Védi a memóriát és segíthet megelőzni az Alzheimert is: így hozhatod ki a legtöbbet kedvenc téli italodból
Van egy mennyei ital, amelyet a hűvös, téli hónapokban fogyasztunk a legszívesebben. Finom és édes, de sajnos inkább az egészségtelen opciók közt szokás számontartani, nem pedig a szervezetünket támogató italok közt. Nem másról, mint a forró csokiról van szó, amiről azonban nemrég kiderült, hogy bizonyos formában fogyasztva kifejezetten jótékony hatású lehet.
Ezeket láttad már?
A forró csoki sokunk egyik kedvenc téli itala, de talán neked is ajánlották már, hogy jobb, ha vigyázol vele, például azért, mert hizlalhat vagy kedvezőtlen lehet a vércukorszintedre nézve. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban fogyaszthatjuk olyan formában is, hogy jótékony hatású legyen, olyannyira, hogy jó hatással lehet a memóriánkra és segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.
Ilyen csodásan hathat a testünkre
Az ultimahora.es nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy Spanyolországban a népszerű édesség, a churros mellé gyakran fogyasztanak olyan forró csokit, amely tiszta kakaóból készül. Ez a kivitelezési mód pedig máris egy egészségtudatos opcióvá teheti a népszerű forró italt, ugyanis a tiszta, hozzáadott cukortól és adalékanyagoktól mentes kakaó flavonoidok és antioxidáns vegyületek gazdag forrása, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az agysejtek védelmében.
A flavonoidok a szakértők szerint javítják a vérkeringést az agyban, ami fokozza az oxigénellátást és az idegsejtek táplálását, és olyan funkciókat, mint a memória és a koncentráció. Ezen túlmenően, ha mértékkel fogyasztunk forró csokit, az segíthet serkenteni az olyan neurotranszmitterek termelését, mint a szerotonin és az endorfin, amelyek felelősek a jó közérzetért és a relaxációért, ami segíthet ellazulni, ha stresszesnek vagy szorongónak érezzük magunkat - írja a Mirror.
Segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt
„A kakaópor és a csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek között elég nagy arányban találunk antioxidáns molekulákat, főként flavonoidokat, közülük is legnagyobb mennyiségben az epikatekin formájában fordul elő. Ezek az anyagok számos jótékony hatást fejtenek ki az agyra. Bejutnak az agyba és az agyi perfúzió széleskörű stimulálását idézik elő.
Ez az ideális idő az evésre, ha fogyni szeretnél: nemcsak a mennyiség számít, hanem az időzítés is
Emellett angiogenezist (véredényképződést), neurogenezist (új neuronok, vagyis idegsejtek képződése az agyban) és a neuronok morfológiájának változását idézik elő, főként a tanulásban és a memóriában részt vevő régiókban” - olvasható egy, a National Library of Medicine honlapján megjelent tanulmányban.
A kutatók arra is kitértek egy állatokon végzett, öregedési folyamatot vizsgáló kísérletre hivatkozva, hogy a flavonoidok segítenek megőrizni a kognitív képességeket, és csökkentik az agyvérzés és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is.
Ezen kutatási eredmények miatt bizakodhatunk abban, hogy a kakaónak és a csokoládénak nagyszerű hatásai vannak az agyunk egészségére és a kognitív képességeinkre nézve. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy alapvetően nincs baj azzal, ha időnként megkívánjuk a forró csokit, és elkortyolunk egy bögrével, sőt! A mértékletesség viszont természetesen ebben az esetben is kulcsfontosságú!
Így érdemes elkészítened
A forró csokit általában azért titulálják egészségtelen italnak, mert sok helyen cukros szirupokkal, tejszínhabbal és különféle édes feltétekkel, például pillecukorral készítik. Ilyen formában sajnos továbbra sem előnyös a fogyasztása, de otthon könnyen varázsolhatsz egy bögre olyan forró csokit, ami a szakértők szerint jót tesz a memóriánknak. A lényeg, hogy próbáld meg minél egészségtudatosabban elkészíteni, lehetőleg 100%-os cukrozatlan kakaóporból, és további cukorforrások hozzáadása nélkül.