Létezik egészséges cukor? Utánajártunk az igazságnak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Manapság rengeteg elképzelés terjeng a különféle édesítőszerek, cukrok hatásairól. Azt viszont annál nehezebb eldönteni, hogy mi az igazság, minek higgyünk, mi az, amivel jót teszünk magunknak, és mi lehet ártalmas. Fekete Orsi, a Hamm receptek megálmodója és belgyógyász, gasztroenterológusuk, dr. Fekete Zsolt segítségével most utánajártunk, mit is érdemes tudnunk az egyes édes opciókról.

Barna, fehér, nád, kókuszvirág - utánajártunk, melyik cukor a legegészségesebb, és melyik a legkárosabb
Barna, fehér, nád, kókuszvirág - utánajártunk, melyik cukor a legegészségesebb, és melyik a legkárosabb
Fotó: Avtor/Getty Images

Fekete Orsi a Hamm receptek megalapításával egy olyan fantasztikus vállalkozást hozott létre, amelyben csupa egészséges, gondosan válogatott alapanyagokból állítanak össze receptdobozokat, amelyekből aztán bárki egyszerűen finom és tápláló ételeket készíthet. Most pedig neked is segítenek, hogy könnyebben eldönthesd, jók vagy rosszak-e a különféle édesítőszerek, cukrok, és hogyan kerülheted el a hozzáadott cukrokat.

HIRDETÉS

A tudatos étkezés egyre fontosabbá válik

Az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy bizonyos cukrok milyen hatással lehetnek ránk, melyikből mikor érdemes fogyasztanunk, már csak azért is fontos, mert egy tudatos étkezéshez az édesítőszerek megfelelő beillesztése is kulcsfontosságú. Az utóbbi években én is azt tapasztaltam, hogy egyre többen nyitnak az egészséges lehetőségek felé, és figyelnek jobban oda magukra, ebben pedig a Hamm tulajdonosa, Fekete Orsi is megerősített.

„Szerintem egyre inkább igyekszünk tudatosan étkezni, próbálunk ki különböző étrendeket. Míg talán egy-egy specifikusabb diéta még kevésbé elterjedt itthon, sokan igyekeznek minél kiegyensúlyozottabban, változatosabban étkezni. Természetesen az, hogy kinek milyen tápanyagokra van szüksége, az alapvető szükségleteinken felül, sok mindentől függ: nemtől, kortól, az egészségünktől, vagy attól, hogy éppen milyen célt próbálunk elérni egy adott diétával” - mondja Orsi.

Ez az igazság az elhíresült finomított cukrokról

Gyakran hallhatjuk, hogy a finomított cukrok nem tesznek jót nekünk, ezért van is egy általános rossz hírük. De melyek egyáltalán ezek? „A finomított cukrok közé a következők tartoznak: a fehércukor, kémiai nevén szacharóz, egy olyan cukormolekula, amely két egyszerű cukorból, egy fruktóz- és egy glükózmolekulából áll, magyarul egy gyümölcscukor- és egy szőlőcukor-molekulából. A fehércukor más használatos nevei a répacukor, nádcukor vagy kristálycukor. A porcukor is ugyanez, csak meg van őrölve, a kockacukor pedig formára préselve.

A hasi zsír eltüntetése nem lehetetlen - szakértő segít, hogyan lehet laposabb a hasad

A hasi zsír eltüntetése nem lehetetlen - szakértő segít, hogyan lehet laposabb a hasad

Nincs szó arról, a finomított cukrok ártalmasak lennének olyan értelemben, mint ahogy a mérgező anyagok ártalmasak. A mérgek a legkisebb mennyiségben fogyasztva is ártanak, míg a finomított cukrok csak terhelik a szervezet rendszereit, de nem feltétlenül ártanak neki. Az egyik probléma azzal van, hogy nagyon nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, ezért erősen hízlalnak. A másik probléma abból származik, hogy nagyon gyorsan szívódnak fel, és ezzel hirtelen jelentősen terhelik a szervezet cukorfeldolgozó rendszereit, amelyek hajlamosak a kimerülésre” - árulja el dr. Fekete Zsolt.

A barna cukor inkább csak divatos

Kávézókban, éttermekben is rendszeresen találkozhatunk barna cukorral, amiből ha teszünk például a kávénkba, rendszeresen szembesülhetünk azzal, hogy mások azt mondják, vagy talán mi is úgy gondoljuk, hogy egészségesebb. De valóban így lenne? „A barna cukor is fehércukor, csak barna színű melasz van hozzákeverve, a hatása pontosan ugyanolyan, mint a nem színezett változaté, tehát semmivel sem egészségesebb” - mondja dr. Fekete Zsolt.

Mézzel és gyümölcsökkel is átgondoltan édesítsünk

„A méz és a gyümölcsök édesítőszerként való használatának megértéshez a bennük lévő cukor, a gyümölcscukor, kémiai nevén a fruktóz hatását kell megérteni. A fruktóz előnye, hogy nem terheli a szervezet cukorfeldolgozó rendszereinek azt a részét, ami a szőlőcukor felhasználását végzi. Viszont terhel olyan, elsősorban a májban zajló folyamatokat, amelyek szintén túlterhelhetőek, és így károsodáshoz vezethetnek.

Azt mondhatjuk, hogy kis mennyiségben alkalmazva előnyös a méz és a gyümölcsök édesítőszerként való használata, mert levesznek némi terhet a szőlőcukor-feldolgozó rendszerről. Azonban ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyaszthatóak, mert a gyümölcscukor-feldolgozó rendszer is túlterhelhető, nem beszélve arról, hogy a gyümölcsök is jelentős kalóriaforrások” - hívja fel rá a figyelmet dr. Fekete Zsolt.

A mesterséges édesítőszerekkel is legyünk óvatosak

„A mesterséges édesítőszerek előnyei közé tartoznak, hogy jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor. Nem tartalmaznak szőlőcukrot és gyümölcscukrot, így nem terhelik a szervezet cukorfeldolgozó rendszereit, nem okoznak fogszuvasodást, nem okoznak rákot és magasabb infarktus- vagy agyvérzés kockázatot, nem károsak a magzatra. Rövid távon segítenek a fogyásban a cukorigény csökkentésével.

Azonban elsősorban a cukoralkoholok okozhatnak felfúvódást, hasmenést nagyobb mennyiségben fogyasztva. A cukoralkoholok is mesterséges édesítőszerek, melyek különböznek egymástól a kalóriatartalmukban, utóízükben, felszívódásuk gyorsaságában, főzéshez való felhasználhatóságukban. Ilyenek a szorbit, az eritrit, a mannit, xilit vagy másnéven nyírfacukor” - mondja dr. Fekete Zsolt.

„Akkor is jó alakom lesz nyárra, ha belehalok” - Pszichológust kérdeztünk, mit okoz, ha harcban állunk a saját testünkkel

„Akkor is jó alakom lesz nyárra, ha  belehalok” - Pszichológust kérdeztünk, mit okoz, ha harcban állunk a saját testünkkel

Mit tud a kókuszvirágcukor?

„A kókuszvirágcukor nem igazi mesterséges édesítőszer, elsősorban fehércukrot tartalmaz. Egyetlen előnye, hogy lassabban szívódik fel, mint a hagyományos fehércukor. A lassú felszívódás minden cukortartalmú élelmiszer esetében előnyös, mert csak lassan terheli a cukorfeldolgozó rendszereket. A felszívódás tempóját nevezzük glikémiás indexnek, ami egy 0 és 100 között lévő szám: minél alacsonyabb, annál jobb” - magyarázza dr. Fekete Zsolt.

Így fogyaszthatsz hozzáadott cukroktól mentes ételeket

A mindennapokban már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha figyelünk arra, hogy az ételeink hozzáadott cukroktól mentesek legyenek. Ehhez pedig a legbiztosabb az, ha te magad főzöl, méghozzá gondosan összeválogatott alapanyagokból. „Sokszor hallhatjuk, hogy cukrok vagy édesítőszerek kerülnek a készételeinkbe, gyakran a tudtunk nélkül. Ha magunk készítjük az ételt, pontosan tudjuk, mi kerül bele, mi ezért is szeretünk receptdobozból főzni” - teszi hozzá Orsi.

Vigyázz még jobban az egészségedre:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)