és gyakorlatilag mellőzi a szénhidrátokat az étkezésekből. Szerinte minden elhízásért ezek tehetők felelőssé, így a sikeres fogyáshoz, egyszerűen három lépésben kell lecsökkenteni a mennyiséget, ez pedig serkenti a szervezetet a zsír lebontására. A diéta lépcsőzetes, tehát alacsony szénhidrátszintről indulva 5-10 gramm szénhidráttal lehet emelni a napi elfogyasztott mennyiséget, megtalálva azt az egyensúlyt, amikor még fogyni lehet vele. A diéta első szakaszában napi húsz gramm szénhidrát bevitele engedélyezett. Nem kell a kalóriaszámítással bajlódni, nyugodtan ehetünk akár zsíros ételeket, a húsokat sem kell tiltólistára tenni, és szinte minden zöldség és gyümölcs megengedett. A második szakaszban a napi szénhidrátbevitelt harminc gramm per napra növelhetjük, majd a harmadik szakaszban hetven gramm szénhidráttal lehet a napi összétkezéseket megoldani. Négy-hat hét után következik a kontrollszakasz, amikor a napi érték napi 40 és 120 gramm közé esik. Kérdés, mennyire ártunk ezzel a radikális megvonással a testünknek?

Mit mond a szakértő?

A fogyasztói társadalomban jelentősen túllépjük azt a szénhidrátmennyiséget, amire egyébként a szervezetünknek szüksége lenne. Mindenütt szembe találjuk magunkat egy kis péksüteménnyel, fánkkal, süteménnyel, így szépen lassan kikerekedünk. Az Atkins-diéta alkalmazásával visszaszorítjuk a szénhidrátbevitelt, ami alapvetően jó, viszont ezzel arra ösztönözzük a szervezetet, hogy a test raktáraiból, elsődlegesen a májból ürítse ki a tartalékokat. A tartós szénhidrátmegvonásnak az lehet az eredménye, hogy nemcsak a zsírból, hanem az izomból is veszítünk. A jelentős izomvesztés erőtlenséget, rossz közérzetet okoz, és a későbbiekben újra kell az elvesztett izmokat építeni. A szénhidrátbevitel szabályozása az alapja minden diétának, de önmagában egy egészséges szervezetnek 180-200 grammnyi szénhidrátra van szüksége. Nem véletlenül, mivel agyunk és a szívünk cukorral, azaz szénhidrátokkal működik megfelelően. Ha drasztikusan, hosszútávon lecsökkentjük a szénhidrátbevitelt, a szervezet szabályosan éhezni fog, nem fogjuk jól érezni magunkat a bőrünkben.

Mi lehet hosszútávon a legjobb megoldás?

Bár önmagában véve mindhárom diétának megvan a maga előnye, számolni kell az esetleges mellékhatásokkal. Ha hosszútávú, tartós fogyásban és egészséges életmódban gondolkodunk, fontos, hogy mindhárom összetevőről gondolkodjunk el alaposan! Az ideális megoldás, ha a szénhidrátok 50-55%-ban, zsírok 25-35%-ban (ebből kevesebb mint 10% legyen a telített zsírsav), fehérjék 15-20%-ban kerülnek a tányérunkra és a cél érdekében dietetikus vagy endokrinológus szakembert is vonjunk be az étkezési terveinkbe, aki személyre szabottan, az esetleges betegségeket figyelembevéve állítja össze a legjobb lehetőségeket! Egészséges fogyást kívánunk mindenkinek!

Ez is érdekelhet

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)